Jump to content

Хришћанска философија?

Vaske

Препоручена порука

Опрости ако сам те увриједио!

тему сам и отвори да би дискутовали али дискусија подразумјева да је свако спреман да аргументовано стане иза својих тврдњи, тако сам и тражио аргументе или објашњења око неких изјава, а за узврат сам доби само продужавање паушалних изјава. Зато је реакција и била таква.

Ниси ме увредио. Одговорио сам човеку на његово помињање Ничеа. Изнео сам своје мишљење. Тема вероватн већ о има више питања, а не само оно једно које си покренуо. Шта да радимо, таква је философија, не можеш је зауздати.

А то да су постови паушални, мање више јесу. Ја, право да ти кажем, немам времена да улазим у неке дубине. Однос теологије и философије, о томе су људи писали научне радове. Тема је огромна.

Подели на овим сајтовима

На трулом Западу, постоји један теолошки покрет међу теолозима (највише има Британаца), наиме такозвани Radical Orthodoxy.

Један од главних теолога је Џон Милбанк (John Milbank). Он је пре пар година написао један чувени есеј, који се зове "Only Theology Overcomes Metaphysics".

Да не дужим много, сам наслов есеја говори о чему се ради, па бих ја слично Милбанку рекао следеће: "проблем" (или како год да назовемо) философије је њено константно остајање унутар робовања метафизици, па чак и код таквих аутора који су били и јесу оштри критичари исте. Напросто, философија никако да се отвори за оно преко метафизике. Чак и кад критикују метафизику, они то раде метафизичким средствима, као што је говорио Хајдегер за Ниче, или касније Дерида за Хајдегера. А данас и самог Дериду виде као још једног у низу покушаја да се метафизика превазиђе, а који то не успева. С друге стране, теологија личности Свете Тројице (а то и јесте сама суштина теологије као такве) иде далеко изнад те метафизике Највишег, Најбољег, Нај-Нај Бића и води нас Светотројичном Богу који је постао Човек Исус Христос, који се родио од мајке, плакао, жеђао, радовао се, љубио друге, био распет, страдао и васкрсао и кога ми можемо чак и да једемо у Евхаристији! Тога у метафизици нема.

Блиски су ми Васкетови ставови, посебно ови везани за метафизику, која (према мом мишљењу) у теологији Личности Триипостасног Бога не постоји. И не сме да постоји, јер метафизички Бог није Бог Аврама, Исаака, Лазара, Перер, итд, итд. Метафизички Бог је мртав, иако је било покушаја (па и од стране хришћана) да се он одржава у животу.

Треба само читати Жан-Лик Мариона и свећ ће бити јасно, али и Дионисија и Максима.

Овде је, за мене, суштинакса разлика зашто се теологија и философија не могу поистоветити. И не требају.

Али да треба постојати заједничко са-мишљење битних ствари, то да! У том смислу многе друге области људског искуства могу бити значајне (психоанализа, поезија, уметност, итд.).

Подели на овим сајтовима

Овде је, за мене, суштинакса разлика зашто се теологија и философија не могу поистоветити. И не требају.

Управо тако. Философска метафизика је сасвим нешто друго у односу на хришћанску онтологију (откривење Свете Тројице, догађај Христа, показање Истине бића).

Подели на овим сајтовима

Ево нешто за оне који имају живаца за овакву тематику.

www.filozof.org/pdf%20format/vuk%20miljanovic-rad%2024.pdf

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

Хвала ти!

Нема на чему и други пут gringrin

Ево још нешто

http://www.filozof.org/pdf%20format/zbornik%202007/2/vuk%20miljanovic.pdf

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...