Jump to content

Porodilje - državni neprijatelji

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ovih dana predstavnici vlasti obavestili su nas da postoji nova kategorija stanovništva, koju su deklarisali kao „koristoljubive porodilje”. Ta grupa prepredenih žena, u sprezi sa poslodavcima, pokušava da opelješi državu „budžeći” poslednje tri plate pred porođaj.

Država, naime, visinu naknade za porodiljsko odsustvo određuje na osnovu tri poslednje plate porodilje, a mnoge su se, tvrde oni, dosetili da fiktivno podignu zarade u tom periodu, jer primanja majke nakon porođaja padaju na teret države. U nameri da se odlučno suprotstavi ovom vidu devastiranja srpskog budžeta, Vlada Srbije najavljuje oštre mere. Materinski dodatak na osnovu godišnjeg proseka njihove zarade, kako bi se sprečile zloupotrebe i korišćenje rupe u zakonu. Kako će proći trudnice koje su se tek zaposlile ili imaju rupu u stažu - nije poznato.

Ovakve kontramere Vlade bi možda i imale smisla kada ih ne bismo posmatrali u kontekstu svega ovoga što se u državi dešava. Zar obračun sa „alavim” porodiljama treba da bude prioritet u odnosu na sve ono što majkama i bebama u ovoj zemlji otežava bivstvovanje?

Roditi dete, gledano sa ekonomske strane, smeo je potez u ovoj zemlji. Ako nekako i apstrahujemo odnos srpskih plata i zapadnjačkih cena svega onoga što je potrebno za odgajanje deteta, kako da zažmurimo na sve ono što jedna porodilja ne bi smela da plaća, a mora: da joj se lekar nađe pri ruci onda kada treba, da ne čeka sa stomakom do zuba šest sati u redu za ultrazvuk… Da se porodi dostojanstveno i uz dužnu pažnju. Da ne rodi dete k’o na fabričkoj traci, a posle leži u oronuloj bolničkoj sobi.

I umesto da je država štedela tako što je sprečavala svoje službenike da po bolnicama kupuju zlatne slavine i čiviluke, da namerno kvare dijagnostičke aparate kako bi lakše vrbovali za svoje tezge po privatnim klinikama - udarila je na drugu stranu. Hapšenje svega nekoliko onih koji su toliko preterali da niko nije mogao da zažmuri pred istinom neće rešiti problem. Korupcija u zdravstvu još uvek je toliko rasprostranjena da se ne može nazvati sporadičnom pojavom. Zato i obračun sa trudnicama koje su koristile postojeće zakonske mogućnosti deluje nikako drugačije nego - ironično.

Kao što ironično izgleda i borba Vlade Srbije za jednakost polova - izjednačavanjem starosne granice za odlazak u penziju!

Preuzeto sa sajta Press Online

Подели на овим сајтовима

катастрофа, нашли су кога ће да малтретирају  idea

у мојој бившој фирми је то занимљиво решено, али је Закон поштован ...

није лоша опција приватник, под условом да је нормалан.

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

Mislim da se malo preteruje kada se ovako pise.U cemu je problem,evo konkretnog primera.Nama koje imamo stalno zaposlenje,racunao se prosek poslednje tri plate i takvu zamrznutu cifru primamo 12 meseci,pa makar i bilo povisice plate za kolege koji rade.Moja koleginica koja je menjala trudnicu je zatrudnela i kao takva nije mogla da ostvari pravo na porodiljsko bolovanje ni platu(u skoli radi),pa je njen tata privatnik uplacivao doprinos za cifru od 60 000 din 3 meseca ,a nasa profesorska plata je inace 40 000 din,manje 400 din,da budem precizna,u mom slucaju. I tako,sad ta moja koleginica 12 meseci prima od Srbijice 60 000 din,na osnovu tog sto je tata uplatio.Sta cu,kad nemam takvog tatu...Ne mozete reci da to nije prevara i peljesenje budzeta,pa makar i porodilje bile u pitanju.U ostalom,moja majka nikada nije radila i za to sto je rodila dvoje dece dinara ni od koga nije primila,sta cemo sa takvim majkama?Zasto neko da vara i laznu dokumentaciju podnosi i pravi se da nije nista?Ja mislim da to nije hriscanski,tako da,eto,zbog toga,ja necu falsifikovati dokumente da bi mi dete upalo u obdaniste kada na jesen pocnem da radim,a dobro znam da bar 30% posto dece koja su u obdanistima ima laznu dokumentaciju(bar u ovoj selendri).Mislim da u svakom aspektu treba zivot svoj Hristu Bogu da predamo,a ne da se pravimo posteni kad nam odgovara,a kad ne,samo lazne pecate podnesemo i teraj...Mozda se cini da ce porodilja neki interes imati,ali,eto,ta moja koleginica,a zao mi deteta do kostiju,ovih godinu dana vise u bolnici preleza s tim makancetom,nego li kod kuce...U tom smislu,mislim da je bolje biti posten, a zdrav,nego varati narod i drzavu,a vuci bolest,pa taj novac na lekove davati.Mozda sam malo nabacala,ali nadam se da cete me razumeti.Ne zelim nikog da vredjam,zaista.

Подели на овим сајтовима

Ево, жали се човек, помозимо му!

Tadić: Starenje najveći problem Srbije

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/58153/Tadic-Starenje-najveci-problem-Srbije

Само, јадно је то и жалосно што држава помаже само запосленим трудницама и породиљама. У држави у којој је маса људи отпуштено, тешко се запошљава, они су и сада, ''грађанима првог реда'' - запосленим срећницима, решили да помогну.

А ко ће да помогне незапосленима? Ем немају плату ем немају никакву помоћ од Србије (осим оне јаде од једнократне помоћи)?

Свима је надам се јасно да ту ни б од борбе за наталитет - нема.

Подели на овим сајтовима

Licno mislim da je broj nezaposlenih u Srbiji jedna vestacka tvorevina,pre svega zbog toga sto je danas omoguceno svakom(99%) da zavrsi srednju skolu,a posto radim u srednjoj skoli,garantujem da ni pola od onih koji upisu,jer,na zlaost dodju nepismeni iz osnovnih skola,nisu uopste za skolu,nego za poljoprivredu.Opustele srpske njive i livade,niko nece ovce u istocnoj Srbiji da cuva,plata 30 000,radije ce sedeti mami i tati na grbaci do 40 i nesto,a sta ce kad oni umru,ne znam.Doslo vreme da u selu vecina seljana nece da drzi ni jednu kravu,bar za svoje potrebe,pilice,zeceve i ostalo,sve se pogospodili i na biro sa tim dvojcinama u diplomi...Kako sada kada je natlaitet u Srbiji manji,nema mesta u vrticima u koje su isla deca iz brojnijih generacija,broj nezaposelnih raste(dobro,dosta je firmi puklo),ali kad pogledamo koliko mladih nece u proizvodnju,nece na zanate koji su dobro placeni,nece u gradjevince,kamenoresce i slicno,obucare itd...svi bi u kancelariju,e,pa ne moze,nije realno,nije svak za sve...Preraspodela intelekta i fizicke radne snega nije realna.Moji djaci koji jedva pisu,kad zavrse zanate u trecem stepenu,a to oni najbolje znaju kako zavrse,pokondire se nakon te velike skole i samo po kaficima,voze kola ,na ciji raucn,ne znam i eto,jadni,nezaposleni,a strucnost?Mogla bih jos mnogo o ovome,ali jasno je sve...

Подели на овим сајтовима

Ja bih iskoristila priliku da pohvalim svoju firmu-cim su sefovi saznali da sam trudna, povecali su mi platu (i drugoj trudnoj koleginici) kako bi mi bila veca primanja dok sam na bolovanju. Tezak raritet u danasnje vreme zato  :group111: i  hvala :)

To je bas lepo od njih!Posteno,a ne na kvarnjaka.

Meni je plata budzetska,tako da smo smrznuti do daljnjeg,ali neka,ima i gore od mene(doduse,ima i bolje,ali sta cemo...).

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...