Банатски деран Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Мени је једна монахиња говорила о крају света,како ће земља све гутати,пржити и да ће то ускоро бити.Па онда о ХААРП систему који нас загађује и убија.Па онда о томе како долазе деца која носе у себи ђавола и која имају рогове али се ћути о томе и да свештеници не смеју да дигну глас у вези тога.Да је све више деце које је ђаво узео под своје,да реже на литургији и остало... Можеш мислити како сам се осећао после тога.Где је ту радост Хришћанства? Али добро,време лечи све па ето вера надјача и такве (по мени) бесмислице. Милан Б је реаговао/ла на ово 1 Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Октобар 22, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Правило бр. један : Ако ти у Манастиру ( или парохији) дају књижицу која није издата са благословом Епископа ( то увек пише негде на првој страни) захвали се и врати је ономе ко ти је дао. Ова књижица је изашла са благословом епископа сремског. Искрено мислим да бих из поштовања према било којој монахињи а камоли према старијој монахињи која нам је дала књигу уместо кусура, узео било коју књигу и не бих гледао да ли је са благословом или није. Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Ова књижица је изашла са благословом епископа сремског. Искрено мислим да бих из поштовања према било којој монахињи а камоли према старијој монахињи која нам је дала књигу уместо кусура, узео било коју књигу и не бих гледао да ли је са благословом или није. Управо тако и потпуно се слажем са Тобом. зато сам и написао да би за мене то била успомена на један дивно проведен дан, и исто сам препоручио и Теби. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Октобар 22, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Управо тако и потпуно се слажем са Тобом. зато сам и написао да би за мене то била успомена на један дивно проведен дан, и исто сам препоручио и Теби. Хвала на препоруци за однос према јучерашњем дану а и за литературу на коју бих требао да се бачим Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Хвала на препоруци за однос према јучерашњем дану а и за литературу на коју бих требао да се бачим Богу хвала на свему, брате мој, а не да се надам, већ знам да ћеш уживати у читању.... Милан Б је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Čini se da vama evergreen, glavnu zapreku u poimanju knjige kao pravoslavnog duhovnog štiva, predstavlja to što je knjiga preporuka monahinje. Ajdemo odmah to da eliminišemo. Kad eliminišemo uzrok, nestaće i posledica. Šta je monahinja (monah)? Neko od koga očekujete savet? NE. Da li je monaški savet relevantan za nekoga ko je vernik? NE. Prema tome to što čujete od nekog monaha ili monahinje, uzimajte sa velikom dozom rezerve. I sami ćete znati da li su neke monaške priče i saveti na duhovnu korist, tako što nećete imati nemir zbog njih. Imaćete toplinu u srcu a možda i suze na licu. Ako vam se pojavi sumnja, samo dalje, ne zadržavajte se. Ima i toliko drugih duhovnih knjiga i toliko drugih monaha, koje vredi čuti. Suviše vernici idolizuju monaštvo i sveštenstvo. Neki. Mnogo više nego što bi trebalo. Kaže savet koji je naravno dušekoristan: "Ispovedi ako si u svađi sa nekim!". Onda će te svešteno lice posavetovati da se pomiriš sa tim sa kojim si u zavadi. A što uopšte ispovedati sveštenom licu nešto tako. Ako si u svađi, ne treba ti sveštenik da bi ti rekao šta da uradiš. Idi sam i pomiri se sa čovekom. Da se vratim na ovu monahinju, da ne bi lutao od teme. Sigurno divna žena koja se od zore do mraka moli za nas grešne. Bog je blagoslovio. Verovatno dobra i u zaduženju koje ima u hramu, vredna, požrtvovana. Pretpostavimo da imate nekog pekara tamo u Novom Sadu, kod koga kupujete najčešće hleb. Jednom prilikom kaže vam taj pekar: "Komšija morate probati ove nove perece sa sirom. Odlične su!". Vi poslušate jednom i kupite. Ipak je to pekar koji bi po prirodi stvari trebalo da zna nešto više o pecivu. Svidi vam se ili ne svidi pereca. Pekareva umešnost i kvalitet izrade, nemaju veze sa vašim ukusom. Ono što je njemu lepo, i što je preporučio iz najbolje namere, ne mora biti da se i vama sviđa. Niti će se on uvrediti ako vi promenite pekaru, ili ako ne kupite tu perecu, niti će vama ta odluka nešto značiti u životu. kirios1 је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Октобар 22, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Поштовани Исаче, Мислим да нисте у праву у свом тумачењу мог проблема са књижицом коју сам добио. Заиста није проблем у томе што је књижица добијена од монахиње (од које, с обзиром на године, мислим да се још како може добити користан савет за напредовање у духовном животу), већ је проблем у томе што садржај књижице не одговара мојој представи и доживљају православне вере. А пошто сигурно нисам меродаван да судим о томе, поставио сам овде питање, а свакако ћу послушати и савет свог свештеника. Могуће је да идеализујем монаштво и свештенство. Некако очекујем да кад одем у манастир или цркву добијем преко потребно смирење и љубав која "зрачи" из таквих светих места и коју монаси "емитују" кроз своје молитве на све људе без обзира на удаљеност. Ето десило ми се да ме је једна књижица омела у "пријему" ове позитивне енергије, па сам хтео да се мало изјадам овде. У сваком случају нисам желео да се жалим на сестринство манастира или тако нешто. Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Поштована Биљана, Хвала на одговору, нажалост не разумем руски језик, па ћу покушати помоћу неког аутоматизованог преводиоца (надам се да ће превод да личи на нешто Evo imaš i ovdje! http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=5630 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Мени је једна монахиња говорила о крају света,како ће земља све гутати,пржити и да ће то ускоро бити.Па онда о ХААРП систему који нас загађује и убија.Па онда о томе како долазе деца која носе у себи ђавола и која имају рогове али се ћути о томе и да свештеници не смеју да дигну глас у вези тога.Да је све више деце које је ђаво узео под своје,да реже на литургији и остало... Можеш мислити како сам се осећао после тога.Где је ту радост Хришћанства? Али добро,време лечи све па ето вера надјача и такве (по мени) бесмислице. Вала,добро си и жив претекао са таквим бомбардовањем Требао си од срца да јој кажеш: Ајде,ћути жено и окрећи ту бројаницу! Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 @, чуди ме да се није више људи укључило у тему, мислим да већина има слично искуство. Наиме, сложити све приступе вери није лако. Нарочито док се човек не утемељи. Па сад: суво теолошки или поједностављено прагматични, дубоко поетски или простодушни... има тога доста. Временом свако нађе свој најбољи угао гледања. Све у свему Љубав је у питању па одакле год и како год да се посматра - добро изгледа Не оптерећуј се стварима које ти се не допадају, тражи оно што ће да те вуче, греје, води и награђује. Пут је дуг, кроз себе нарочито, чувај падања за сопствене слабости Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Октобар 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Хвала Јелина на одговору. Идеално би било да свако од нас има свог духовника који нас је довољно добро упознао и на основу тога може да нам препручи одговарајућу литературу. Једном приликом у разговору са својим парохијским свештеником, дотакли смо се ове теме па нам је рекао да би неко могао бити добар духовник некоме, потребно је да се заједно проводи време 24 сата. Иначе, од њега смо добили препоруку да прочитамо књигу "Живот и поуке старца Порфирија Кавсокаливита" која је прави мелем за душу. Јелина је реаговао/ла на ово 1 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Мораш мало и својом главом (бићем), а најбитније је да се поуздаш у присуство Господа у твом руковођењу. Начин ће се већ наћи. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Поштовани деране из Баната, Слажем се да наношење крсног знака не треба да буде формално и на брзину, али поента текста који ме је саблазнио је у прецизном погађању тачака на организму верника, да се тако изразим. Ако се то не погоди онда је све промашено, барем са тако ја разумео Шта да радимо са смерно обученим сестрама којима се по глави мотају разноразне мисли? Да ли постоји могућност да нека сестра у Христу можда не прихвата у својој слободи да се облачи у складу са наметнутим нормама али да има исправан дух? Наравно да не мислим да је вулгарно облачење прикладно за цркву, али исто тако не мислим и да је ограничавање слободе избора у православном духу. Немој све да схваташ буквално,не мораш да погодиш баш сваку тачку која је речена (врх чела,пупак,врх рамена),битно је се прекрстити а не само "окружити руком".Чело,стомак,десно раме,лијево раме,амин. Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Октобар 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Слажем се Јадранка, хвала на коментару. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука