angst Написано Фебруар 2, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 Па, то је једна права енигма међу католичким теолозима, макар оно што сам ја читао и видео.И опет има две стране: једни кажу (попут Ханса Кинга, али и неких озбиљнијих) да је Рацингер издао Ватикан II и постао конзервативац (посебно од именовања за Перфекта Конгрегације за доктирну и веру). Други пак кажу (а међу њима и сам папа Рацингер, посебно у новом предговору немачком издању Einführung in das Christentumиз 2000. године) да је он само наставио природно да се развија у теологији, онако како је имао постављене темеље и да је заправо он прави наследник Ватикана Другог, а не ово лево крило мејнстрим католичке теологије. Е сад, мени се чини да је истина између, као у увек. Скоро сам наставио истраживања његовог евхаристијско-литургичког богосовља и дошао до неких запањујућих резултата, а посебно по питању трансупстанцијације (што нисам запазио кад сам писао мастер), коју папа изгледа (хвала Богу на томе) коначно одбацује. Али, видећемо, још је много тога у игри, а наравно званично католици (тј, њихова Црква и њено учење) још то исповедају, колико је мени познато. Може ли ико, па чак и папа римски да мења римокатоличке догме? Може да проглашава нове, али да брише и преправља старе, колико се ја разумем у ex cathedra непогрешивост не може јер аутоматски престаје бити папа... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Фебруар 2, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 Може ли ико, па чак и папа римски да мења римокатоличке догме? Може да проглашава нове, али да брише и преправља старе, колико се ја разумем у ex cathedra непогрешивост не може јер аутоматски престаје бити папа... Не знам, али он претварање дарова не тумачи у transsubstantiatio смислу, већ у отачком μεταβολή! О томе ћу писати јавно и изнети релевантне доказе, места где о томе говори и начин на који исто разуме, сад је то још у повоју, кад дође време. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Фебруар 2, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 Не знам, али он претварање дарова не тумачи у transsubstantiatio смислу, већ у отачком μεταβολή!О томе ћу писати јавно и изнети релевантне доказе, места где о томе говори и начин на који исто разуме, сад је то још у повоју, кад дође време. Само још једно мулти-питање, па да више не саблажњавамо људе папом :P : да ли мислиш да су они отишли у погрешном смеру током пост-друговатиканске литургијске рефоме и ако јесу могу ли изаћи из понора у који су упали? Имају ли они уопште воље за таквим такорећи „оправослављивањем” и „повратак Оцима”? "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Фебруар 2, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 Само још једно мулти-питање, па да више не саблажњавамо људе папом :P : да ли мислиш да су они отишли у погрешном смеру током пост-друговатиканске литургијске рефоме и ако јесу могу ли изаћи из понора у који су упали? Имају ли они уопште воље за таквим такорећи „оправослављивањем” и „повратак Оцима”? Искрено, не знам. Скоро сам добио критику једног образованог римокатолика (кога јако уважавам) да не мешам појединачна мишљења њихових теолога и званично учење Римокатоличке Цркве. И прихватио сам критику. Али, ако је тако, онда мислим да само Бог може да им помогне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 2, 2012 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 Šta reći ..., SPC dobila je joŠ jednog novog Zlatousta! Živi i zdravi nam bili... na mnogaja ljeta Vladiko! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 2, 2012 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 Sve sam preslušao i odako pokazano smirenje , veru , ljubav... zaista retko ko to ima! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 2, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 Poslusao sam besedu Episkopa Davida i onu "guzvu". Prosto mi je zao vas bogoslova, buducih svestenika .... ko ce sa Srbima izaci na kraj .... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 2, 2012 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 to se i očekivalo - blaćenje vladike , razni kvazi analitičari i kvazi ponavaoci svega - oni sve znaju , da kako fmqmtx Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Фебруар 2, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 Prosto mi je zao vas bogoslova, buducih svestenika .... ko ce sa Srbima izaci na kraj .... Биће чупаво, генерално! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 2, 2012 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 Наравно, а у томе је некако и изазов богословља. Велики богослови никада нису схваћени у своје време. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Фебруар 2, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 Наравно, а у томе је некако и изазов богословља. Велики богослови никада нису схваћени у своје време. Да, такО то бива. Има ли оче назнака да ће беседа ускоро бити пуштена у текст. облику? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 2, 2012 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 Јавиће нам из Епархије крушевачке... како видех, расколнички сајт борба за вечеру је украла са нашег сајта линк који је био намењен ревизији, па су га они поставили, само су се мало преварили. То није цео текст, фали још 25 минута. Објавићемо чим Владика буде погледао, а најпре преко крушевачке Епархије, као иде ред. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Фебруар 2, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 Они са „Ихтуса”, „Борбе за веру” и „Новинара” као да постају све гори и гори... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Фебруар 2, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 Они са „Ихтуса”, „Борбе за веру” и „Новинара” као да постају све гори и гори... Наравно да је тако.. нема стајања у месту само напредак ..е сад...дал' на доле или ..на горе.. ... .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 2, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2012 Јавиће нам из Епархије крушевачке... како видех, расколнички сајт борба за вечеру је украла са нашег сајта линк који је био намењен ревизији, па су га они поставили, само су се мало преварили. То није цео текст, фали још 25 минута. Објавићемо чим Владика буде погледао, а најпре преко крушевачке Епархије, као иде ред. Нису украли,ја сам им послала мејл са линковима аудио беседе и текста јер нисам знала да ће Владика да ради ревизију текста,послала сам им добронамерно писмо,мислећи да су људи и да ће Епископ Давид и супротне стране овом беседом ујединити у Христу Исусу,међутим то се није десило,а ја сам била превише наивна мислећи да имају уши да чују ову беседу,али човек се учи док је жив. Такође један од разлога што сам послала линк са беседом је и тај што познајем доста добрих људи који редовно читају тај сајт и информишу се са истог па сам помислила,објавиће и ово у добром светлу али... Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука