Jump to content

ЖРУ анкета: Ко је по вама највећи богослов 20. века?

Оцени ову тему

Balthasar

ЖРУ анкета: Ко је по вама највећи богослов 20. века?  

48 члановâ је гласало

1. 1. Ко је по вама највећи богослов 20. века?

• Јован Зизиулас
    • Христо Јанарас
    • Павле Евдокимов
    • Александар Шмеман
    • Јован Мајендорф
      0
    • Георгије Флоровски
    • Атанасије Јевтић
    • Јован Романидис
      0
    • Николај Велимировић
    • Јустин Поповић
    • Сергеј Булгаков
      0
    • Николај Афанасјев
      0
    • Софроније Сахаров
    • Теоклит Дионисијатски
      0
    • Димитрије Станилое
      0
    • Владимир Лоски
    • Павле Флоренски
    • Василије Гондикакис
      0
    • Ставрос Јагазоглу
    • Нико од наведених

Препоручена порука

Ko je na slici? :)

Јосиф Деконструкциониста Хришћанства - тако сам га ја именовао :)

(Другима познат и као старац Јосиф Пећинац, Исихаста ...)

Подели на овим сајтовима

Sta te je navelo na to da ti on bude najveci teolog?

Треаба ми читава књига ...

Синоћ сам завршио читање његових "Писама" и не могу да дођем себи ... најснажније теолошко дело 20. века, а и шире.

ЧОвек је аскетски деконструисао читаву хришћанску причу и створио потпуно нови језик теологије. Ново место за хришћански живот. ПОтпуно је оживео појмове, причу, дискурс. И све то искуством. Право чудо! Непроцењиво! Од свих наведених теолога на теми то нико није успео. Наспрам Јосифове теологије и теологија еп. Атанасија је само историја теологије, да не помињем остале :)

Подели на овим сајтовима

Право чудо! Непроцењиво!

gde mož to da se kupi... na kupindu jedna knjiga  a i ona prodata

http://www.kupindo.com/kupljeno/9055457_STARAC-JOSIF-ISIHASTA

a evo i

http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=8367

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

gde mož to da se kupi... na kupindu jedna knjiga a i ona prodata

Има у Бгу, скоро у свим књижарама, не знам за нет. Преведана је његова књига са највећим бројем писама, али изашла је скоро још једна мања на грчком, са додатним писмима. Сазнао сам, иначе, да су писма прилично "цензурисана" од стране издавача и наслућујем због чега. Јосиф је један од најслободнијих теолога-монах које сам читао.

П.С.

Кажу да је јако волео да кува :)

Подели на овим сајтовима

Треаба ми читава књига ...

Синоћ сам завршио читање његових "Писама" и не могу да дођем себи ... најснажније теолошко дело 20. века, а и шире.

ЧОвек је аскетски деконструисао читаву хришћанску причу и створио потпуно нови језик теологије. Ново место за хришћански живот. ПОтпуно је оживео појмове, причу, дискурс. И све то искуством. Право чудо! Непроцењиво! Од свих наведених теолога на теми то нико није успео. Наспрам Јосифове теологије и теологија еп. Атанасија је само историја теологије, да не помињем остале :)

нисам знао за њега. 

Надам се да не претјерујеш са овим, јер си ми убацио црва који ће да ме поједе док је не нађем  gringrin

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

нисам знао за њега. Надам се да не претјерујеш са овим, јер си ми убацио црва који ће да ме поједе док је не нађем gringrin

Живота ми, човек је бруталан, у историји теолошког дискурса нигде нисам наишао на овакву жељу за ништа и овакав језик, на ово сам чекао 10 година :)

Подели на овим сајтовима

Живота ми, човек је бруталан, у историји теолошког дискурса нигде нисам наишао на овакву жељу за ништа и овакав језик, на ово сам чекао 10 година :)

ОК, значи књига је насловљена са Писма ?

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

ОК, значи књига је насловљена са Писма ?

Не, књига зе заправо зове: "Изложење монашког опита" - дакле, као и свака велика књига има погрешан наслов, не ради се уопште о томе. То су писма које је Јосиф писао свакаквим ликовима, а на српски је преведена та прва књига, има још једна на грчком. Иначе, Јосиф је писао и песме.

Подели на овим сајтовима

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...