Игор Зиројевић Написано Август 17, 2012 Пријави Подели Написано Август 17, 2012 ДРУГИ ЉЕТЊИ СЕМИНАР ВИЗАНТИЈСКОГ ПОЈАЊА ONLINE, 19-25. АВГУСТА 2012. Интернет школа црквеног појања Тројеручица организујe Други љетни семинар византијског појања, намијењен клирицима и лаицима, мушкарцима и женама. Предавања су на српском језику. Програм семинара усмјерен је првенствено на основне теме представљања црквене музике, и то на почетном и на напредном нивоу. Предавања се одржавају ушиво преко интернета. Рад семинара ће започети 19. августа, а завршиће се у суботу 25. августа. Предавач: Игор Зиројевић, протопсалт и професор појања из Атине. Предвиђено је и предавање госта предавача из Атине, са обезбијеђеним симултаним преводом. ____ Шта је византијско појање? Византијско појање, или тачније црквено појање, је древно једногласно појање Православне Цркве. Оно је првобитно писано за грчке химнографске текстове, али је касније кориштено и у свим другим помјесним Црквама, па тако и међу Србима и другим Словенима. То је, дакле, не само древно грчко појање, већ и древно српско и свеправославно појање. Сви стари српски музичари (Стефан Србин, Исаија Србин, Никола Србин) су писали и појали ово појање, на српскословенском и грчком језику. Оно је основа и српског народног појања. Кроз вијекове ово појање је најутентичније очувано у Цариграду и на Светој Гори. ____ Теме које ће бити обрађене на семинару: Почетни ниво: - Уводно упознавање са црквеним појањем и основном терминологијом - упознавање са неумском нотацијом, као темељ за учење појања - Упознавање са свим карактерима (количинским, временским и израза) неумске нотације кроз посебне вежбе Напредни ниво: - Музички израз. - Школе и стилови појања. - Врсте црквеног мелотворења и њихова веза са музичким изразом. - Осмогласје. Глас. Елементи гласа. Етос гласа и веза са изразом. - Метод Симона Караса и његово мјесто у историјском развоју византијске неумске нотације. Метод Симона Караса и музички израз. - Практична употреба стеченог знања (са практичним учешћем полазника семинара) Након сваког предавања, у обје групе, учесницима ће бити на располагању одређено вријеме за разговор, појашњења и изношење личних ставова. Цијена учешћа на семинару: 100 ЕВРА Попусти: - за монахе: - 40% - за ђаке и студенте: - 20% - за полазнике Интернет школе византијског појања Тројеручица: - 30% - за студенте Одсјека за Словене школе Симона Караса у Атини: - 30% Цијена укључује: - 7 дана предавања, на изабраном нивоу - сертификат о похађању семинара Уплате за семинар се врше најкасније до понедељка 20. августа. Процедура пријаве: Пошаљите захтјев за учешће на нашу електронску адресу [email protected]. За све додатне информације можете нас контактирати на: +306945588434 [email protected] Контакт особа: Игор Зиројевић Пратите и http://www.facebook....237452832949270 Игор Зиројевић Игор Зиројевић је рођен 1977. године у Требињу. Од 1997. године се налази у Атини ради студија црквене музике. Студирао је и дипломирао на конзерваторијуму „Никос Скалкотас“ у Атини, учећи се уз познате атинске протопсалте и учитеље Ангелопулоса, Констандинуа, Арванитиса и Ангелидиса. Постдипломске студије је завршио на „Атинском конзерваторијуму“, такође у Атини. Бави се мелотворењем на словенском, грчком и српском језику, тумачењем (=дешифровањем) старих српских, словенских и грчких рукописа, изучавањем теорије музике, музичке палеографије, писањем научних радова и чланака, химнографијом на српском, словенском и грчком језику и образовним радом. Мелотворио је мноштво црквених пјесама и служби на црквенословенском, грчком и српском језику. У сарадњи са манастиром Хиландаром припрема издање цјелокупног богослужбеног и образовног репертоара црквеног пјенија на црквенословенском и српском језику. Као професор појања сарађивао је са више српских и грчких манастира. У Атини је као протпопсалт служио у више храмова. Лампадарије је универзитетског храма Ваведења Пресвете Богородице (Капникареје) у Атини. Професор је и оснивач школе византијског појања при храму Св. Герасима у Атини. Године 2011. при чувеној атинској школи Симона Караса отвара одсјек намјењен Словенима. Оснивач је Научно-истрживачког центра Тројеручица, у оквиру кога води Српски византијски хор, Хор појаца Тројеручица и Интернет школу појања Тројеручица (која је уједно и прва интернет школа појања на свијету). Његови најзначајнији научни радови тичу се музичке теорије, палеографије, нотације и израза. Посебно интезивно се бавио изучавањем музичког израза и музичког предања Свете Горе. До сада је снимио 6 ЦД-ова (три дупла ЦД-а) са својим мелотворењима, али и химнографским текстовима, на црквенословенском и грчком језику. На српском тржишту је доступан нови ЦД под насловом „Христос у граду Витлејему“ са божићним пјенијем. У оквиру сарадње са манастиром Хиландаром истражује хиландарску рукописну библиотеку и припрема издавање детаљног каталога музичких рукописа овог манастира. Такође, бави се изучавањем српског народног појања, и његове повезаности са византијским. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игор Зиројевић Написано Август 19, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 19, 2012 Отварање Вечерас у 19 часова је званично отворен Други љетни семинар византијског појања, који се ове године одржава онлајн. Били су присутни сви учесници, из све три групе (почетне, напредне за мушкарце и напредне за жене). Од сутра ујутро, ако Бог да, почињу предавања на све три групе. Атмосфера је већ од отварања јако топла и пријатна! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 19, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 19, 2012 На који начин се држе предавања, можеш ли мало да појасниш члановима и посетиоцима ЖРУ-а које интересује византијско појање? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игор Зиројевић Написано Август 19, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 19, 2012 Користимо Гугл+ и одржавамо тзв. видео конференције. Дакле, све је онлајн, све уживо, Сви видимо све, разговарамо, размијењујемо фајлове, мишљења, и сл. Након сваког предавања постоји довољно времена за питања, појашњења, и сл. Од сутра почињу предавања и појачке радионице у три групе. Свако вече Након предавања све три групе заједно имају заједничке активности. То је прије свега дружење, али уз то и представљање разних корисних и занимљивих ствари. (школе, књига, цд-ова, итд.) Требало је једно вече на тим друшењима гост да нам буде Ангелопулос, али није могао доћи ради неког концерта у Француској. Али, покушавам да направим мојим семинарцима једно мноооого лијепо изненађење.. једног супер госта Ако Бог да, сада ћемо почети на овај начин да правим о чешће семинаре, посебно за почетнике, тј. за почетни курс (учење византијске нотације). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игор Зиројевић Написано Август 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2012 Други дан семинара Ево, малоприје завршисмо са другим даном Семинара. Било је баш занимљиво (барем мени) Радујем се што видим да се учесници заиста интересују да науче. Јесте да сам баш уморио данас, али... кад видим да у 10 сати увече учесници још увијек имају осмијех на лицу.... то ме одмори Сутра настављамо по програму.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 20, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 20, 2012 Присуствао сам семинару и задивљен сам нивоом стручности а уједно и приступачности брата Игора. Заиста све похвале. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игор Зиројевић Написано Август 21, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 21, 2012 Хвала ти о. Иване што си био присутан.. и хвала ти за лијепе ријечи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игор Зиројевић Написано Август 21, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 21, 2012 Након неких 9 сати рада (укупно са све три групе), сада завршисмо са данашњим програмом. Синоћ смо представили учесницима ЦД Српског византијског хора "Христос у граду Витлејему", а вечерас нашу књигу која је у штампи "Антологија Божанствене Литургије, том први". Послије те промоцие баш лијепо разговарали на разне теме. Прави теферич, што би рекли Босанци Сутра вече.... имамо једног госта... и то изузетног!!!! Права посластица за све нас који ових данa радимо заједно! Више о томе, сутра вече, ако Бог да Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игор Зиројевић Написано Август 22, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2012 Четврти дан семинара Након готово девет и по сати предавања данас... имали смо вечерас дивног госта, као што сам и обећао Наиме, имали смо дружење и разговор са једним великим човјеком... мојим драгим пријатељем, са којим сам отпјевао приличан број бдења на Светој Гори..... старцем Спиридоном, чувеним светогорским појцем и духовником братства Герасимеја у Малој светој Ани, на Катунакији на Светој Гори. Био је уживо са нама, и предивно нам је говорио о црквеној музици из великог искуства које има. Веома је добро музички поткован, на Светој Гори је имао благослов да упозна све велике старе светогорске појце, а светогорац је већ 44 године. Заиста, не могу да престанем да благодарим Богу за овај вечерашњи благослов, али и за багослов свих ових дана! Сутра настављамо ударнички, као и до сад Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 22, 2012 Ја сам одушевљен читавим семинаром као и старцем Спиродоном. Вечерашње предавање старца је антологијско. надам се да ћеш омогућити да се нађе онлајн да људи могу да виде о чему се заправо ради. Ја сада заиста много сазнајем о духовној музици. Добро је што си нам данас појаснио како је дошло и до Никодимоса Кабарноса, оних сладуњавих мелодија Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игор Зиројевић Написано Август 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Пети, шести и седми дан Толико сам био уморан вих дана накн предавања да ниса имао снаге да пишем овдје Укратко, ова три дана смо имали појачку радионицу, то јест бавили смо се праксом. Мој утисак је да је било много корисно (баре мени). Надам се да су и учесници задовољни колико и ја Ево, управо сада со завршили са псљедњим предавањима. Вечерас у 19 часова свечано затварање Семинара... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игор Зиројевић Написано Август 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Затворен Семинар Вечерас смо у присуству свих ученсика семинара званично окончали рад семинара, који је започео у недељу вече. За мене је ово било, заиста, још једно предивно искуство Дивни људи, диван повод, дивно дружење и размијена искустава, фантастично друшење и атмосфера. Вјерујем да сви одлазимо са семинара барем мало богатији. Надам се да ће и учесници написати барем по коју ријеч Ако Бог да, видимо се ускоро поново! Хвала Богу, и Мајци Божијој и свима Светима на свему! И хвала свим учесницима на повјерењу, љубави, пожртвованости и труду! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 25, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Као учесник семинара (као посматрач, ипак не икао и активан учесник), морамда признам да сам одушевљен начином на који ради брат Игор Зиројевић. Лично сам многе мени непознате ствари о црквеној музици научио а било је и веома пријатно дружти се са осталим учесницима семинара. Посебну радост нам је приредио брат Игор довевши пре неколико дана чувеног светогорског појца старца Спиридона. Надам се да ће ускоро бити објављено и на јутјубу. Дакле, све препоруке за оне који желе да се у животу баве православном духовном музиком. Марјанн and Игор Зиројевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 И поред свих скепса и критике у односу на савременој технологији, па и на сам сајт "Поуке", овај семинар који је урадио наш цењени Проф. Игор Зиројевић, демантовао је показао управо супротно, да је Бог поставио творевину у власт човека, да је управља и култивише приносећи је Богу за вечност. Ово је за мене како учесник семинара било дивно искуство као на личносном плану тако и у односу на савлађивање материју византијске, црквене музике који брат Игор (као ученик Проф. Ангелопулоса, Ангелидиса..., и посебно што даје акценат и тежину његовог педагошког, предањског рада је Светогорски дух појања) нам је пренео у нашим кућама. Пуно поздрава и једва чекамо следећи сусрет. :group111: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука