коЖељ њацИ Написано Јул 30, 2012 Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 Ово сам почео да диваним на дивану па сам остао недоречен, мало је времена а више од онолико не може. Даклем шта ви мислите да ли је то добра идеја ? Без обзира на то колико је овог момента изводљива. Значи да велике компаније обезбеде једну капелицу у својој фирми и свештеника кога ће плаћати а свештеник заузврат да води рачуна о запосленима да им буде исповедник и служи им јутрење , вечерње литургију и проче. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јул 30, 2012 Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 a kako to crkva za kompaniju? crkva i liturgija se sluzi zarad svih... tj sta ako neko ko nije iz te kompanije, onda on ne moze da prisustvuje... kakva je to onda crkva? a i briga kompanije za popove i bogosluzenja... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јул 30, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 a kako to crkva za kompaniju? crkva i liturgija se sluzi zarad svih... tj sta ako neko ko nije iz te kompanije, onda on ne moze da prisustvuje... kakva je to onda crkva? a i briga kompanije za popove i bogosluzenja... Пааа у прави су ( ако мислиш на Србију) , међутим рецимо Руси имају огроман неки нуклеарни институт при Дивјејеву и доста тих научника одлази у манастир свакодневно на богослужења , рецимо у том фазону нешто Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Malina Написано Јул 30, 2012 Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 Teško da je ovde to izvodljivo, možda eventualno kad bi poslodavac bio vernik. U mojoj bivšoj firmi jedna koleginica je pitala direktora da li bi pošto je vreme posta mogla umesto kuvanog ručka (mrsnog) da dobije konzervu sardine (konzerve su dobijali radnici u trećoj smeni), dobila je odgovor :"Ovo je radnička firma, jedi što i ostali", mislim, baš bi propao za tu jednu konzervu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Јул 30, 2012 Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 Брате, малочас кад си поменуо... Прво ми је на памет пало, како иде свештеник да позива раднике у Максију да дођу у капелу, и чувао сам се да се не насмејем. Не знам, идеја је свежа, али некако сувише.... не-наша, не знам како да кажем. Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јул 30, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 Teško da je ovde to izvodljivo, možda eventualno kad bi poslodavac bio vernik. U mojoj bivšoj firmi jedna koleginica je pitala direktora da li bi pošto je vreme posta mogla umesto kuvanog ručka (mrsnog) da dobije konzervu sardine (konzerve su dobijali radnici u trećoj smeni), dobila je odgovor :"Ovo je radnička firma, jedi što i ostali", mislim, baš bi propao za tu jednu konzervu. А види ово сад што ћу да испричам. Мој брат из неких разлога ( да сад не улазим у мотиве) добије од духовника послушање да кад једе пре обеда прочита наглас оченаш прекрсти се и још пар неких молитви. Почне да ради у једној фирми , великој , у једној смени у кантини је бивало преко 300 радника. И он сад није имао куд или послушање или ризик од отказа, и он изабере послушање. Устане прекрсти се и прочита молитве, затим седне и једе. Тај дан је ишао код шефа на разговор јер је средина у којој живимо мешовито национална и верска ( што се рече мултикулти) и шеф почне да га риба како он на тај начин тобож изазива људе друге вере и нације и како то више неће моћи. Следећи дан он опет устане , људи почну да се смеју али устане и један Маџар и он се такође прекрсти ( по католички) и затим обојица седну и једу. Тај дан га шеф није звао на разговор јер би испао будала. Следеће седмице њих двојица су то редовно радили а већина се смејала . Следећег месеца сви су стајали мирно док он чита молитве и Срби и Маџари и сви су се крстили на свој начин и затим јели. Дакле можда шеф и газда нису религиозни, можда и јесу али то крију, али ако народ хоће ...остаје још само да се види да ли је газда из неког разлога заинтересован. Marjanovic, Милан Меденица :), antics and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јул 30, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 Мислим ми до пре пар година нисмо могли да верујемо ни да епископ може да буде у РРА па се и то десило. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miloš Petrović Написано Јул 30, 2012 Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 А види ово сад што ћу да испричам. Мој брат из неких разлога ( да сад не улазим у мотиве) добије од духовника послушање да кад једе пре обеда прочита наглас оченаш прекрсти се и још пар неких молитви. Почне да ради у једној фирми , великој , у једној смени у кантини је бивало преко 300 радника. И он сад није имао куд или послушање или ризик од отказа, и он изабере послушање. Устане прекрсти се и прочита молитве, затим седне и једе. Тај дан је ишао код шефа на разговор јер је средина у којој живимо мешовито национална и верска ( што се рече мултикулти) и шеф почне да га риба како он на тај начин тобож изазива људе друге вере и нације и како то више неће моћи. Следећи дан он опет устане , људи почну да се смеју али устане и један Маџар и он се такође прекрсти ( по католички) и затим обојица седну и једу. Тај дан га шеф није звао на разговор јер би испао будала. Следеће седмице њих двојица су то редовно радили а већина се смејала . Следећег месеца сви су стајали мирно док он чита молитве и Срби и Маџари и сви су се крстили на свој начин и затим јели. Дакле можда шеф и газда нису религиозни, можда и јесу али то крију, али ако народ хоће ...остаје још само да се види да ли је газда из неког разлога заинтересован. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Јул 30, 2012 Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 Мени ово делује одлично, што више цркава (капела) - то нормалније и природније да се у исте уђе. И да се атмосфера цркве очекује свуда око себе. Ако већ не и у себи. Рецимо, јако ми допало када сам у Грчкој наишла на капелу и на аутобуској станици, ето - да може човек пред пут да сврати и да се помоли. Ја радим у школи и одавно већ прижељкујем капелу у оквиру исте. Сад ово може јако утопистички да звучи некоме са стране, али ја верујем да је могуће. Између осталог, увек ми је жао што саборност коју изградимо у току школовања неке генерације, немамо где и да чувамо. Постоје контакти неко време, али било би неупоредиво боље да је ту и црква. Да не говорим колико би потребно и корисно било за наставни кадар да мало поради на напредовању своје вере. коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Јул 30, 2012 Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 Добро, у школи је стварно тешко изводљиво, али је идеја као идеја уствари одлична. Међутим - тешкоће. Ко ће о том неком конкретном параклису да води рачуна? Јер, по старом српском (предањском) обичају, ако су сви задужени, онда најчешће нико није задужен. А ако буде задужен један, да ли би примао неке паре за то (и ако да, од кога)? Јер још један добро стари српски обичај је да нема ништа џабе, ма како узвиђено било... И тако, после би се низале варијације на тему... Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Јул 30, 2012 Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 То што питаш, не знам. Али замисли какав би подстицај био за породице када би у оквиру школе била присутна и црква. Мени то баш озбиљно добро звучи и врло се лепо допуњује са веронауком. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 30, 2012 Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 Па ако је власник православни хришћанин зашто да не. То је лепа идеја. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miloš Petrović Написано Јул 30, 2012 Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 Мађари, ма шта мислили о њима, знају ред и културу. Живим већ две године у средини где су они већински становници и заиста сам позитивно изненеђен неким од њихових јако добрих гестова. Наприме: У школи, у којој радим као вероучитељ, кад су ове године избацили из светосавског програма резање славског колача- тојест не долазак свештеника и забрана свештено-богослужбеног обреда благосиљања кољива и резање колача, колеге мађари су имали доста приговора. Упознао сам пар вероучитеља који предају веронауку на мађарском наставном језику, са којима сам изменио јако добра богословска искуства. Такође и колега-професора који су верници, и који невеоватно познају поједине наше епископе и професоре са богословског факултета. Када сам постао ђако и првих дана се по рукоположењу појављивао у мантији у школи, баш они-мађари имали су јако велики респект. Заиста мислим да разлике пераве, и у то сам убећен, само организације овакве или онакве, људи пуни духа не проналазе се у њима. Колико пута сам дискутовао и слушао о њиховој историји која се и текако, свима добро познато, сусреће са нашом. У месту Кањижа, кад је скоро долазио патријарх, много мађара је дошло да га и молитвено поздрави. Опростите- хтео сам само да посведочим добре и позитивне ствари ових наших суграђана и сународника. Сви знамо шта се дешавало у историји од хзбурговаца па до леда и хортијеваца. Али ова позитивна страна, која преовладава у поменутом народу, јесте оно истинско које не може и неће никада нестати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јул 30, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 То што питаш, не знам. Али замисли какав би подстицај био за породице када би у оквиру школе била присутна и црква. Мени то баш озбиљно добро звучи и врло се лепо допуњује са веронауком. Па постоји у једном селу до мога капела при школи и то капела српско-маџарска и попови повремено служе у тој школској капели. Јелина је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Јул 30, 2012 Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 А јел знаш за неку у градској средини? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука