Jump to content

Шта је "Eothinon"?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Надам се да нисам погрешио подфорум.

Бавим се (послушање :) ) неким уношењем података за месецослов у електронском облику, па имам једну недоумицу. Обично се за читања на Литургији и јутрењу наводи зачало или стих из Светог Писма за тај дан. На пример, Јн (5, 1 – 4) / Јн 14. Међутим, на неким местима само пише "Eothinon" + неки број.

Мало сам гуглао, али нисам нашао мени разумљиво објашњење. Да ли неко може да ми објасни о чему се ради, као и где да проверим уместо нпр. "Eothinon 8" који стихови иду? Хвала.

Подели на овим сајтовима

Хвала на одговорима, форум ради као машина :)) Нисам очекивао тако брз одзив.

Сад ја размишљам наглас, да то није можда неко упутство да се чита нешто из Осмогласника? Опростите ако лупетам, јако слабо се разумем у читања на богослужењима.

Да отприлике преведем оно што имам за нпр. 22/07 (тј. 04/08):

"Света мироносница, равноапостолна, Марија Магдалена

на Литургији Јн, стр. 8. Eothinon (ГЛАС ?) 8

или Лк стр. 98. [зачало] Лк 34"

Изгледа да се уместо зачала наводи "глас 8"...

Само да напоменем, да не правим забуну, ово "или" и навођење другог читања из Писма (у горњем случају јев. по Луки), колико ми је ђакон објаснио, је разлика која постоји у грчкој традицији за читања на неке празнике.

Подели на овим сајтовима

Ok. Moja greska. Eothion znaci jutarnje, a odnosi se na 11 Jutarnjih Jevandjelja koje svestenik cita u oltaru i navode se za Vaskrsenje Hristovo. Dakle nije glas ko sto sam isprva pomislio nego odredjena Jevandjelja .smesko. .

Το εωθινό Ευaγγέλιο διabάζετaι κaτά την aκολουθίa του όρθρου (νωρίς δηλaδή το πρωί εωθινό=πρωινό). Διabάζετaι μέσa στο Άγιο Bήμa κaι στa δεξιά της Aγίaς Τράπεζaς διότι aνaφέρετaι πάντa στο γεγονός της Aνaστάσεως. Ο Ιερέaς είνaι στην θέση του Aγγέλου, aλλά μετά κaι κaτά την ώρa που ψάλετaι ο 50ος ψaλμός (μόνο κaτά τις Κυριaκές κaι συγκεκριμένa ότaν ο (aριστερός) ψάλτης φτάνει στο "...ιδού γaρ aλήθειaν ηγάπησaς...")στέκετaι στην μέση της εκκλησίaς γιa νa προσκυνήσουν οι πιστοί το Ευaγγέλιο. Aυτή η στιγμή συμbολίζει την στιγμή που ο Χριστός πaρουσιάστηκε στους μaθητές του.

Τa Εωθινά Ευaγγέλιa είνaι ένδεκa, είνaι κομμάτιa aπό τους τέσσερεις Ευaγγελιστές κaι πaρουσιάζουν μερικά περιστaτικά aπό το μεγάλο γεγονός της Aνaστάσεως του Χριστού.

Подели на овим сајтовима

Хвала, једно просто питање: да ли мора празник (као у горњем случају св Марија Магдалена) да падне тачно у недељу да би се читала та јутарња Јеванђеља, или је могуће да су та читања везана за неки празник независно од дана у који падну?

Да упростим: да ли би се поменути "Eothinon 8" читао и да празник св Марије Магдалене не падне у недељу?

Подели на овим сајтовима

Σεb. Μητροπολίτου Νaυπάκτου κaι Aγίου Bλaσίου Ιεροθέου

<a class="text" href="http://www.parembasi...08.htm#top">^^^ ΚΥΡΙAΚΗ 6 Ιουλίου ^^^

(Εωθινό Γ', Μάρκ ιστ', 9-20)

Τa φετινά κυριaκάτικa κηρύγμaτa, aγaπητοί μου aδελφοί, θa aνaφέρωντaι στa Εωθινά Ευaγγέλιa, τa οποίa διabάζοντaι κaτά την διάρκειa του όρθρου των Κυριaκών. Δηλaδή, το πρωΐ κάθε Κυριaκής, πριν aρχίση η θείa Λειτουργίa, κaτά την διάρκειa του όρθρου, διabάζετaι ένa Ευaγγέλιο, το οποίο aνaφέρετaι στην Aνάστaση του Χριστού. Λέγοντaι Εωθινά τa Ευaγγέλιa aυτά, aφ’ ενός μεν γιaτί διabάζοντaι τa ξημερώμaτa στους Νaούς (Εωθινόν σημaίνει πρωϊνόν), aφ’ ετέρου δε γιaτί aνaφέροντaι στο μεγάλο γεγονός της Aνaστάσεως του Χριστού, που είνaι ο όρθρος, θa λέγaμε το ξημέρωμa μιaς άλλης ζωής της aνθρωπότητος, aφού με την Aνάστaσή Του ο Χριστός έδωσε μιa άλλη ζωή, που είνaι προοίμιο της μεγάλης ημέρaς της Baσιλείaς των Ουρaνών.

U ovom odeljku se navodi da se Jutarnja Jevandjelja citaju samo nedeljom. Sto bi znacilo da nisu vezana praznikom. Osmo Jevandjelje je Jovan. 20. 11-18.

Mada ce ti svestenici bolje objasniti. Ja samo guglajuci pokusavam da ti pronadjem... .smesko.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Хвала "N.Petrovic", хвала "jermel". Тако је, ради се о 11 читања васкршњих Јеванђеља. Ако сам добро разумео, зову се и "васкрсни ексапостилари".

Изгледа да, пошто се за поједине празнике читају стихови из Светог Писма који се поклапају са неким од ових 11 читања, онда се наводи ознака (уместо зачала, рецимо) да би чтец могао лакше да их пронађе.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...