Ћириличар Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Da se ta obolela osoba nije sama oglasila na našem sajtu i poslala nam ovaj mail, mi ne bismo imali pojma da ona postoji. Чим сам прочитао прорадио је у мени граматички нациста. Користи "Вас" за множину умјесто "вас". АААААРГХХХХХ!!! RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перса Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Овде си јасан , @Protagoras, Naravno, ja svom detetu neću zabranjivati da upozna i drugu stranu. допусти ћеш да упозна и другу страну. (само да упозна?) Да ли ћеш свом детету допустити, ако оно има потребу да верује и поштовати његову веру? Клоним се људи који мисле да је дрскост храброст, а нежност кукавичлук. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Ako se vladika obratio samo vernicima, onda ok, nije trebalo da se mešamo, ali kako su to novinari preneli, izgledalo je kao da se obraća celokupnoj javnosti i zato su reagovali. Ne bih se složio da je versko vaspitanje dece samo stvar roditelja. To je između ostalog i stvar deteta. Ako Crkva može u to da se meša, zašto onda ne bi mogli i ateisti, kao protivteg? Zašto bi to bila unutrašnja stvar za ateiste, ali ne i za Crkvu? Владика се обратио Цркви, а Цркву чине четири службе: епископ (=владика), свештеници, ђакони и верни народ. Позвао је на молебан. Молебан је служба, молитва Цркве а не целог света. Новинари су незналице, таман као и ваши водећи људи у АС. Ствар је родитеља и детета. Меша се само онај коме родитељи дозволе. Моја деца иду у Цркву и слушају верску наставу зато што их ја и моја супруга тако вапситавамо. То је Уставом загарантовано право, и нема тог "удружења" ватрогасаца, нордијских пчелара, сакупљача маркица и сличних, који смеју да ми зуцну и завире у унутар породичне односе. А АС гурају често нос где то није ни мало умесно. Напротив, простачки је некултурно. Гост, Manolis, RYLAH and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Naravno, ja svom detetu neću zabranjivati da upozna i drugu stranu. Moje ce dete biti upoznato sa svim stranama, pa kad bude dovoljno zrelo da zna sta je dobro za njega samo ce izabrati put boga ili neki drugi put... Ako izabere put boga, od mene nece biti srecnijeg coveka jer to znaci da je tu naslo svoju srecu, zadovoljstvo i mir. Ista stvar ako resi da bude molekularni biolog antiteista... kod vernika je evidentno, stvar dugacija (cast izuzecima). Vernik ce biti jako nesrecan ako mu dete postane vernik druge religije (sami vernici su o tome pisali ovde na poukama), ako se uda/ozeni za osobu druge veroispovesti (takodje postoji tema gde jadikujete nad takvim sudbinama), ako postane ateista il.i antiteista... takvim ophodjenjem se zelja deteta stavlja u drugi plan sto logicno dovodi do zakljucka da roditelju bas i nije mnogo stalo do nje... stalo mu je samo da bude onako "kako on cvrsto veruje da je ispravno"... ali draga gospodo ko sme da kaze za sebe da je stopostotno siguran da je njegov put najispravniji? U svakom slucaju zbog takvog postavljanja stvari se versko obrazovanje od malena poistovecuje sa indoktrinacijom... potpuno opravdano po meni.... Znam, vas jedini i inajveci argumenti protiv optuzbi indoktrinacije jeste "roditelj je nasao srecu u bogu i zeli to isto svom detetu" ili "roditelj zna sta je najbolje za dete" Prvi argument je validan ali nedovoljno istinit u praksi. Ako si ti nasao srecu i mir u Hristu, ne znaci da tvoje dete nece naci srecu i mir u Budi. ili ce ga ispunjavati da bude ateista ali da slika pejzaze i pise poeziju... Mog caleta ispunjava kad popravlja kucne uredjaje. Dok to radi on je najsrecniji covek na planeti to mu je i odmor i mir i sve. Ja sam to isto nasao u necemu sasvim drugom, a mogao je on meni na silu da utrpa to "svoje" jer je svestan da "njemu deluje" e pa meni ne... nismo svi isti... Drugi argument je totalni promasaj i apsolutno pogresan "Roditelj zna sta je najbolje za svoje dete" ovde postaviti pitanja "koji roditelj" ili "kakav roditelj". "da li to vazi za svakog roditelja?" Jel tima opravdavamo i patoloske roditelje (oni koji tuku i siluju svoju decu) ... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Doduse, dosta vernika nipodastava i ateiste, sto takodje nije lepo! .smesko. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 ... Кад сам имао 16 година, највећа жеља на свету ми је била да истетовирам Сабласног косача преко целог левог рамена, у фул колору. У то време, то би ме баш испунило и донело би ми срећу. Касније сам сконтао да су родитељи били у праву што су моју "слободу мишљења" окарактерисали као најобичнију глупост, што је мене страааашно увредило тада, јер имао сам читавих 16 година и био најзрелији на свету целом. Касније сам хтео да урадим много глупости за које нисма добио подршку родитеља, и хвала им на томе. Тако да, ако теби не би сметало да ти дете буде будиста, саветујем ти прво да се распиташ мало, не би било лоше и да прочиташ штошта о будизму. Исто не верујем да ћеш детету дати сагласност да се дрогира само због тога што би га то усрећило у том тренутку. Дакле, не разумем због чега уопште овакво мешање у слободу и право родитеља да васпитава своје дете онако како мисли да је најбоље. Васпитавај своју децу на начин на који мислиш да ће постати најбољи људи, и то је то. Чему сва ова фрка код вас атеиста? А што се тиче злостављања деце од стране родитеља, хајд да направимо анкету. Не верујем да ће бити више искрених и практикујућих верника међу злостављачима, иако то никада није мерило. Једноставно, лудак је лудак како год да се представља. Лидија Миленковић, Дијана., Ћириличар and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Ех, када бисте само видели сарадњу и садржај верске наставе и грађанског васпитања код мене у гимназији... Видели бисте да ту нема никакве "две стране", да су нам, када је друштво у питању, циљеви исти и поруке исте. Али, не вреди, међу критизерима влада предрасуда да верска настава (православна) значи рушење биологије, пропагирање фундаменталног креационизма, образовског шовинизма,.... Ћириличар, Лидија Миленковић, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Doduse, dosta vernika nipodastava i ateiste, sto takodje nije lepo! Свакако. Свако ниподаштавање другоги различитог стоји у пропорцији страху за несигурност у чему си. А сад, имаш вернике и "вернике"... многим атеистима је све једно којој вери припадаш. Важно је да ми верујемо у "једнороге и у летеће слонове"... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Свакако. Свако ниподаштавање другоги различитог стоји у пропорцији страху за несигурност у чему си. А сад, имаш вернике и "вернике"... многим атеистима је све једно којој вери припадаш. Важно је да ми верујемо у "једнороге и у летеће слонове"... Не заборавите и летеће шпагети чудовиште. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 А сад, имаш вернике и "вернике"... многим атеистима је све једно којој вери припадаш. Важно је да ми верујемо у "једнороге и у летеће слонове"... http://www.youtube.com/watch?v=jr7DY9MraF4 RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Ovde sam zato što je mi je ovaj forum za sada najbolji teren za usavršavanje kao antiteiste. Stvarno ne znam odakle vernicima takav utisak... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перса Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Protagoras, за August 05 2012 - 21:54, каже: Ovde sam zato što je mi je ovaj forum za sada najbolji teren za usavršavanje kao antiteiste. Опрезно, овај "терен" није поуздан за усавршавање. (Не можеш препознати и примити значајне знаке мудрих и духовних ) па усавршавање може бити шкрбаво. п.с. Видим не одговараш на моје постове. Ок. Нећу више заузимати простор. Срећно Protagorasе Перса Клоним се људи који мисле да је дрскост храброст, а нежност кукавичлук. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Кад сам имао 16 година, највећа жеља на свету ми је била да истетовирам Сабласног косача преко целог левог рамена, у фул колору. У то време, то би ме баш испунило и донело би ми срећу. Касније сам сконтао да су родитељи били у праву што су моју "слободу мишљења" окарактерисали као најобичнију глупост, што је мене страааашно увредило тада, јер имао сам читавих 16 година и био најзрелији на свету целом. Касније сам хтео да урадим много глупости за које нисма добио подршку родитеља, и хвала им на томе. Banalizujes bez razloga. Tu metodu koriste sagovornici koji su saterni u cosak i vise nemaju sta da kazu u svoju odbranu. Ja te tako ne dozivljavam tako da pretpostavljam da samo trolujes... a to vec nije lepo... ni za vernike... ja sad mogu da ti kazem da moj komsija narkoman naucio svog sina da se drogira jer mu se garantuje "sloboda vaspitanja onako kako on veruje da je najbolje za njega" Тако да, ако теби не би сметало да ти дете буде будиста, саветујем ти прво да се распиташ мало, не би било лоше и да прочиташ штошта о будизму. Nisam ocekivao da ces referencu uzetu iz ciste ilustracije tako bukvalno da skontas... prosiri vidike ako preferiras ozbiljnu raspravu. Дакле, не разумем због чега уопште овакво мешање у слободу и право родитеља да васпитава своје дете онако како мисли да је најбоље. Васпитавај своју децу на начин на који мислиш да ће постати најбољи људи, и то је то. Чему сва ова фрка код вас атеиста? I ti bolujes od boljke da spocitavas ateistime nesto sto nikad niko nije rekao... nikada. Niko ne moze da ti zabrani da svoje dete ucis cemu god zelis i na koji god nacin zelis. To je tvoje demokratsko pravo i pravo samog deteta. "Frka" je kad ti iz arogancije koju ti zapoveda vera, da je tvoje ucenja nesto najbolje i najsavrsenije od kad postoji ljudksi um preduzmes sve mere i korake da se bas tvoje (nepotvrdjeno i subjektivno) ucenje i metode predaju u zvanicnim drzavnim isnitucijama koje bi po pravilu trebalo da su neutralne po tim pitanjima...al dzabe... vernicki osecaj nadmenosti i superiornosti nikad nece dozvoliti da se sagleda problem i iz nekog drugog ugla. jednostavno "to sto ja kazem i ucim je jedino JEDINO i tacka, kraj, gotovo, cao, zbogom. tralalalala" А што се тиче злостављања деце од стране родитеља, хајд да направимо анкету. Не верујем да ће бити више искрених и практикујућих верника међу злостављачима, иако то никада није мерило. Једноставно, лудак је лудак како год да се представља. A nema beganja sad... vernik je vernik... ko si ti da meris dal je neko iskren ili neiskren vernik. Ako kaze da je pravosalvac onda je pravoslavac (ovakav odgovor sam dobio od Milojkova kad sam govorio o tome da u srbiji nema pravih vernika i da ih je 90% u nekoj zabludi veroispovesti gde ni sami nemaju pojma u sta veruju, dalje od: "tako treba jer mi cela familija tako radi" Tako da bi shodno procentu prisutnosti vernika u ukupnom broju stanovnika, reziultat te ankete bio vrlo porazavajuc za tebe.. i vernike generalno пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перса Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Mislim da navedeni utisak vara. Niko se ne oseća inferioran od verujućih, ali se pravoverni čuvaju oholosti, „ja znam šta je“, vođeni osnovom hrišćanskog učenja da ne izgube spoznaje zadobijene u svom duhovnom traganju i napredovanju. Pitanja koje neverujući postavljaju nemoguće je objasniti jer smo disjunktni. Dok ateista sve može kako hoće i koliko hoće i dokle hoće, sve svoje želje ima pravo ostvariti, hrišćanina vezuju citat iz Svetog pisma: Da bi se razumeli, potrebno je da se nadjemo bar u jednoj tački koja je bitna za suživot ispunjen i odživljen po slobodnoj volji a u zajedništvi koje može biti ravnoteža u zastranjivanja sa obe strane. Pitanja postavljaju i verujući, svakodnevno, hodajući izabranom stazom života. Na forumu su evidentni atesti dostojni poštovanja i respekta, jer pored gore navedenog šta sve mogu, postoje oni koji imaju kodeks časti koji je za poštovanje i uvažavanje (ne koriste sve već imaju svoj odabir šta će od života uzeti i dati) Kada ateista postavi pitanje, veujući ne zastajkuje zato što ne zna i nema moći da objasni, vođenj mudrostima, zastaje da ne iskorači u „Kako hoću, mogu, šta želim“. To otežava objašnjenje i često se stiče utisak inferiornosti, a on ne može objasniti nekome ko nema viđenje i mudrost duhovne dubina koju on poseduje (na putu koji će se po njegovom izboru uvećavati vremenom i iskustvom). Изговор, ево још једног поста који си немо прескочио (доказ у наводу цитата). Не замерам. Зашто би? Све је сасвим у реду и по слободној вољи и избору саговорника. А духовност није мистификација то је стање, сваког човека у ужем смислу везано је за веру, али такође нагласак је на личном искуству, исто тако може бити израз вшег и сложенијег живота, који се разликује од чулности. Желим ти успех у трагању. Поштујем људе који истражују, трагају и напредују. Перса . Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Клоним се људи који мисле да је дрскост храброст, а нежност кукавичлук. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Banalizujes bez razloga. Tu metodu koriste sagovornici koji su saterni u cosak i vise nemaju sta da kazu u svoju odbranu. Ja te tako ne dozivljavam tako da pretpostavljam da samo trolujes... a to vec nije lepo... ni za vernike... ja sad mogu da ti kazem da moj komsija narkoman naucio svog sina da se drogira jer mu se garantuje "sloboda vaspitanja onako kako on veruje da je najbolje za njega" Није без разлога, само се много често потеже аргумент да "детету треба пружити право избора". Али дете је објективно за тај избор неспособно. Ово ми је само илустрација. Јер, ако му право избора дајеш на једној страни, одакле ти право да му је одузимаш на другој страни, зар не? Ако ће да има право да бира религију, онда би требало да има право да истетовира Смрт преко левог рамена, или да пуши траву, јер је, оно забога, способно за то. Родитељство не подразумева само старање о хигијени и исхрани детета, већ и усађивања у дете одређених вредности. Вредности које, најчешће, ми носимо, и сматрамо их за најисправније. А да ли ће дете те вредности да усвоји, даље зависи од нашег понашања, које дете исто тако гледа, тако да је врло тешко говорити о "наметању" неког понашања или културног или било ког другог обрасца. Знам једног дечка коме је отац професор теологије који по кући обрће крстове и леши се од алкохола. А има их и пуно којима су родитељи милитантни атеисти, и који су добијали и батине због свог веровања, али су о(п)стали верници. Нема наметања у тим стварима. Nisam ocekivao da ces referencu uzetu iz ciste ilustracije tako bukvalno da skontas... prosiri vidike ako preferiras ozbiljnu raspravu. Не односи се то само на будизам, него и на многа друга учења. Можда сам субјективан, вероватно да јесам, али једино у хришћанству нисам нашао ниједан део који би могао да буде деструктиван по нечију психу или потенцијално опасан по околину. Због тога, учиш ли дете будизму, учи га и оном крилу будизма који пропагира педофилију или ритуални секс са старицама (тантризам) да би се напунио космичком енергијом. Или, ако га учиш хиндуизму, научи га оним мрачним ритуалима који подразумевају жртве. Ако га учиш шаманизму, нека се спреми на учење које пропагира то да је врхунац човека, такорећи надчовек, онај који не осећа било шта према било коме на овоме свету (моменат који се среће код свих политеистичких учења, философија, или религија). I ti bolujes od boljke da spocitavas ateistime nesto sto nikad niko nije rekao... nikada. Niko ne moze da ti zabrani da svoje dete ucis cemu god zelis i na koji god nacin zelis. To je tvoje demokratsko pravo i pravo samog deteta. "Frka" je kad ti iz arogancije koju ti zapoveda vera, da je tvoje ucenja nesto najbolje i najsavrsenije od kad postoji ljudksi um preduzmes sve mere i korake da se bas tvoje (nepotvrdjeno i subjektivno) ucenje i metode predaju u zvanicnim drzavnim isnitucijama koje bi po pravilu trebalo da su neutralne po tim pitanjima...al dzabe... vernicki osecaj nadmenosti i superiornosti nikad nece dozvoliti da se sagleda problem i iz nekog drugog ugla. jednostavno "to sto ja kazem i ucim je jedino JEDINO i tacka, kraj, gotovo, cao, zbogom. tralalalala" Не, није истина. Као што си горе видео, понешто знам. И ретко који хришћанин постоји, посебно у данашње време, а да се није упознао и са свим осталим религијама, учењима или философијама. И од свега што знам, чак и да нисам верник, волео бих да се моје дете васпитава у духу хришћанских вредности, јер на боље нисам наишао. Ако за боље знаш, изволи реци. Али се увек полази од претпоставке да су верници затуцани кретени који било шта ван спектра хришћанства критикују као такво. Ево, кажем ти да знам и да сам се са неким од ових других ствари упознао и из прве руке, и да ми се нимало нису свиделе. И да је једино што бих учио, не само своје, него и било чије друго дете, хришћанство, у смислу вредности које неки човек треба да негује. Све остало су најобичније предрасуде којих су атеисти пуни када се упусте у овакве дијалоге са верујућима. И ево, да не улазимо дубље, управо сам ти пар пута рекао да је ово у мом случају и проверено и потврђено учење, и да на боље нисам наишао, а стварно сам тражио, тако да се ради о још једној предрасуди која је настала из сужености онога који такве предрасуде лансира. Разлика између мене и тебе није у томе што си ти образованији или паметнији или рационалнији или отворенији од мене, то су предрасуде оних са комплексом вишка вредности, којих имаш на обе стране (зачудио би се колико верника атеисте сматра глупим и заосталим и затвореним) него у томе што ти ниси верник, а ја јесам. У свему осталом, исти смо или можемо да будемо исти, или бољи један од другог, зависи од афинитета и развоја и хиљаду других фактора који везе са атеизмом и вером немају. A nema beganja sad... vernik je vernik... ko si ti da meris dal je neko iskren ili neiskren vernik. Ako kaze da je pravosalvac onda je pravoslavac (ovakav odgovor sam dobio od Milojkova kad sam govorio o tome da u srbiji nema pravih vernika i da ih je 90% u nekoj zabludi veroispovesti gde ni sami nemaju pojma u sta veruju, dalje od: "tako treba jer mi cela familija tako radi" Tako da bi shodno procentu prisutnosti vernika u ukupnom broju stanovnika, reziultat te ankete bio vrlo porazavajuc za tebe.. i vernike generalno Ако ћемо да идемо том логиком, може... Мао Це Дунг, Хитлер, Стаљин, Наполеон, вође Француске буржоаске револуције, Јелена Карлеуша... Сви су они (били, док су живели, или су и сада) атеисти. Јеси ли ти исти као и они? Не? А зашто би онда све вернике, од којих је већина нормална и нема намеру да злоставља нити своју нити туђу децу, трпао у исти кош са лудацима, за које сам већ рекао да их има свуда, и да је за лудака најмање важно је ли верник или није? Генерализација је гадна када се окрене на другу страну. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука