Jump to content

Параноја.

Препоручена порука

параноја се дефинише као болесна идеја величине и прогањања, иако је интелигенција очувана.

параноиком се назива онај који сасвим разложно логички повезује, ал поставља погрешне мотиве.

моје мишљење је да је религиозна параноја најгоре врсте.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1341935168' post='676745]

параноја се дефинише као болесна идеја величине и прогањања, иако је интелигенција очувана.

параноиком се назива онај који сасвим разложно логички повезује, ал поставља погрешне мотиве.

моје мишљење је да је религиозна параноја најгоре врсте.

Ovo pretpostavljam da se ondosi na sledbenike Artemija i na staroverce,sad ce da se pojavi neki geniji koji ce da kaze bravo pogodio si religiozna paranoja je najgora :)

Paranoja je strah od necega,kad nebi imali strah nebi ni bili paranojicni,paranoja se obicno javlja kad nekog ili nesto toliko volimo da postanemo paranojicni da to nesto neizgubimo.

Termin religiozna paranoja inace nepostoji,moglo bi da se pojimeni sa religioznim fanatizmom kad bi ta dva pojma imala barem nesto slicno.

Подели на овим сајтовима

Ovo pretpostavljam da se ondosi na sledbenike Artemija i na staroverce,sad ce da se pojavi neki geniji koji ce da kaze bravo pogodio si religiozna paranoja je najgora :)

Paranoja je strah od necega,kad nebi imali strah nebi ni bili paranojicni,paranoja se obicno javlja kad nekog ili nesto toliko volimo da postanemo paranojicni da to nesto neizgubimo.

Termin religiozna paranoja inace nepostoji,moglo bi da se pojimeni sa religioznim fanatizmom kad bi ta dva pojma imala barem nesto slicno.

моје мишљење се односи на све оне који праве раскол у Цркви, који год да су, пошто сам православан и остали ме далеко мање дотичу иако их сагледавам истима.

параноја није само страх, већ активна, застрањена у екстрем, девијација и преувеличавање неког реалног догађаја због погрешних тумачења туђих мотива и/или постулата нечијих дела или мисли која човека подстиче и катапултира на пут маније гоњења и преувеличавања сопствене важности, све то без икаквог реалног основа.

друго је кад има основа, ал параноик ионако није способан да разлучи истину од илузије, већ то мора неко за такву особу.

термин религијска/религиозна параноја постоји и подразумева се да религиозна особа из неких разлога запада у екстремизам и крајњу нетолеранцију према свему што је различито од њеног поимања вере, што само индиректно показује да је та особа постала мерило, центар и филтер те вере, самим тим и бог према коме се и та вера равна.

с друге стране, део религијског фанатизма уопште не мора бити религијска/религиозна параноја.

Подели на овим сајтовима

Termin Religiska paranoja nepostoji,pitaj nekog psihijatra videces sta ce da ti kaze :)

Znam na koga se odnosi to tvoje misljenje,dali si se nekada zapito da mozda ti nisi ekstreman,mozda bas kao i oni.

Naprimer otvaranje,teme Paranoja i pokusavanje pripisivanja neke bolesti nekome bi bilo isto tako kao kad bi ja tebi reko da si peder.

Takodje sto svkao ko ima svoje misljenje od kog neotstupa moze biti paranoican(a Nemora) takodje svako ko je iole isfenimiziran moze biti peder(a nemora).

Подели на овим сајтовима

Termin Religiska paranoja nepostoji,pitaj nekog psihijatra videces sta ce da ti kaze :)

Znam na koga se odnosi to tvoje misljenje,dali si se nekada zapito da mozda ti nisi ekstreman,mozda bas kao i oni.

Naprimer otvaranje,teme Paranoja i pokusavanje pripisivanja neke bolesti nekome bi bilo isto tako kao kad bi ja tebi reko da si peder.

Takodje sto svkao ko ima svoje misljenje od kog neotstupa moze biti paranoican(a Nemora) takodje svako ko je iole isfenimiziran moze biti peder(a nemora).

узми сваку књигу из психологије и прочитај који су типови параноје, а ти психијатри су вероватно прескочили тај пасус - под условом да постоје и да се не позиваш на ауторитет само да би оправдао своју неосновану тврдњу :)

док не нађеш неког психолога који ће те подржати, слободно погледај и термин апофенија да би ти лакше објаснило како се долази до параноје.

пошто видим куда овај твој спин иде, уместо на аргумент иде на моју личност, мислим да узалуд трошиш време.

можеш рећи шта год и коме год, само што мораш да поткујеш то, иначе је клевета и/или злонамерност.

с друге стране, и нисам поставио тему да бисмо се посебно бавили религијским типом параноје, већ паранојом уопште.

Подели на овим сајтовима

to medo na sta mislis, mislim da je vise megalomanija, iako je granica ka paranoji cesto tanka pa je nekad i nema

• Волим 1

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Врло је лако запасти у параноју, посебно због тога што је ја некако видим као производ сујете која није наишла на своју компензацију у реалном животу. Такође, до параноје могу да доведу и неке конкретне ситуације којима је појединац у дужем временском периоду подвргнут (боравак на ратишту, у затвору, рад у обавештајним службама), где разлога за параноју реално и има. На пример, стопа самоубистава међу дипломатама, према неким статистикама, далеко надмашује просек у другим професијама, ваљда због константног притиска, јер знају да су стално посматрани.

А параноја која човеку да неку велику мисију у животу, често и измишљеног противника, пошто некако то провејава, мислим да долази од неиспуњених очекивања, насталих услед вишка лепог мишљења о себи.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

to medo na sta mislis, mislim da je vise megalomanija, iako je granica ka paranoji cesto tanka pa je nekad i nema

мегаломанија је само последица и део параноје. то је тај део кад човек себи, или својој групи, задаје и преувеличава важност, а улази у део параноје кад добије манију гоњења, страх да ће неко намерно да штети конкретној личности или групи којој личност припада а све то без основа за такво размишљање и гајење ирационаланог страха.

нажалост, параноја је прогресивна болест која може до смрти да напредује, док ништа не остане од конкретне личности.

Подели на овим сајтовима

Апофенија је искуство виђења смислене шеме или везе у случајних или бесмисленим подацима.

Параноја је психоза за коју су карактеристичне болесне идеје величине и прогањања, док је интелигенција особе очувана. Зато се ова болест понекад назива „разумно лудило

Ovo je kao isto :) Procitati i sam stvorite ?

http://www.manastir-lepavina.htnet.hr/paranoja.html Pocetak teksta

Подели на овим сајтовима

ja bih rekao da je paranoja posledica megalomanije, al dobro nije ni bitno

apofenija>megalomanija>paranoja

iako apofenija i megalomanija ustvari mogu i da zamene mesta

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Апофенија је искуство виђења смислене шеме или везе у случајних или бесмисленим подацима.

Параноја је психоза за коју су карактеристичне болесне идеје величине и прогањања, док је интелигенција особе очувана. Зато се ова болест понекад назива „разумно лудило

Ovo je kao isto :) Procitati i sam stvorite ?

http://www.manastir-...r/paranoja.html Pocetak teksta

random није само случајно, односно од случаја до случаја, већ и насумично, кад набасаш на нешто :) према томе, за грађење илузије и параноје могу, али не морају, да се употребе реални подаци/догађаји/доживљаји, па не морају бити чак ни релевантни, везани за конкретан погрешно протумачен догађај, реч или мисао.

цела поента је да се погрешно тумачи нешто, а не шта се узима у обзир, и баш због тога неко уземљен и упућен мора да кристализује и сажваће реалност параноику а не он сам да буде (искривљено) мерило свега и свачега јер је у стању да целу реалност сведе на себе, своју параноју, ограничено виђење нечег што очигледно превазилази могућности жвакања и варења конкретне особе или групе.

због свега тога, апофенија уводи личност у параноју и њен је део.

сам почетак текста је грозно погрешан, сем тога што се односи конкретно на неофитство у вери а током целог текста уствари тачно потврђује елементе и само постојање религиозне параноје, док потпуно игнорише да и утврђени у вери (чак и они задужени за ширење вере) могу бити извор, па и сами подложни истом типу параноје.

с друге стране, писац се доста ослања се на ивана павлова који је најпознатији по условљавању (павловљев условни рефлекс) па мислим да је текст превише буквално доживео "условљавање" човека у вери.

све у свему, параноја мора да буде усмерена на одређену личност, или групу личности окупљену око исте идеје, за коју је параноик умислио да активно делује против њега, или групе којој припада, да би се препознала као параноја а не као облик ирационалног страха (од висине, рецимо).

како се под циљном групом може подразумевати заједница верника, не разумем како ико може да тврди да не постоји и та варијанта, да не улазим превише у дубиозу неаргументованих тврдњи и негирање основне психологије и разума.

пс. кад мало боље размислим, мислим да могу да разумем то неосновано негирање да постоји религиозна параноја, јер неко може да посегне за таквим квази-објашњењем да покушају да тиме оборе оптужбу да је религија/вера уствари врста параноје од ђавола па и дотле да је то наводно угрожавање Божјих пророка и њихових исповедања вере.

на срећу, реалност религијске/религиозне параноје нема везе с тим јер се тачно шта јесте здраво исповедање вере, а шта није.

Подели на овим сајтовима

ja bih rekao da je paranoja posledica megalomanije, al dobro nije ni bitno

apofenija>megalomanija>paranoja

iako apofenija i megalomanija ustvari mogu i da zamene mesta

лепота лудила је да не мора да буде линеарно, чак и кад је интелигенција неоскрнављена :D

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

sto jes jes ima raznih slucajeva... takih da se i pogodjeni zacudi 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...