karadjordje Написано Новембар 8, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2009 „Библијски креационизам“ у Православној Цркви „Када се наука и Свето Писмо не слажу, наука очигледно греши.“ Хенри М. Морис I Реч „креационизам“ потиче од латинске речи creatio, што значи стварање. У ширем смислу речи, креационизам означава схватање да је свет створен. У том контексту и ми хришћани смо „креационисти“. Овде ћемо, међутим, да се осврнемо на ону врсту креационизма која је карактеристична за фундаменталистичке деноминације Северне Америке – такозвани „библијски“ или „научни“ креационизам. На семинару вероучитеља у Крагујевцу одржаном 2007. године благословом епископа шумадијског Јована, о. Хризостом из Грчке је поменуо спор који се у Грчкој води око теорија еволуције и креационизма и покушајима да се направи сукоб између науке и богословља, премда је, према његовим речима, савремено богословље одавно разјаснило односе између ове две области.[1] Сличан спор постоји и у Русији,[2] а од недавно је присутан и код нас. До данашњих дана спор између вере и науке ове врсте је био искључиво феномен северноамеричког континента. Сада смо, међутим, сведоци тога да тзв. „креационизам“ налази своје упориште и у Европи, а и у нашој Цркви. Да ли је могуће протестантску креационистичку науку накалемити на чокот православне вере? http://forum.verujem.rs/index.php?topic=13218.0 pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Новембар 8, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 8, 2009 Да, видео сам пре неки дан да је Срећко писао тај текст за Каленић. Човек који пре пар месеци није знао неке најосновније поставке теорије еволуције(по сопственом признању), а говорио да верује у исту ту теорију о којој није знао најосновније поставке, говори како има мноштво замерки према креационизму, али му ништа не смета у еволуционизму. Прочитаћу то сутра мада не верујем да је то нешто много озбиљно( не мислим на `чисто` теолошки аспект јер на том пољу му немам шта замерити) са научне стране. А научни аспект у једној таквој врсти рада је свакако битан јер се на том пољу сусрећу класична наука и теологија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Новембар 8, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2009 Да препричам укратко:Текст говори да ни еволуција ни креационизам нису у супротности са Постањем и да се Постање не може буквално тумачити јер за то не постоји логичка а ни теолошка основа. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Новембар 8, 2009 Гости Пријави Подели Написано Новембар 8, 2009 До данашњих дана спор између вере и науке ове врсте је био искључиво феномен северноамеричког континента. Сада смо, међутим, сведоци тога да тзв. „креационизам“ налази своје упориште и у Европи, а и у нашој Цркви. Да ли је могуће протестантску креационистичку науку накалемити на чокот православне вере? Већ у самом почетку површност. Прожимање науке и хришћанства се дотиче самог школства у читавом свету, па и код нас, у овом случају биологије и то баш на примеру еволуционизма. Наиме, еволуционизам( неодарвинизам) се заснива на филозофском натурализму почевши од абиогенезе( претварање неживог у живо и то само по себи) па надаље што подразумева одсуство било каквог натприродног узрока при креирању живог света, а знамо ко је за нас хришћане `натприродни узрок`. Да ли се у нашем школству учи нека друга биолошка теорија која је различита од од оне која се учи у школама `северноамеричког континента`? Не, него су се тамо људи једноставно показали свеснијима и не дозвољавају тако лако да им неко испире мозак на том плану па су се организовали у разна удружења. Тачно је да су иста већином протестантски обојена али то је зато што тамо( у САД) већину чине протестанти, али уопште није тачно да су антиеволуционе тенденције у науци једино и само плод фундаменталног америчког протестантизма. Погледајте документарац Expelled - у току је једна интелектуална битка која се води око научне (не)одрживости поменуте теорије јер је једноставно нова научна открића оповргавају и стављају у запећак. Новинар Бен Штајн( потпуно неутралан по овим питањима) који је интервјуисао масу научника није интервјуисао ниједног јединог класичног креационисту већ еволуционисте( као и неке `филозофе науке`, окореле атеисте и, `сасвим случајно`, уједно и убеђене еволуционисте) и антиеволуционисте тј. заступнике Интелигентног дизајна. Смешно је нпр. како др Мајкл Русе говори о абиогенези, буквално кажем смешно, у оно ни дете не би могло да поверује како је он тамо изнео-сам Штајн је то гледао са стварним неверовањем и подсмехом. Поента је да смо ми Христови војници и да као такви треба да преиспитујемо оне науке које се предају нашој деци-ако већ не можемо да утичемо на школско градиво, зашто не би смо имали критички и утемељен осврт наспрам истих поготову када се баве теолошком проблематиком као што је Стварање. Ја не кажем да треба слепо прихватати све што креационисти( од `класичних` до заступника ИД и осталих) кажу, Боже сачувај-кажем, преиспитујмо њихове критике и размишљајмо о тој теми да би смо о истој имали прави одговор, а не да нас неки атеиста нпр. сутра лако победи у дискусији јер је ТЕ `научно утемељена` и тако `докаже` да је наша вера само `наше лично уверење и ништа више од тога`. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука