SerbskiSin Написано Март 10, 2014 Пријави Подели Написано Март 10, 2014 Бесплатно преузмите е-књиге на српском језику, све књиге су у ПДФ формату, тренутно има преко 3000 наслова. линк Млађони and Дуња је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Март 10, 2014 Пријави Подели Написано Март 10, 2014 ПРКОСНА ПЕСМА Добрица ЕрићЈараб БожјиСрбинса проседом брадомизјављујем драговољнокроз ланце и жицупред сведоцимаСилом, Муком и Неправдомда сам крив и да признајем кривицу!Крив сам што сам некоа не нико и неткоКрив сам што у доба општег србобрстаидем у православну црквудодуше пореткои што се крстим овакос три прста!Крив сам што јесама треба да нисамКрив сам одавношто стојим усправнои гледам у небо, уместо у травуКрив сам што се дрзнух против кривдекрив самшто опет славим своју крсну славу!Крив сам што пишем и читам ћирилицомКрив сам што певам, смејем се и псујема понекад и лајемКрив сам и признајемда не знам што знам и да знам што не знамКрив сам, и да завршимс највећом кривицом(пре него што се заценем од смеха),крив сам тврдоглавацшто сам Православаци Светосавац и што не верујему свети злочин и опроштај греха!Крив сам и грешандаклешто постојими кад већ постојим и још дрско стојимшто бар не признам да не постојим!Ако то признамда сачувам главуизгубићу часни крст и крсну славуАко не признамцрно ми се пишецео свет ће на моју Земљу да кидишеРуље бивших људилопова и гољачопори робота и других монструмакидисаће на моје воћњаке и пољаи на моју белу кућу поред друмаоко које као најлепше одивецветају трешње, јабуке и шљиве.Па евопризнајем и тоза спас родаЈа више не постојимскините ме с листеЈа сам од сад самоваздух, светлост и водатри елемента која вам користеА ово што пред вама говори и ходато је оно што ви од мене створисте!Моја ружна сликаозверена ликакоју умножавате у вечери и јутрато је слика ваше свести и подсвестито нисам ја, спољато сте ви - изнутра!Мој душманине са хиљаду рукус хиљаду слугу и слушкиња лажиубрао си ми сунце ко јабукуи радост чисту ко булка у ражиМоји ће потомци пити јед и чемера твоји већ пију горку медовинуза крвав новац којим пуниш ћемерраспродајући моју ђедовинуУсуд ће ти лудачку кошуљу обућии тада ће се мало разданитиили ће планета од срамоте пућии све нас у исти амбис сахранити!Много сте важнеЗемљо моја милаТи и Твоје сестреИстина и Правдачим се на вас дигла оволика силачим су на вас зинулекривда и неправда.Руље бивших људиубица и гољачопори робота и других монструмапалацају на твоје воћњаке и пољаи на моју белу кућу поред друмаоко које као најлепше одивецветају липе, јабуке и шљиве.Шта ће овде џихадлијекрсташи, фармерикоји Ти черече синове и кћериМора да су чуле белосветске бандеда имају златна срцапа их вадеда их пресаде у сопствене грудине би ли и они тако били људи.Господо тужиоцисуци и џелатиисписали сте ми своје заповестипо зеницаманајфинијем стаклушто теже живим, лакше ћу умретиЗашли сте много у ноћ поодмаклуали узалуд ћете линчоватинајгостољубивији народ на планети(због чега ћете горети у паклу)јер Људско Срцечудо над чудиманеће да се прими у вашим грудима!Ми се не плашимо смртицрне вугевећ ропског живота и болести дугеСмрт је честа појава међ нама Србимакао што су пролеће, лето, јесен, зимаИ није страшнијапоготову дањуод суше, поплаве, земљотреса, мразакад је човек сретне на своме имањуокађене душе и светла образа.Злонамерницисити и манитисве ми забранисте у рођеној кућиал не може ми нико забранитида певам и да се смејем умирућиа то се вама више не догађани кад свадбујетени кад вам се рађа!Поштедите ме коца и конопцаи разапните ме на врху планинако ваши праоци што су мог ПраоцаИсуса Христа Назарећанина.Ја ћу да гледама ви зажмуритеиначе ће вам се очи распрснутиод сјаја мог лицаСамо, пожуритешто пре ме разапнетепре ћу васкрснути! Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 O klasje moje O klasje moje ispod golih brda,Moj crni hljebe, krvlju poštrapani,Ko mi te štedi, ko li mi te braniOd gladnih tica, moja muko tvrda? Skoro će žetva… Jedro zrnje zrije…U suncu trepti moje rodno selo.No mutni oblak pritiska mi čelo,I u dno duše grom pada i bije. Sjutra, kad oštri zablistaju srpiI snop do snopa kao zlato pane,Snova će teći krv iz moje rane –I snova pati, seljače, i trpi… Svu muku tvoju, napor crnog roba,Poješće silni pri gozbi i piru…A tebi samo, kô psu u sindžiru…Baciće mrve… O, sram i grdoba!… I niko neće čuti jad ni vapaj –Niti će ganuti bol pjanu gospodu…Seljače, goljo, ti si prah na podu,Tegli i vuci, i u jarmu skapaj! O klasje moje ispod golih brda,Moj crni hljebe, krvlju poštrapani,Ko mi te štedi, ko li mi te braniOd gladnih tica, moja muko tvrda?! Aleksa Šantić Данче* and звончица је реаговао/ла на ово 2 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Mi znamo sudbu Mi znamo sudbu i sve što nas čeka,No strah nam neće zalediti grudi!Volovi jaram trpe, a ne ljudi —Bog je slobodu dao za čovjeka. Snaga je naša planinska rijeka,Nju neće nigda ustaviti niko!Narod je ovi umirati sviko —U svojoj smrti da nađe lijeka. Mi put svoj znamo, put bogočovjeka,I silni, kao planinska rijeka,Svi ćemo poći preko oštra kama! Sve tako dalje, tamo do Golgote,I kad nam muške uzmete živote,Grobovi naši boriće se s vama! Aleksa Šantić Млађони and Данче* је реаговао/ла на ово 2 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Јован Дучић - Химна победника Победа ће прећи све путеве наше, И огледнути се у дну свију река; Умирућим дати кап из своје чаше, А новорођеним кап отровног млека. Ова иста поља што крв једних жали, Уродиће другим причешћем и хлебом; И траг ових истих сто су данас пали, Видеће се сутра како светле небом. Јер доцније крупни огњеви да плану, Треба искра оних што умру у сјају; Само зоре које из очаја свану, Прикажу гроб претка и пут нараштају. Јер је отаџбина само оно куда Наш зној падне где је крв очева пала; И плод благословен рађа само груда Где су мач зарђан деца ископала. Само буктињама збори се кроз тмине; У зрцалу мача будућност се слика; Преко палих иду пути величине; Слава, то је страшно сунце мученика. Данче* and Млађони је реаговао/ла на ово 2 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 ВЕРУЈТЕ ПРВО! Прво је: сваки нека зна шта хоће. О маглу копља никад се не ломе. Слободе? Добро. Ал’ то није воће Што зрело пада у шешир ма коме. Верујте прво и стисните пести, Па онда трести, трести! Господин, сељак, богат и сирома’ У успех борбе верујте, – и доста. И ваша снага биће снага грома, И замршена питања сва проста. Верујте прво и стисните пести, Па онда трести, трести! Велика дела тврду ишту шију. Зачеп’те уста мудрих грошићара. Дигните срца, згаз’те сумње змију, И бор’те се за успех без шићара. Верујте прво и стисните пести, Па онда трести, трести! Вера у успех успеха је пoла. Слободе прстен ко на руци носи, Тај већ је јачи него сила хола. И церов лист му већ цвета у коси. Верујте прво и стисните пести, Па онда трести, трести! – Ми сад сви знамо: хоћемо слободе,И да смо своји у рођеној кући,И пре но што нам мач срца прободе,О вољу нашу он ће крто пући!Ми верујемо: и стиснутих пестиСа руку наших ланце ћемо стрести! Вељко Петровић Данче* је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 КРАГУЈЕВАЦ О, никада ви то нећете схватити, јер ви се плашите смрти, а ми у њој тражимо спас! Чуди вас, зар не: стојимо и мирно гледамо у вас и нема страха у нашем непокретном оку већ само презир крије и мржњу свету и дубоку њихов чудесни сјај! Вама је несхватљиво: ми, одрпани, исцепаних лактова, ми, за које су вам ваши говорили да смо погана дрипачка раса -- стојимо уздигнуте главе и усправнога стаса! И не дрхте нам везане руке, и не тресу нам се обнажена рамена, и гледамо вас, гледамо и видимо -- да ваша клецају колена пред снагом погледа наших! Шире се згрануто ваше разбојничке очи, грче се у чуду ваша безизразна лица и постајете шака преплашених убица! А знате ли да оловним, пламеним куглицама у безумљу страха сад себе убија сама сваки од вас! Знате ли да неће бити мира вашој отупелој свести и од наших погледа да се више не можете скрити! Знате ли да ће вам ноћи, ужасне ноћи мучења бити и да више не можете утећи, никуда утећи, и да смо од вас јачи, и да смо од вас већи -- за срце већи! Знате ли да ћете лудети од страха кад год се јесења киша са мраком леденим спусти врх наших заспалих глава и да ће и земља, и камен, и дрво, и цигла, и трава очима гледати нашим, грудима дисати нашим, да неће бити мира плашљивим срцима вашим, час овај да ћете клети! Видите л' ову децу што рафал чекају врео? Кад ђачке торбице њине из руку недужних падну, а књиге, оловке и гуме на земљу проспу се хладну, кад младе, незреле воћке прерано отпадну с' грана -- са вас ће у блато спасти на костур намолована маска људскога лика! Да л' вас још увек чуди што вољно остајем с' њима -- ја, њихов професор стари, зар да их оставим саме, а сутра, зар сутра прстом да показују на ме! То ви не разумете, то ми, дивљаци знамо професор није професор са каталогом само! Мој разред куршуме чека. А ја им предајем сада -- не шта је писао Држић, већ шта је херојска смрт! Уместо школскога звона звониће болан и крт -- кашаљ оружја вашег. Тад ћемо на одмор поћи и загрљени, хладни и неми безбројне дане и ноћи сан ћемо вечити снити. Мој разред куршуме чека. И нико не шапће ником! Сви, до малишана задњег, напамет лекцију знају! Њихове детиње очи задњи пут светлуцају. Овде двојкаша нема, јер ми смо синови рода у коме и најмање дете чим научи само да хода -- већ зна како се мре! Да л' вас још увек чуди што вољно остајем с' њима, ја, њихов професор стари, зар да их оставим саме, а сутра, зар сутра прстом да показују на ме! То ви не осећате, то ми, дивљаци знамо -- професор није професор са каталогом само! Пуцајте, ја држим час! Радоје Радовановић звончица and Данче* је реаговао/ла на ово 2 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 О земљо моја... О земљо моја, шта те тако боли?Зашто ме вјечно трзају и морејауци дуги из твоје дубине? "То моје срце премире и гинеу тврдом мразу, без сунца и зоре." Зар твоме срцу не допире огањнашијех срца? Зар душе синоване грију тебе пламенима својим? "Ја давно, давно остављена стојимсама, у руци судбе и в'јекова." Па ко ће тешке раздробити сантена твоме срцу? Ко ли ће из таметргнути тебе с твојим робљем худим? "Ја мртве из сна уздасима будим,јер нема живих да умиру за ме." Алекса Шантић Данче* је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Крвава бајка Било је то у некој земљи сељакана брдовитом Балкану,умрла је мученичком смрћучета ђакау једном дану. Исте су годинесви били рођени,исто су им текли школски дани,на исте свечаностизаједно су вођени,од истих болести сви пелцовании сви умрли у истом дану. Било је то у некој земљи сељакана брдовитом Балкануумрла је јуначком смрћучета ђакау истом дану. А педесет и пет минутапре смртног тренаседела је у ђачкој клупичета маленаи исте задатке тешкерешавала: колико можепутник ако иде пешке...и тако редом. Мисли су им биле пунеи по свескама у школској торбибесмислених лежало је безбројпетица и двојки.Прегршт истих сноваи истих тајниродољубивих и љубавнихстискали су у дну џепова.И чинило се свакомда ће дугода ће врло дуготрчати испод свода плавадок све задатке на светуне посвршава. Било је то у некој земљи сељакана брдовитом Балкануумрла је јуначком смрћучета ђакау истом дану. Дечака редови целиузели се за рукеи са школског задњег часана стрељање пошли мирнокао да смрт није ништа. Другова редови целиистог часа се узнелидо вечног боравишта. https://www.pouke.org/forum/topic/37477-%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B5-%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B5-%D1%83-%D0%B4%D1%83%D0%B3%D0%BE%D0%BC-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%BE/#entry1225420 Данче*, звончица, geronymo and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Јесте ван теме, али присетих се једне анегдоте из живота два велика писца нашег и хрватског народа. Десанке Максимовић и Мирослава Крлеже... Елем, чувену "Крваву бајку", Десанка је написала одмах након страшног злочина којег су нацисти и њихове домаће слуге извеле у Крагујевцу тог октобра 1941. године. Међутим, песма је због рата у нашој земљи, објављена тек након завршетка Друге војне... Али!? Али, када та трагична поема бејаше објављена, по приговору или неког српског изрода, или пак неког од писаца из "народа и народности" који чињаху "нову-стару Југославију", тек, заседаше неки Форум писаца (партијаша), који анализираше да ли се у тој песми пројављује српски хегемонизам :fmqmtx: Наравно, глас разума превлада те гњиде људске и њихове тежње и песма настави да "живи" прво у тој едицији у којој беше објављена, а касније и кроз читанке где смо ју сви учили... Како год, тих дана, Десанка се од Бајлонијеве пијаце пењаше Скадарском улицом ка Тргу, док се Мирослав Крлежа спусташе истом улицом ка пијаци. Негде на средокраћи пута, отприлике "код Ђуре Јакшића", Крлежа назва Деси добар дан, па је са тоном заједљивости у гласу упита: "Како наша Српкињица?" Десанка му узврати поздрав, те га упита: "А како Ваша Српкињица!?" и поносно настави узбрдо Скадарском улицом, алудирајући у свом питању на чињеницу да је супруга Мирослава Крлеже, чувена хрватска казалишна глумица и првакиња ХНК-а, Лепосава Бела Кангрга-била Српкиња Данче*, звончица and Снежана је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 (измењено) Padajte braćo Padajte, braćo! Plin’te u krvi!Ostav’te sela, nek gori plam!Bacajte sami u oganj decu!Stresite s sebe ropstvo i sram!Ginite, braćo, junaci, ljudi!Za propast vašu svet će da zna…Nebo će plakat dugo i gorko,Jer neće biti Srbina…Mi nesmo braća, mi Srbi nesmo!Ili vi neste Nemanjin soj?Ta da smo Srbi, ta da smo ljudi —Ta da smo braća — oh, bože moj!…Ta zar bi tako s Avale plaveGledali ledno u ognjen čas?Ta zar bi tako — oh, braćo draga!Ta zar bi tako prezreli vas?Prezrite bratstva, pokor i kletvu!Što nebo dade, pogaz’te vi!Ta nije l’ grešno, nije li grozno —Krv dece vaše gledamo mi!…A gde je pomoć, il’ suza bratska?Il’ „Juriš, rode, za brata svog!”?…U veljoj bedi, smrti i krviDanas vas, same, ostavlja bog!…Al’ opet, grešan, grešno sam pevo —Ranjeno srce naroda mog!Ta Srbin kipi — kipi i čeka —Al’ ne da đavo… il’ ne da bog! Đura Jakšić Измењено Јануар 2, 2015 од Милан Ракић Данче*, Милан Ракић and Дуња је реаговао/ла на ово 3 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
звончица Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 (измењено) Светли гробови Бејасте ли, браћо моја млада,Да л' бејасте ви на гробљу када,Ај' на гробљу, на голему?— Та увек смо ми на њему.Гробље ј' земља ком се ходи;Гробље ј' вода ком се броди;Гробље — врти и градине;Гробље — брда и долине,Свака стопа:Гроб до гроба.Гробље ј' спомен доба свију,Гробље — књиге што се штију,Повесница свих земаља,Староставник цара, краља.И читуља виших сликаИзбраника, мученика,Од почетка памтивека,Све ј' то гробље —Ал' је и колевка. Нема броја ни именаУ висини звездам' свима,Камол' броја и споменаУ земљици гробовима!Милионе прогутала ј' тама,Црна тама многих тисућлећа,Нико их се више и не сећа,— Но погдеком увек гори свећа.Ил' је свећа, ил' је име светло,Ил' су дела која се не гасе,Па редове недогледног гробљаСвојим зраком красе.Ти гробови,Стари, нови,Они сјајуСваком нараштају —Кад се умље у прошлост удубиУ тамнини да се не изгуби;Кад се пустиш у давнине светеУ давнине и свете и клете,Да ти мис'о пута не помете.То су ватре догласнице,Пружајућ' се из даљних еонаУ поворци оној дугој —Достављајућ' једна другојСтрујом која напред лети,Тежећ' само једној мети.Па се тако светли млази -Па се виде светли тразиЈедног духа разних доба,Духа коме нема гроба.— У гроб само сруши кости,Стресе пеп'о кој' му сметаБржем бују виша летаК узвишеној будућности. Ко с' осврне да погледиБистрим оком и погледомНа гробове ове светле,Повеснице дугим редом,Мора чути како ј' живо,Кроз векове, кроз маглину,Дед унуку, отац сину,Борац борцу довикив'о:„Где ја стадох — ти ћеш поћи!”„Што не могох — ти ћеш моћи!”„Куд ја нисам — ти ћеш доћи!”„Што ја почех — ти продужи!”„Још смо дужни — ти одужи!”То су збори, то су гласиКојима се прошлост краси,Што продиру кроз свет мрачниСа гробова оних зрачни',Спајајући громким јекомИ Божанском силом неком,Спајајући век са векомИ човека са човеком.Око сваког светлог гроба(Баш к'о горе око звезда)Повесница прича ово:Хватало се неко коло,Коло младо, коло ново,Нове клице стара нада,Ново цвеће стабла стара,Душе чисте, срца млада,Наследници светог жара; —Ту се слег'о живот младиДа се с гробом разговара.„И ти паде, драги брате!”— „Нисам, децо, вас док траје!”„Је л' ти борба била тешка?”— „Покушајте, милина је!”„Шта си хтео? — куд си пош'о?”— „Тамо куд се стићи мора!”„Зар је вера тако јака?”— „Увек јача од злотвора!”„Мало нас је кој' би смели” —— „Ал' вас јака сила креће!”„Зар ко може стићи цели?”— „Ко посумња никад неће!” -„А ко беху они дивиКоји су те напред звали,Који су те ојачали,Који су ти крила дали?”— „То бејаху идеали!Без њих нема више летаНад облаком мрака густа,Без њих би се малаксало,Без њих би се брзо пало,Свет би био гроб без цвета,живот празан — младост пуста!” Око сваког светлог гробаПрикупљ'о се живот нови,Наследници светлог жара,Купили се соколови,Пијућ' душом светле зраке. —Јест. тако је, браћо драга,Ти гробови нису раке,Већ колевке нових снага!И вама је, јаој, паоСтегоноша дичног стега, —Ал' је син'о гробак нови, —Ви стојите око њега.Ту погледа брат на брата,П' онда горе, п' онда у се;Груди дршћу, уста ћуте,Али душе разум'у се.Да л' то снага ниче нова? —— Даруј, Боже, благослова,Да вас здружи братска слога,Заветнике који с' купеОко гроба Ђуринога! Јован Јовановић Змај Измењено Јануар 2, 2015 од Милан Ракић Marko2227 and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
звончица Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 (измењено) ПЛАВА ГРОБНИЦА Стојте, галије царске! Спутајте крме моћне,Газите тихим ходом!Опело гордо држим у доба језе ноћнеНад овом светом водом.Ту на дну, где шкољке сан уморан хватаИ на мртве алге тресетница пада,Лежи гробље храбрих, лежи брат до брата,Прометеји наде, апостоли јада.Зар не осећате како море мили,Да не руши вечни покој палих чета?Из дубоког јаза мирни дремеж чили,А уморним летом зрак месеца шета.То је храм тајанства и гробница тужнаЗа огромног мрца, кô наш ум бескрајна,Тиха као поноћ врх острвља јужна,Мрачна као савест хладна и очајна.Зар не осећате из модрих дубинаДа побожност расте врх вода просутаИ ваздухом игра чудна пантомина?То велика душа покојникā лута.Стојте, галије царске! На гробљу браће мојеЗави'те црним трубе.Стражари у свечаном опело нек отпојеТу, где се вали љубе!Јер проћи ће многа столећа, кô пенаШто пролази морем и умре без знака,И доћи ће нова и велика смена,Да дом сјаја ствара на гомили рака.Али ово гробље, где је погребенаОгромна и страшна тајна епопеје,Колевка ће бити бајке за времена,Где ће дух да тражи своје корифеје.Сахрањени ту су некадашњи венциИ пролазна радост целог једног рода,Зато гроб тај лежи у таласа сенциИзмеђ' недра земље и небеског свода.Стојте, галије царске! Буктиње нек утрну,Веслање умре хујно,А кад опело свршим, клизите у ноћ црнуПобожно и нечујно.Јер хоћу да влада бескрајна тишинаИ да мртви чују хук борбене лаве,Како врућим кључем крв пенуша њинаУ деци што кликћу под окриљем славе.Јер тамо, далеко, поприште се зариОвом истом крвљу што овде почива:Овде изнад оца покој господари,Тамо изнад сина повесница бива.Зато хоћу мира, да опело служимБез речи, без суза и уздаха меких,Да мирис тамјана и дах праха здружимуз тутњаву муклу добоша далеких.Стојте, галије царске! У име свесне поштеКлизите тихим ходом!Опело држим, какво не виде небо јоштеНад овом светом водом! Милутин Бојић Измењено Јануар 2, 2015 од Милан Ракић Marko2227 and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 O KLASJE MOJE...O klasje moje ispod golih brda,Moj crni hljebe, krvlju poštrapani,Ko mi te štedi, ko li mi te braniOd gladnih tica, moja muko tvrda?Skoro će žetva... Jedro zrnje zrije...U suncu trepti moje rodno selo.No mutni oblak pritiska mi čelo,I u dno duše grom pada i bije.Sjutra, kad oštri zablistaju srpiI snop do snopa kao zlato pane,Snova će teći krv iz moje rane —I snova pati, seljače, i trpi...Svu muku tvoju, napor crnog roba,Poješće silni pri gozbi i piru...A tebi samo, kô psu u sindžiru...Baciće mrve... O, sram i grdoba!...I niko neće čuti jad ni vapaj —Niti će ganuti bol pjanu gospodu...Seljače, goljo, ti si prah na podu,Tegli i vuci, i u jarmu skapaj!O klasje moje ispod golih brda,Moj crni hljebe, krvlju poštrapani,Ko mi te štedi, ko li mi te braniOd gladnih tica, moja muko tvrda?!1910. Aleksa Šantić Данче* and Дуња је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 MOJA OTADŽBINA Ne plačem samo s bolom svoga srcaRad zemlje ove uboge i gole;Mene sve rane moga roda bole,I moja duša s njim pati i grca.Ovdje, u bolu srca istrzana,Ja nosim kletve svih patnji i muka,I krv što kapa sa dušmanskih rukaTo je krv moja iz mojijeh rana.U meni cvile duše miliona —Moj svaki uzdah, svaka suza bona,Njihovim bolom vapije i ište.I svuda gdje je srpska duša koja,Tamo je meni otadžbina moja,Moj dom i moje rođeno ognjište.1908. Aleksa Šantić Данче* and Дуња је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука