Срђан Ранђеловић Написано Септембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2013 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Септембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2013 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Септембар 25, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2013 Празник Рођења Пресвете Богородице у Љубињу Празник Рођења Пресвете Богородице радосно је прослављен у граду Љубињу. Слава цркве и општине започела је светом архијерејском Литургијом коју је у храму Рођења Господа Исуса Христа служио Епископ захумско-херцеговачки г. Григорије уз саслуживање игумана тврошког Сава, јереја Зорана Илића, јереја Милана Стањевића и пароха љубињског Саше Којовића, као и ђакона Владимира Вукановића и ђакона Марка завалског. По завршетку свете Литургије организована је литија улицама града, све до храма Рођења Пресвете Богородице. Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Септембар 25, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2013 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Септембар 25, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2013 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Света Литургија и парастос у Глушцима Светом Литургијом и парастосом обиљежена је 67 година од страдања православног живља у селу Глушци надомак Метковића. 1944. године из овог села одведено је 93. православних мјештана у Јасеновац, гдје су дијелиле судбину свих осталих страдалника Јасеновачких. Њима у част сваке године окупе се њихови потомци и вјерници наше парохије да се помоле за покој душа. Ове године парастосу је присуствовао и предсједник Српског народног вијећа Дубровачко Неретванске жупаније г. Милорад Вукановић. Послије Литургије и парастоса вјерници су се послужили трпезом љубави у парохијском дому, коју су припремили мјештани овог малог села. Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Јубилеј Миланског едикта у Скеланима Епархија зворничко-тузланска свечано је обиљежила 1700-годишњицу Миланског едикта у Скеланима покрај Дрине. Централна прослава јубилеја Миланског едикта у Епархији зворничко-тузланској одржана је у Скеланима. Претходно је, на Крстовдан, одржана духовна академија у Теслићу, а планирана је и Духовна академија у Бијељини, 26. новембра, ако Бог да. Свету архијерејску Литургију у новоподигнутом храму Светих апостола Петра и Павла у Скеланима служили су Њихова Преосвештенства Епископи шабачки г. Лаврентије, као начаствујући, шумадијски г. Јован и зворничко-тузлански г. Хризостом, домаћин прославе, уз саслужење свештенства и монаштва из више епархија наше Цркве (зворничко-тузланске, будимљанско-никшићке, шумадијске...). Пјевао је хор Србадија из Бијељине. Након свете Литургије Епископ шабачки г. Лаврентије поздравио је све на овом Сабору сабране, пожеливши срећан јубилеј слободе Цркве. Духовна академија почела је химномн Републике Српске, а завршена са химном Востани Сербије. На почетку академије домаћин, епископ Хризостом, поздравио је све присутне, изразио радост и задовољство сабрањем у Скеланима и упутио поруке за обнову Скелана и вредновање свега онога што нам је Бог дао, али и Свети цар Константин и свети Немањићи. Свој велики допринос прослави јубилеја дали су својим предавањима др Мирко Саиловић, професор Црквене историје на Богословском факултету у Фочи, мр Радован Пилиповић, директор архива Српске Православне Цркве у Београду, као и хор Србадија из Бијељине. У културно-умјетничком дијелу програма наступили су хор Србадија, културно-уметничка друштва из Бајине Баште и Бијељине, народни гуслар из Сребренице и други. Фотографије Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Новембар 5, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2013 СПД „Јединство“ из Бањалуке у Мостару У организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ – Градски одбор Мостар и Матице хрватске Мостар, протеклог викенда у Мостару наступио је Мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Бањалуке. Поред важности, коју овај концерт има сам по себи, због наступа реномираног хора, значајан је и због тога што по први пут, након више деценија један културни догађај у Мостару заједнички организују два културна друштва са националним предзнаком, а засигурно први пут у историји мостарска „Просвјета“ и Матица хрватска у Мостару. Мјешовити хор СПД „Јединство“ наступио је у великој дворани ХД „Херцег Стјепан Косача“, уз дирегентско вођство Немање Савића и учешће вокалног солисте Лазара Радоје и солисте на хармоници Александра Трипковића. На репертоару су се нашле композиције духовне и народне музике познатих аутора. Испред организатора овог јединственог догађаја задовољство због сарадње изразили су предсједник СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар ђакон Бранислав Рајковић и предсједник Матице Хрватске господин Јосип Муселимовић, надајући се да ће им се у неком наредном придружити и извјесна културна удружења бошњашког народа у Мостару. Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука