Jankovic_Dobra_Voda Написано Новембар 7, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2009 Milenko Ilić (44), rudarski tehničar iz Despotovca, na svom imanju napravio je jedinstveni park u kojem se nalaze makete srpskih manastira! Milenko je pre četiri godine prihvatio socijalni program u preduzeću u kojem je radio i počeo da realizuje ideju koju je odavno imao u glavi. ”Prvo sam krenuo da pravim maketu Ravanice i to u saradnji sa suprugom koja je inače građevinski tehničar. Kada smo završili maketu, oboje smo bili zadovoljni kako je ispala. Nakon prve, došla je druga i tako redom za četiri godine, svih dosadašnjih četrnaest maket”, kaže Ilić i navodi da je ideju za ovaj projekat dobio čitajući knjigu „Istorija manastira i crkava Srbije“. ”Sve makete sam zidao malterom, industrijskim talkom, ciglom i kamenjem. Naravno da mi je bilo mnogo lakše da makete radim od gipsa, ali ne bi bile toliko postojane jer se ovde ipak nalaze na otvorenom, gde stoje tokom čitave godine”, veli Ilić. Inače, ”Park maketa Despotovac“ otvara se kada i turistička sezona u Gornjoj Resavi, a zimske dane Milenko koristi kako bi dopunio svoj park i kako bi napravio neko novo zdanje. ”Prosečno mi je za gradnju jedne makete potrebno dva do tri meseca. Za narednu godinu planiram da izgradim još neku maketu, a na umu mi je Konak kneginje Milice. Dobijam razne ideje i od posetilaca”, priča Ilić. On se zajedno sa suprugom brine o jedinstvenom parku koji svakoga dana ima sve više posetilaca. Pored maketa manastira, porodica Ilić u ponudi ima i raznoliku ponudu suvenira koji asociraju na srpsku kulturu i bogato srpsko kulturno nasleđe. Park je samo u toku ove godine posetio veliki broj naših, ali i stranih građana. ”Park je Turistička organizacija Despotovca uvrstila u svoju ponudu i s njima imam izuzetnu saradnju. Park su dosad posećivali brojni ambasadori, atašei i predstavnici stranih zemalja, ali i brojni turisti koji su na proputovanju kroz našu zemlju”, kaže Ilić. Ilić navodi da dosta pažnje pridaje detaljima koji se nalaze na originalnim zdanjima. ”Sve makete su originalne i rađene su uz pomoć originalnih projekata. Ovo je otvoreno mesto i dolaze mi razni ljudi, pa i oni koji se sa pravom mogu nazvati kritičarima mog posla jer se razumeju u ovu materiju. Nedavno mi je dolazila devojka koja je polagala ispit na kojem je bilo pitanje baš u vezi s jednim prozorom na manastiru Sopoćani. Naime, jedan od četiri prozora je manji od ostalih. Kada je videla da sam primetio i taj detalj, nasmejala se i rekla da je baš zbog tog prozora došla u ovaj park”, kaže kroz osmeh Ilić. (MONDO) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука