Ћириличар Написано Септембар 18, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Он је бивши Адвентиста (ако га у међувремену нису поново примили...) који се тамо заразио квази-науком па онда наставио "каријеру" као "самостални продавац магле", веома слично као Петровић. Било куда-адвентист свуда bliss jeeee Хвала на податку. Али опет, о чему овдје говори је занимљиво и има нечега ту. Нема дима без ватре, тако ни расних стереотипа без особина о којима се говори. Наравно, расни стереотипи су углавном преувеличавање, али увијек има зрно истине ту. Знаш и сам када чујеш :"Војвођани су овакви, Бугари такви, Руси онакви, а Енглези јопет овакви". Генетика је још млада наука и увијек треба са опрезом поступати са генетичким подацима, или се може десити као онда да су Срби 1% Викинзи, иако не постоји викиншки ген. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Па нешто нисам склон да карактерне особине тумачим на основу генетике, историја нас учи да је то може да буде веома незгодна ствар. Појединци су "овакви или онакви", народи немају своју личност па да имају некакве особине. Деле само заједничку судбину због карактерних особина разних вођа под којима живе. Калеидоскоп је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Ја живим у Средњој Европи тако ме брига :10900: Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 18, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Па нешто нисам склон да карактерне особине тумачим на основу генетике, историја нас учи да је то може да буде веома незгодна ствар. Појединци су "овакви или онакви", народи немају своју личност па да имају некакве особине. Деле само заједничку судбину због карактерних особина разних вођа под којима живе. Наравно. Ово јесте ходање по танкоме леду. Нисам ни мислио да су буквално све особине одређење етничком припадношћу, него само неке генералне особине које су заједничке већини припадника једне етничке групе. Планински народи су сировији, низијски мирнији, номадски народи били су ратнички и све то је пратио сет неких особина које су биле потребне за тај начин живота. Људи живе сходно својим животним условима-само је птиање јесу ли се добро или лоше њима прилагодили. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 18, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Ја живим у Средњој Европи тако ме брига :10900: Jош кажи да си Земунац и мој си човјек! Manolis је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Деле само заједничку судбину Kakoonobeše, "karakter je čovekova sudbina"? Stari Mračnjak Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Može li ovako? http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Five_personality_traits Petofaktorski model ličnosti: Neuroticizam, Ekstraverzija, Otvorenost za iskustvo, Saradljivost, Savesnost. Inventar ličnosti (fensi naziv za test ličnosti) NEO-Pi-r, koji su napravili Kosta&MekKre 1992. godine je trenutno najprihvaćeniji model ličnosti; proveravan je na velikom broju ljudi (samo kod nas na nekoliko hiljada, za sada; istraživanja su još u toku). Takođe su autori radili i kros-kulturalne studije da bi validirali postavku o pet faktora koji najbolje opisuju ličnost. Inventar ima visoku pouzdanost i dokazano je da se može ekstrahovati pet faktora u većini kultura u kojima su sproveli studije. Naravno, ne bi bilo zanimljivo da nisu gledali i "prosečan profil" kod pojedinih naroda i uporedili sa tzv. nacionalnim karakteristikama, koje su nekako izvukli, al' sad ne znam tačno kako Negde su dobili potvrdu da im se slažu predviđanja sa dobijenim, sa nacionalnim karakterom, npr. kod Filipinaca, a negde nisu (kod Estonaca i Rusa). Ima i knjiga o tome "The five factor model across cultures", MekKre i Alik. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Ova vaša rasprava, (i ako iz priliženih komentara vidim da je samo postavljač teme gledao film) me je nagnala da isti pogledam. Film (predavanje) mi se veoma svidelo. Ne vidim u tom predavanju nikakvu ni nauku ni kvazinauku, koliko čežnju da se ljudima predstavi borba protiv svojih slabosti. Kako je predavanje bilo na Cetinju par puta je predavač naglasio gordost i sujetu kao negativne karakteristike koje su tipične za dinarce i odsustvo savesti kod hercegovaca. Mislio sam da se predavač neće dotaći crkve i zaista malo puta ju je pomenuo i to više u nekim istorijskim okvirima, da bi na samom kraju predavanja isti, o crkvi dao veoma zanimljivo mišljenje koje se svodi na to da crkva postupa licemerno jer uči ljude nekim vrednostima koje su u suprotnosti sa onim što ih isto uči a to je "ljubi neprijatelje svoje". Ali da ne bih nešto pogrešno protumačio sad ću da otkucam to što je predavač govorio, i onako nema poslednja 2-3 minuta predavanja. Bez obzira našao sam da mi je bilo prijatno i na korist slušati ovo predavanje. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Pred sam kraj predavanja.. "Црква, на овим подручјима покрене да људи буду религиозни и добри због гордости. Кад човек постане добар из гордости, он је генератор сукоба са свима. Гори него атеиста, јер је добар из гордости, а човек када је горд, он је увредљив. Истраживање које јер радио Институт за психологију показало је да су у Београду, Сарајеву и Загребу религиозни људи, гори од атеиста. И то тачно у степену томе колико се држе цркве и учења, зато што су добри из лоших побуда. А онај ко је добар тамо у западним подручјима јер има мање хормона, из кривице. Просечан католик тамо. Шта се дешава са њиме? Њему свештеник каже: "Љуби тамо непријатеље своје, поштуј све!". Из кривице. Кад неко има кривицу, он има теорију завере. Он свуда види непријатеље. Лицемерно је човека теретити национализмом, сујетом, гордошћу, ласкати му и онда му рећи "љуби нерпијатеље". Он то схвата као вредности, али он нема мотива у себи, и чим дође први стрес, горд човек почиње да мрзи све око себе." Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Ti si možda Turčin (= Balkanac), ja nisam. Ниси ти си квази-Србин гастабајтер аустријанац који има минимум 2 лава на кући овде у Србији. Што и није лоше ал је лоше да ти мени који брчкам ноге у морави кад ми се ћефне причаш нешто о Србији само зато што си читао неке књиге. Ти не знаш тај менталитет, не знаш те проблеме не знаш те муке не знаш те људе. Ја наравно причам за ове моје моравске делове. Са овим Војвођанима немам шта да причам. Они никад неће разумети муке јужњака. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Написао овај лик иначе ову књигу. http://www.shop381.com/artikal_detaljnije.php?id=476 Таман сам хтео да га послушам ал нека хвала.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 19, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Написао овај лик иначе ову књигу. http://www.shop381.c...nije.php?id=476 Таман сам хтео да га послушам ал нека хвала.... Укратко, шта каже у књизи? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Koliko se sećam, u Astrologiji i antropologiji je baš pričao o tome koja rasa i narod odgovara kom znaku, po receptu starih astrologa. Ništa epohalno, zbilja. Млађони је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука