Jump to content

Katolici koji nisu "rimokatolici" ili "Latini"?

Оцени ову тему

Katolici koji nisu "rimokatolici" ili "Latini"?  

10 члановâ је гласало

1. 1. Katolici koji nisu "rimokatolici" ili "Latini"?

• Takvi ne postoje!
      0
    • To su "grkokatolici", bivši pravoslavni koji su priznali vlast pape.
      0
    • To su "unijati", bivši pravoslavni i drugi istočni hrišćani koji su priznali vlast pape.
      0
    • To su "istočne katoličke Crkve" koje imaju različite obrede i kanone, ali su u jedinstvu s papom.
    • Zar postoji nešto takvoga?
      0
    • Nemam pojma što bi to bilo.

Препоручена порука

• Одговори 31
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

U nekom širem smislu pravoslavni bi takođe sebe nazvali katolicima. No u ovom konkretnom slučaju pod katolicima koji nisu rimskog obreda mislim da bi se podrazumjevale različite istočne crkve koje su autonomne i sui iuris, a kojih ima oko dvadesetak. Sve one priznaju vrhovnu vlast rimskog episkopa, no svaka ima episkope svoga obreda. Te se crkve razlikuju u pogledu bogosluženja, kanonskog poretka, pobožnosti, iako ne i dogmatski (bar se nadam). One se mogu posmatrati kao sestrinske crkve među sobom i sa rimskom crkvom, čiji predstojatelj, papa, iako poglavar rimske crkve istovremeno je i pastir svih ostalih crkava, duhovni autoritet i simbol jedinstva cijele Crkve, koja se sastoji od većeg broja zasebnih crkava raznih obreda, a jednim se imenom zove Crkva Katolička.

De Maria Numquam Satis

Подели на овим сајтовима

Ако је питање упућено просечном Србину, он ће рећи да такав не постоји-или си католик, или православац.

По Символу Вере, ми православни (као и католици) себе видимо као Једну, Свету, Саборну-Католичанску (од католикос) Цркву, па би одатле могла да се направи разлика да смо ми православни уствари "католици", а ви "римокатолици".

Твоје питање је вероватно усмерено ка овом моменту-ако смо ми католици а ви римокатолици, и суштинска разлика код појмова је у просторном одређењу-зар нисмо једна Црква?

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Postoje katolici koji nisu "rimo", to su pravoslavci, protestanti i ostali hrišćani.

Svi ostali koji smatraju Rim svojim centrom su rimokatilici.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Некако не могу да пронађем одговор међу понуђеним опцијама. Израз за Цркву из Символа вере "катхолики" значи "саборна", тако да Црква јесте "катхолики" или није Црква. Дакле, тај израз би се требао примењивати и примењујуе се и у Источној и у Западној Цркви. Мислим да је због тога екуменска комисија усвојила термин "римокатолици" како би се у дијалогу јасно одредиле, нажалост, две Цркве (Римокатоличка и Православна). Јер, и за Православну Цркву се треба рећи да је она "катхолики".

Подели на овим сајтовима

Postoje katolici koji nisu "rimo", to su pravoslavci, protestanti i ostali hrišćani. Svi ostali koji smatraju Rim svojim centrom su rimokatilici.

Ово би био сасвим солидан одговор.

Подели на овим сајтовима

Ово је софизам

Када би разлика била само у тој једној речи онда би идиоти били и на једној и на другој страни због раскола.

Међутим појам саборности се различито гледа на истоку и на западу.

Запад је узео назив за своју Хришћанску Цркву - Саборна при чему подразумева сабрање око папе . Исток је узео реч ПРАВОВЕРАН - ортодоксан илити православан за назив своје цркве али подразумева саборност свих помесних цркава и појединаца у њима .

Дакле јел црква Саборњачка или је Правоверњачка ?

Па наравно да је и једно и друго . Али то и даље не решава ствар на терену.

Јер 1000 година није мало ...

Подели на овим сајтовима

jeste to je jedina i najveća boljka katolika...

evo pitanje za gosn Zelića: kada bi mi mogli da se ujedinimo (pravoslavni i rimokatolici) ali tako da Rim ne bude naš zajednički centar, da li bi vi pristali na ovakvo ujedinjenje?

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Врло је увредљиво поставити овако срочено питање (и то о унијатима) на једном православном форуму, а то што је у питању loaded question нећу ни да помињем...

• Волим 1

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

@@Жељко,

Човек је поставио питање о термину. Дакле, католици који нису римокатолици. О томе се ради - да ли тај термин можемо примењивати на друге хришћане и, ако можемо, које?. Није расправа да ли је и колико неко одступио од Предања. То је друго питање.

Подели на овим сајтовима

Nismo se baš dobro razumjeli. :(

Pitanje NEMA veza sa ekumenizmom.

Pitanje se bavi time što je i kakva je Katolička Crkva U SEBI, kakvo je njezino UNUTRAŠNJE uređenje.

Pitanje sam postavio jer mi se čini da veliki dio promašenih rasprava i razmišljanja na ovom forumu i na mnogim drugim mjestima proizlazi iz nerazumijevanja ovog pitanja.

Molio bih vas da se držite teme, da se ne dogodi (kao što se nažalost često događa) da rasprava nakon 3-4 stranice nema veze s naslovom.

Tko želi raspravljati o drugim pitanjima, neka otvori drugu temu. :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...