Jump to content

Питања за присталице монаха Артемија (видео)

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 55
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

па?

Па говоримо о њиховој логици и из њихове перспективе. Он верује да је православни епископ, а нема основа да верује ни да је православан, ни да је епископ. Да јесте и да се од Синода одвојио из разлога вере, имао би право да рукоположи сам, ако не би могао да нађе другог епископа.

Подели на овим сајтовима

@@миомира,

Свети Максим није никада иступао из Цркве и правио око себе парацрквена сабрања. У томе и јесте поента. Једно је аргументовано критиковати (ако је неко компетентан за то, ипак не може свака "бака" да расправља о теологији), а сасвим нешто другу услед спорења напустити Цркву, направити раскол. Против овог другог говоримо, а не против првог.

Подели на овим сајтовима

@@миомира,

Свети Максим није никада иступао из Цркве и правио око себе парацрквена сабрања.

Наравно да није. Из Цркве су иступили само сви остали на Истоку:

"Преподобни одговори: Макар се сва васељена стала причешћивати с патријархом, ја се нећу причестити с њим" (http://www.verujem.org/maksim_ispovednik/maksim_ispovednik_ziztije.htm).

Парацрквена сабрања, као прост монах, није ни могао да прави. И ја и не кажем да између њега и Артемија може бити било какве паралеле.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Нисам знао где да ставим,па ћу овде.
Артемијевци граде Цркву на Златибору.

523943_10151443157035278_1272423720_n.jp190200_10151452265775278_1809194838_n.jp554007_10151461128195278_1633059207_n.jp

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

Исправка... не граде Цркву. Они је разграђују.

То што они праве је нека зграда.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...