Jump to content

Деретићијанство

Деретић и историја  

36 члановâ је гласало

1. 1. Деретић ...

• је у праву
      4
    • лупа глупости
      32
  2. 2. Званичну историју пишу ...

• Истинољубиви научници
      9
    • Победници
      27

Препоручена порука

Тешко. Туска је била једна од најтолеретнијих земаља тог доба.

Шериатско право је било можда најбоље и најхуманије право тог доба.

Мада могуће. Није искључено.

Сти луд, брате? Си читао ти ишта од историје и да видиш како је та толеранција деловала на терену? (Ако тролујеш, трол је успео)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 86
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Сти луд, брате? Си читао ти ишта од историје и да видиш како је та толеранција деловала на терену? (Ако тролујеш, трол је успео)

Упореди шеријатски са осталим правима тог периода, па сам одлучи. Не тролујем уопште.

Узми рецимо упореди Салијско, Германско, Англосаксонско право па ћеш видети да су Турци у онодус на њих били мајка тереза.

Баш сам скоро читао збирке закона из тих историјских периода.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Тешко. Туска је била једна од најтолеретнијих земаља тог доба.

Шериатско право је било можда најбоље и најхуманије право тог доба.

Мада могуће. Није искључено.

Желим ти све најбоље у животу и да завршиш у држави у којој је на снази шеријатско право , и да тамо проживиш најмање 10 година.

После тога ти желим да се вратиш у Србију у којој је на снази Душанов Законик.

Свако добро .

Подели на овим сајтовима

Meni cela nacionalistička priča pada u vodu kad vidim ko zastupa takve stavove.

Neka neki nacionalista sazna da je kojim slučajem bio u krivu kada se radi o sopstvenom identitetu i da nije ono što misli da jeste (nešto slično kao u filmu "Nož"), ceo njegov život gubi na značaju a on spoznaje svoju bedu i staklene noge na kojima je njegovo bitisanje bilo zasnovano.

Ако је српски национализам заснован на Косовском Завету тада не може да пропадне ни његов национализам ни његова Црквеност.

Ако је на било чему другом онда је на стакленим ногама.

Подели на овим сајтовима

A ko ti kaze da pokusavam biti duhovit; ja samo pricam recnik koji likovi poput tebe razumeju.

"ликови попут тебе"

Да ти одговорим иако је бесмислено било шта теби говорити:

Ликови попут тебе немају лик.

Дођи брате мало у Србију па да заједно идемо на Газиместан следећег Видовдана , ако треба ја ћу ти омогућити тамо да се обратиш народу са тим твојим идејама.

Подели на овим сајтовима

Упореди шеријатски са осталим правима тог периода, па сам одлучи. Не тролујем уопште.

Узми рецимо упореди Салијско, Германско, Англосаксонско право па ћеш видети да су Турци у онодус на њих били мајка тереза.

Баш сам скоро читао збирке закона из тих историјских периода.

Брате, онда проучи шеријат још једном. А посебно проучи како се та турска правда остваривала на овим просторима. Право није само форма, него и примена.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Брате, онда проучи шеријат још једном. А посебно проучи како се та турска правда остваривала на овим просторима. Право није само форма, него и примена.

Хоће да каже да су турски закони ономад били једнако сурови као и немачки рецимо у то доба( с том разликом што су немци те законе примењивали на свом народу).

Али види у чему је поента нисмо се ми Срби дизали на устанак милион пута противу Турака зато што је нама шеријат био добар или лош, већ зато што су Турци били окупатори.

Подели на овим сајтовима

И тако упропашћена још једна тема.

Дакле да ли некога заиста озбиљно занима сва ова прича око Деретића или пак сви попут Деретића имају своју интерпретацију историје ?

Подели на овим сајтовима

Хоће да каже да су турски закони ономад били једнако сурови као и немачки рецимо у то доба( с том разликом што су немци те законе примењивали на свом народу).

Али види у чему је поента нисмо се ми Срби дизали на устанак милион пута противу Турака зато што је нама шеријат био добар или лош, већ зато што су Турци били окупатори.

Знам шта је хтео да каже, али ни то што је хтео да каже није тачно, ер сам и ја изучавао те законе, исто колико и он. Јес да су закони тадашњих западних народа били далеко суровији од Византије и земаља које су имале рецепцију византијског права, али нису били ни приближни законима који су у тадашњој Отоманској империји важили за невернике.

Уствари, ако се изузме период просвећене деспотије са почетка империје, док није почела да пропада и назадује (јер је то империја која је пропадала једно 300 година, јер је вештачки била одржавана), и док смо имали неког утицаја на Порти, нас су Турци газили како су стизали.

Подели на овим сајтовима

Činjenica je jedna. Do doba prosvetiteljstva ili za većinu zapadnjaka do 50-tih godina prošlog veka, svi su živeli u nekom po današnjim uslovima, obliku ropstva.

Pogledajmo neke azijske zemlje ili afriku, pa čak i delove Južne Amerike. I dalje važe neki ljudski odnosi i zakoni slični onima kroz skoro ceo Srednji vek.

Mi upoređujemo stanje iz našeg relativno udobnog i sigurnog vremena koje nam je donelo samo privid da imamo neku slobodu odlučivanja.

Činjenica je da u Srednjem veku, bilo da se radilo o Vizantiji, Osmanskoj Imperiji ili Zapdnim kraljevinama, jedino su vlastodršci i velikaši mogli da kažu da im je potaman. Sav ostali narod je bio u veoma zavisnom položaju a život i obična ljudska prava su mu bila ugrožena bez mogućnosti da istera pravdu, čak i ako je bio u pravu.

Kad se radi o Turskoj, nije to bio u pitanju šerijat kakav je sada na snazi u recimo Saudijskoj Arabiji, niti je Turska svoju državu zasnivala na verskim principima. Vera nije bila ni državna religija kako se to običava reći danas, ali je bila veoma značajna jer bez islamske vere niko nije mogao napredovati i imao je mnogo manje prava.

Da se vratim.. za ukradenu jabuku mogao je glavu izgubiti i neki "zapadni" seljak i kmet u Turskoj.

Setite se da je Karađorđe ubio svog oca zato što njegov otac nije želeo da porodica beži u Austriju, već da ostane u Srbiji kod Turaka i nastavi da radi kao i dotad posao sluge kod spahija ili bogatih srba.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

па чекај ако поредимо шериат са данашњим правом ти си у праву скроз.

Али ако оћеш да ми тврдиш да су други европски закони у то доба били једнако или више сурови од шеријата - подсети се европских законика тог доба.

Ево ја лично могу да ти позајмим збирку истих.

Подели на овим сајтовима

Хоћу да кажем да су турски закони и турско право били мање сурови према свом и туђем народу од других закониа тог доба.

Сви су они били сурови само су шериатски били мање сурови.

Остало је углавном владала нека каубојска правда са примесама кодификације римског права.

Подели на овим сајтовима

Sad bi neko možda rekao: A zašto je Bog dopustio Turke na Srbe? Jesu Turci bili surovi, ali istovremenom su nas i spasli. To je ta ironija istorije: Ubijali su nas, ali su nas i spasli. Sami po sebi verovatno ne bi uspeli da izdržimo "latinski" pritisak, kao primer vidi NDH. Nego sa Turcima smo još uspeli da se "proširimo", u Vojvodinu, u Ugarsku, u zapadnu Bosnu - bivšu Slavoniju, u Liku, Baniju, Kordun, u Slavoniju..

Све то звучи лепо и песнички и узвишено. Само, да си тада живео у Србији, другачије би причао. Нешто сумњам да би био захвалан за ту почаст коју су нам Турци приредили.

Што би наш народ рекао "Лако је туђим ... коприве млатити!". А има и она "По туђем туру и сто штапова је мало!"

Подели на овим сајтовима

Daleko da je bilo sjajno, pogotovo iz našeg ugla posmatranja, ali mislim da se srbi ne bi mnogo usrećili ni pod Austrijom ili bilo kojom drugom tadašnjom silom koja je mogla da nas svojata i da nam gospodari. Govorim o onim najmračnijim godinama Srednjeg veka.

Može neko da mi protivreči sa primerom aneksije Bosne i Hercegovine kada su Austrijanci za 40-tak godina izgradili i mrežu puteva i zgrade koje i danas stoje... ali je činjenica da je to Austrija radila ne zbog Bosanaca (srba, muslimana, hrvata) koji su tamo živeli, već radi sebe i jer su smatrali da će ostati večito gospodari.

U svakom slučaju mislim da se preteruje kada se Otomansko gospodarenje bilo unižava, bilo glorifikuje, isto kao i ono zapadnjačko.

Zaista kao i kada se radi o Bibliji i Starom Zavetu, mora se gledati na sve očima tadašnjeg čoveka.

Uzmimo Rimljane recimo, koji su satirali neprijatelje do kolena. Ubijali sve koji su ostali u životu, od staraca, dece, žena... ne samo vojnike-muškarce. Pa ne postoji Haški sud koji bi to mogao da procesuira, ali tako je bilo, i to od tih Rimljana ne pravi neke vanzemaljce, takvi su bili odnosi i običaji ratovanja.

Ko se ne bi zgrozio na tursko nabijanje na kolac i muke koje su jadnici preživljavali?

Ko se ne bi zgrozio na mučenice koje su silovane i utiskivano im užareno gvožđe po mučionicama evropskih dvorova i crkvi?

Zato je prosvetiteljstvo i došlo.. da se prestane sa tim. Da li?

Eno Abu-graiba i Gvantanamo baze gde se neprijatelj muči možda i gore nego u Srednjem veku.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

али нису били ни приближни законима који су у тадашњој Отоманској империји важили за невернике.

Да су Турци имали превише сурове законеке за невернике ми би данас били истребљени СПЦ никад не би постојала а сви манастари и цркве до последњег би било до корена порушени.

Већина је сачувана и не претерано оштећена. Црква је живела а могла је бити истревљена чим им се хтело.

А Богами турци су нам и дозвољавали самоуправе и одређени степен аутономије.

Ми смо им то узвратили па ако се сећаш Краљевина Југославија била је полу-шериатска држава и дозвољавала је муслиманима да се суде по шеријату.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...