Jump to content

Uništena freska Isusa - hit na netu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Uništena freska Isusa - hit na netu

Brojni poštovaoci umetnosti u Španiji pokrenuli su peticiju da se spasi freska Isusa Hrista iz 19. veka, koju je jedna restauratorka-amaterka uništila. Istovremeno, sa svih strana stižu predlozi da se na sličan način "obrade" i druga umetnička dela...

107100536450373c43a47c4598893097_orig.jpg

Beta/AP Photo/Centro de estudios Borjanos

Restauracija freske "Ecco homo" u crkvi u Borhi u blizini Saragose postala je međunarodna hit-šala posle slika na kojima se vidi kako je izgledala pre i posle restauracije.

Osamdesetogodišnja Sesilija Himenez stekla je globalnu "slavu", jer na njenoj restauriranoj slici nekadašnji dostojanstveni portret izgleda kao dlakavi i kosmati majmun u odeći koja mu baš i ne odgovara. Potom su šaljivdžije širom sveta na internetu počele da postavljaju razne druge fotografije lica na mesto lica "restaurirane" slike (uključujući i one španskog kralja i premijera).

176671167850373c4473957675396380_orig.jpg

Tajna večera obrađena istom tehnikom

Oni zabrinuti za budućnost freske pokrenuli su peticiju koju je dosad potpisalo više od 9.700 ljudi. Starica koja je upropastila sliku restauraciju je radila godinama, uz odobrenje crkve, navodi AFP.

"Sveštenik je znao. Svi koji su došli kod mene mogli su da vide kako radim", rekla je Himenezova i dodala da je ona priznata umetnica, da je izlagala svoje radove i prodala 40 slika.

192021769150373c455aa80846261693_orig.jpg

Još par predloga za restauraciju (www.leparisien.fr)

Unuka umetnika koji je naslikao original, Tereza Garsija, takođe je bila nezadovoljna novom verzijom.

"Jedino što je uspešno retuširala je odeća", kaže Garsija. "Najgore od svega je što je brljala po glavi i jasno je da je uništila sliku".

Još nije odlučeno da li će u ovom slučaju biti podignuta tužba. Sestra starice, Esperanca Himenez Sueko, stala je u odbranu restauratorke i za list El Mundo izjavila: "Ona je to uradila iz najboljih namjera. Samo je htela slici da doda malo boje".

http://www.b92.net/k...4&nav_id=637226

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Taj pop sto je dao zeni od 80 god. da restaurira 2 veka staru umetninu ili je na nekoj droZi ili je zreo za ludnicu, Boze me prosti...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Original je klasicni "Ecce homo"(Evo čoveka) prelep je,

ja imam takvu jednu malu sliku uramljenu crno-belu!

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

• Гости

E a znate šta mi je još gore- ovo dođe idealno za sve one koji jedva čekaju da nađu nešto na osnovu čega mogu da ismejavaju hrišćanstvo 1314_womens. I sad samo čekam kad će neko da krene da mi sa ovim maše ispred nosa/ekrana jer ima onih koji su me etiketirali kao, ček, kako rekoše- zatucanu <_< . Jer eto ne samo da verujem u Hrista, nego još i pri crkvi sam. Čini mi se da bi nekako i preživeli da imam neku svoju 'verziju' Boga, ovako ne mogu to mi 'oproste' joooj fmqmtx !

A ovih dana sličnog materijala imaju na pretek...

Izvinjavam se ako spamovah temu, ali čim sam videla, ovo mi je bila sledeća misao nakon neverice.

Подели на овим сајтовима

Ta dama u godinama očito iskazuje klasične znake Alzeihmeira,

poremećaj prostorne i vremenske orijentacije, perspektive, vremena itd.

."Protekom vremena stanje postaje sve teže, dolazi do smanjenja orijentiranosti

u vremenu i prostoru, iskrivljena im je percepcija okolnih događanja,..."

i geometrijskih likova također, oni često nisu u stanju

ukapirati na satu s kazaljkama koliko je tačno sati.

Ne shvataju gdje se tačno nalazi koja kazaljka i koji broj.

Imaju velikih problema i s likovnom percepcijom i sl.

Svejedno da li 2D ili stereometrijskom 3D, vjerovatno nije

hodala doktoru pa joj ništa nisu još stigli ni dijagnostikovat.

Подели на овим сајтовима

Možda je nekada stvarno bila odlična, priznata i poznata slikarka,

ali sad ovo što je izvela to nije ništa drugo već razvijeni jasni Alzheimer.

Nažalost.

To je više sad stvar medicine nego umjetnosti i slikarstva,

To odmah pozna i svaki student medicine kad vidi ovakav crtež.

Подели на овим сајтовима

Sveštenik također nije mogao ništa poznat iako je vjerovatno dolazio gledat jer restauratori normalno kad rade naprave takav džumbus sa freskama da je često vrlo teško poznat o čemu se radi i stvarno, kad završe sve ukaže se tek prava slika u svoj svojoj ljepoti i krasi kad poskidaju sve te neke slojeve koje i oni samii tamo dodaju, razne te fiksative, učvršćivaće, punila itd. Ako ju je pitao što to tako izgleda ona mu je valjda rekla da je to sve u redu i da kad sve završi biće to kako treba. Idite da vidite negdje prave restauratore pa će vas strefit šlog kad ugledate šta oni sve s tim slikama provedu dok ih ne dovedu u red da to stvarno ni na šta nije nalik. Međutim ona nije bila svjesna svog poremećaja jer kako god gledala ona je vidjela ovu sliku lijevo iako jue tamo bila ona desno koju je potom onako napravila a da to nije ni primjetila. Školski primjer slike urađene bolesnikom od Alzheimera, nije u stanju bila odrediti ni poziciju usta na liku Hristovom jer ima svu perspektivu tako deformisanu, ona to ustvari sve vidi čisto kao da je sve normalno postavljeno gdje treba, u tom je taj problem. Stvarno primjer kao iz knjige, prekrasna demonstracija Alzheimera za studente medicine i/ili slikarstva također. Oni o tom također dosta znaju jer vode često kurseve slikanja za stare osobe i moraju znati raspoznati crtež urađen pacijentom oboljelim od Alzheimera. Alzheimer također objašnjava zašto Hristov lik tamo ima odjednom onoliko kose, vlasi na glavi jer ona kako je na tom radila uvijek je vidjela da tamo još fali dosta kose pa stalno jadna dodavala i dodavala dok nije dobila to što je dobila. Izgleda da vrlo dugo nije radila ništa sa slikama, valjda i nekoliko godina pa se sad prihvatila toga ali u međuvremenu kod nje propukao Alzheimer da toga nije bila ni svjesna.

107100536450373c43a47c4598893097_orig.jpg

Подели на овим сајтовима

Ne moraju svi simptomi kod svakog biti isti, to je dosta individualno, neko počne zaboravljat ali nema tu takvu deformisanu percepciju, neko opet ima deformisanu percepciju ali nije tako još zaboravan, zavisi od toga koji je dio mozga bio više zahvaćen degenerativnim procesima. Kod svakog to može biti drugačije, zato se to i testira. Vjerovatno kod nje nije još nastupila ta teža zaboravnost ili dezorijentisanost koja ustvari najčešće dolazi tek kasnije i najmarkantnijim je znakom pa to onda pozna svako iz okoline ali je počela imati perceptivne optičke probleme.

Подели на овим сајтовима

само се ви зезајте... видећете кад фреска почне да мироточи па вам свима покаже да је Бог диван у рестаураторима својим

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...