Дејан Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 I meni je jasno da je tebi jasno i ne skreći sa teme Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 I meni je jasno da je tebi jasno i ne skreći sa teme U redu, ja skretničar al ti si ovdje otpravnik, viša šarža, moram poslušat! :0104cheesy: Evo ovdje su navedene neke činjenice i izneseni razlozi koji govore za, u prilog ali i protiv celibatu: Celibat Skoči na - Скочи на: navigacija- навигација, pretraga - претрага Celibat (od latinskog -{caelibatus}-, sam, neoženjen) označava stanje neženstva, poglavito u religijskom smislu govoreći. U užem smislu reč celibat se koristi da bi označila bezbračno stanje katoličkog sveštenstva. Kao pojava se celibat, tj. neženstvo pojavljuje u različitim religijama sveta, kako monoteističkim, tako i politeističkim. Možemo slobodno kazati da je stanje neženstva poznato u gotovo svim religijama sveta. U većini tih religija neženstvo se visoko ceni kao duhovno postignuće koje je u nekima od tih religija čak i neophodno za sprovođenje religijskih obreda (kao u nekim vrstama šamanizma, recimo). Hrišćanstvo [uredi - уреди] Kao što je već rečeno, sama reč celibat se u užem smislu koristi za označavanje neženstva katoličkog sveštenstva. Svi katolički sveštenici su autoritetom kanonskog zakona Rimokatoličke crkve (vidi Codex Iuris Canonici) primorani da prihvate neženstvo kao svoj oblik života. Za to, prema katoličkoj teologiji, postoje tri osnovna razloga: a) Hristološki razlog – Sam Isus Hristos je bio neženja i time je svojim sledbenicima ostavio primer da hode njegovim tragom. Budući da je po katoličkoj teologiji svaki sveštenik alter Christus (drugi Hristos), svaki od njih je obavezan da ostane u celibatu, kako bi u potpunom smislu te reči svojom ličnošću predstavljao Isusa Hrista na ovoj Zemlji. b. Ekleziološki (crkveni) razlog – Budući da je sveštenik službenik crkve, on je dužan da joj se posveti u najpotpunijem smislu te reči. Celibat predstavlja praktično olakšanje svešteniku u njegovom pastoralnom radu. Budući da sam nema porodicu, njegova porodica su svi ljudi njegove parohije. v) Eshatološki razlog – Budući da Crkva propoveda budući svet i njegovo blaženstvo, svaki je sveštenik pozvan da svojim bezbračnim životom pokaže ideal nebeskog života i nevezanosti za ovozemaljsko. Time on na praktičan i snažan način propoveda dolazak novog sveta, kada se niko neće ženiti niti udavati, po rečima Isusa Hrista iz Mateja 22,30. Nema sumnje da su ovo jako idealizovani razlozi, koji praktično u životu ne pomažu mnogo sveštenicima koji se suočavaju sa posledicama usamljenosti. Stoga se danas uveliko raspravlja o svrsishodnosti jednog takvog zakona, koji se smatra zaostatkom iz srednjevekovnih vremena Crkve. Mnogi sveštenici smatraju da ovaj zakon treba ukinuti, jer on u današnje vreme više nije relevantan. Kratka istorija celibata: Celibat u današnjem obliku zaista i potiče iz srednjovekovnih vremena. U vreme prve, tj. apostolske crkve, obavezan celibat je bio nepoznat. Zaista, mnogi su se odlučivali na bezbračnost, ali su svi oni ovo stanje izabrali sopstvenom voljom. Ni sam Isus Hristos nikoga nije terao na celibat, nego je rekao da oni koji to mogu prihvatiti, treba i da prihvate (Matej 19,12). Gledajući monahe koji su od strane naroda smatrani svetima, postavljeno je pitanje ne bi li tek sveštenici morali da prihvate stanje neženstva. Osim toga, ovom procesu su pomogle i druge pojave u to vreme, kao što je gnosticizam. U vremenu Vaseljenskih Sabora, Crkva je sve više razgovarala o obavezi bezbračnosti za sveštenike. No, sve do 11. veka ova obaveza nije prihvatana kao zakon. Sve do tog vremena je bilo sveštenika koji su i dalje živeli sa svojim ženama. Počevši od tog vremena, zalaganjem pape Grgura VII, Crkva je svim sveštenicima nametnula držanje celibata kao obaveze. Sveštenici koji se nisu želeli odvojiti od svojih žena izgubili su svoje položaje, kao i beneficije. Sve od tog vremena, tj. od vremena velike šizme (1054. godine), istočna Crkva je išla drugačijim putevima što se tiče celibata sveštenika tiče. Poznato je da se u istočnoj Crkvi sveštenici mogu ženiti. Celibat je na Istoku obaveza jedino za sveštenstvo višeg reda. http://sh.wikipedia.org/wiki/Celibat Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 требао би да радиш за ЦИА - Црквену Информативну Агенцију Imamo mi to al se ne zove CIA već VIS, Vatican Information Service, ja htjeo tamo radit al me odbili, kažu nepodoban, puno laprdam i tračam, ne znam držat jezik za zubama, preporučili mi da se javim na Radio Milevu, il bosanski Avaz Intelligence Service, to bude ono pravo za mene, hahahaha! The Vatican Information Service sends its last communique 1736_action 0110_hahaha Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 31, 2012 Пријави Подели Написано Јул 31, 2012 енглески, француски и шпански ... занимљиве циљне групе ван европе. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Август 21, 2012 Пријави Подели Написано Август 21, 2012 Mislim da je ovaj procenat čak i umanjen. Lupeta "sociolog" iz rukava, lupetaš i Ti. Izbaciti neki "podatak" bez ikakvih argumenata, bez veze, pa onda diskutirati... to što katolički sveštenici su celibatni a žive u svetu je po meni suludo. Tako je "suludo" živio sam Isus, pa sveti Pavle... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Август 21, 2012 Пријави Подели Написано Август 21, 2012 Onaj ko može reći da je celibat sulud, je sam zaista sulud. Celibat je u redu, isto kao i brak. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Август 21, 2012 Пријави Подели Написано Август 21, 2012 питање (тема ме подсетила, извињавам е што скрећем) негде сам чуо да се црквени брак може развести ако 3 месеца не постоје брачни односи.... да ли сам добро чуо? "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 21, 2012 Пријави Подели Написано Август 21, 2012 Lupeta "sociolog" iz rukava, lupetaš i Ti. Izbaciti neki "podatak" bez ikakvih argumenata, bez veze, pa onda diskutirati... Tako je "suludo" živio sam Isus, pa sveti Pavle... Gospodine Zelicu,mislim da ste malo pobrkali stvari Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 21, 2012 Пријави Подели Написано Август 21, 2012 Onaj ko može reći da je celibat sulud, je sam zaista sulud. Celibat je u redu, isto kao i brak. kada je sveti Jovan Kronstatski gajio devstvenost kao mirski svestenik,morao je svom episkopu do detalja da razjasni svoju odluku.ako se ne varam u pitanju je bio sveti teofan zatvorenik,koji je kako sam rece svestan opasnosti celibatnog zivota van zastite manastirskih zidina.na osnovu toga sam zakljucio da je suludo nametnuti celibat mirskom svestenstvu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Август 21, 2012 Пријави Подели Написано Август 21, 2012 Onaj ko može reći da je celibat sulud, je sam zaista sulud. Celibat je u redu, isto kao i brak. Ali nije za svakoga.Malo je njih koji mogu da žive u celibatu.Jako malo.A rimok. sveštenicima je to obaveza, da žive u svetu u celibatu.To jeste suludo. Дејан and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 21, 2012 Пријави Подели Написано Август 21, 2012 Kao da ima neke razlike između vaših episkopa i monaha od naših dijecezanskih sveštenika. Pretera ga ovaj sa 60%, jest da su poljske devojke najlepše. Ali kako je u Poljskoj počelo, imaćemo više sveštenika nego devojaka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 21, 2012 Пријави Подели Написано Август 21, 2012 Kao da ima neke razlike između vaših episkopa i monaha od naših dijecezanskih sveštenika. Pretera ga ovaj sa 60%, jest da su poljske devojke najlepše. Ali kako je u Poljskoj počelo, imaćemo više sveštenika nego devojaka. hm...Ako su statisticki podaci tacni onda nisam ni zacudjen sto svi hoce u svesteniike Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 21, 2012 Пријави Подели Написано Август 21, 2012 Ima tu nečega Dejane, stvarno devojke privlače sveštenici, to je pitanje za psihologe. Možda ona priča o zabranjenom voću, ili jednostavno udobnost bez obaveza? Дејан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 21, 2012 Пријави Подели Написано Август 21, 2012 униформа брате, нема женскиње коју то не привлачи клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 21, 2012 Пријави Подели Написано Август 21, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1345586046' post='697121] униформа брате, нема женскиње коју то не привлачи Pa bila i poštarska. RYLAH and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука