Balthasar Написано Септембар 13, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 13, 2012 "Васпитач никад не каже оно што сам мисли, већ оно што мисли да је добро да чују они које васпитава." Ето, изгледа да нисам баш толико промашио својим тумачењем :0104cheesy:. Ведран је реаговао/ла на ово 1 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 13, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 13, 2012 Мисао друга: ,,Ми знамо да се рушењем неке илузије још не добија истина, него само још један делић незнања, проширење нашег празног простора, пораст наше пустиње"... Ведран and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 1 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Септембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2012 Мисао друга: ,,Ми знамо да се рушењем неке илузије још не добија истина, него само још један делић незнања, проширење нашег празног простора, пораст наше пустиње"... која (пустината) треба да се помине како Премин=Пасха до ветената земја.... Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 „Го љубам, затоа што неговата душа е подлабока од неговата рана“, Така говореше Заратустра Balthasar and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Септембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 487. An Fräulein Simon (Albumblatt) Nizza, am 6ten Febr. 1884. Die Einen reisen, weil sie sich suchen; die Andern, weil sie sich verlieren möchten. + + + Wir machen es auch im Wachen wie im Traume: immer erfinden und erdichten wir erst den Menschen, mit dem wir verkehren — und vergessen dann sofort, daß wir ihn erfunden und erdichtet haben. + + + Redlich gegen uns selber und wer sonst uns freund ist, muthig gegen den Feind, großmüthig gegen den Besiegten, höflich gegen Alle. — Friedrich Nietzsche. Или, у покушају превода: Једни путују зато што себе траже; други, што би хтели себе да изгубе. + + + Чинимо ово будни, као и у сну: увек проналазимо и измишљамо човека са којим општимо - а затим одмах заборављамо, да смо га ми нашли и измислили. + + + Правични према себи и оном ко нам је иначе пријатељ, храбри према непријатељу, великодушни према пораженом, љубазни према свима. Фридрих Ниче (http://www.nietzschesource.org/#eKGWB/BVN-1884,487) Balthasar and Ведран је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 15, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 Мисао трећа: ,,Шта значи живети? Живети - то значи: стално нешто од себе одбијати што хоће да умре; живети - то значи: бити окрутан и неумољив према свему, што бива слабо и старо код нас, и не само код нас. Живети - живети - да ли то дакле значи: бити без пијетета према умирућима, јаднима и старима? Да ли увек бити убица? А ипак, стари Мојсије је рекао: Не убиј!" Ведран and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Септембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 Мисао трећа: ,,Шта значи живети? Живети - то значи: стално нешто од себе одбијати што хоће да умре; живети - то значи: бити окрутан и неумољив према свему, што бива слабо и старо код нас, и не само код нас. Живети - живети - да ли то дакле значи: бити без пијетета према умирућима, јаднима и старима? Да ли увек бити убица? А ипак, стари Мојсије је рекао: Не убиј!" fridrih vilhelm niche? мислам каде тоа, во кое дело го напишал? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 15, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 мислам каде тоа, во кое дело го напишал? Весела наука, прва књига, 26. Ведран је реаговао/ла на ово 1 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Септембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 Весела наука, прва књига, 26. хвала Балти Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 18, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Мисао четврта: ,,Са снагом његовог духовног погледа и увида расте ширина и тако рећи простор око човека: његов свет бива дубљи, све нове и нове звезде, све нове и нове загонетке и слике долазе му у видно поље. Можда је све оно на чему је духовно око вежбало своју оштрину и проницљивост било само повод за његово вежбање, ствар игре, нешто за децу и дечје главе. Можда нам једном најсвечанији појмови око којих се највише борило и због којих се највише трпело, појмови "Бог" и "грех", неће изгледати важнији него старцу дечја играчка или дечји бол - а можда ће "старцу" бити опет потребна нека друга играчка и неки други бол, можда ће он још увек бити довољно дете, вечито дете!" Vaske је реаговао/ла на ово 1 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dugousko Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Невезано толико за тему... Шта би сте препоручили за читање за почетак ? Ниче. Мало сам слушао и читао о његовом животу, углавном све парцијално. Па сам се заинтересовао...Иначе нисам философ ни телог, али сам доста заинтересован. Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 21, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 @@Dugousko, Знаш како, не знам како уопштено стојиш са познавањем философије али мислим да ти за Ничеа треба доста предзнања, како о философима до њега, тако и неки увод у његову философску мисао јер, усталом, тоје потребно за сваког философа. Мада ја нисам философ и нисам компетентан да ти дајем овакве савете тако да мислим да је боље да питаш Васкета, он је философ. Писао је на овој теми па га тако и можеш наћи. Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Невезано толико за тему... Шта би сте препоручили за читање за почетак ? Ниче. Мало сам слушао и читао о његовом животу, углавном све парцијално. Па сам се заинтересовао...Иначе нисам философ ни телог, али сам доста заинтересован. Ако си само заинтересован, узми шта ти прво падне под руку, иначе препорука је увијек да се почне од оног главног, а то је код Ничеа Заратустра. Е сад, ако у цијелу причу улазиш без икаквог философског пред знања, Бркати ће ти само изгледати као ексцентрични лајавац који ће ти бити симпатичан или не. С друге стране, најбољи увод у Ничеа ти је Хајдегер, а то је опет још тежа варијанта. Тако да тешко је ишта препоручити тј. најбоље би били рећи за почетак ништа gringrin У сваком случају опали по чему прво стигнеш, па ако заболи значи да си на правом путу! Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 21, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Ето, прави савет од правог човека :0104cheesy: Ту од мене нема помоћи, јер ни ја не могу да се сетим којим је чудесним следом догађаја деда Ниче дошао до мене :0104cheesy: Vaske је реаговао/ла на ово 1 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Ето, прави савет од правог човека :0104cheesy: Ту од мене нема помоћи, јер ни ја не могу да се сетим којим је чудесним следом догађаја деда Ниче дошао до мене :0104cheesy: хахахах А ја се сјећам двије непреспаване ноћи у Петровцу. Заратустра у учајном издању, пола књиге се још за вријеме љетовања распало, а и ја сам осјећао да се распадам greengrin Квалитетно сам га прочитао тек двије године касније, кад више није било забавно. Тад сам некад и научио да читам. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука