Јаков. Написано Јун 24, 2012 Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 Гледао сам један леп документарац о једном од најзаначајнијих уметника 20.столећа - Ендију Ворхолу. Сазнао сам да је био гркокатолик, то јест римокатолик источног обреда. Он је заправо био русин из Словачке, одакле су му дошли родитељи. Ендијеви цртежи су ме увек дојмили, и видео сам заиста нешто више у њима. Бар они његови пропагандни цртежи и портрети. Прочитајте о брату Ендију В. са викија, занимљиво је.. и погледајте неке његове радове... http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BD%D0%B4%D0%B8_%D0%92%D0%BE%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%BB ја сам издвојио део који говори о његовој религиозности: "Ворхол је практиковао католичанство источног обреда. Редовно је волонтирао у склоништима за бескућнике и описивао је себе као религиозну особу. Многи његови каснији радови садрже скривене религијске теме. Редовно је посећивао литургије, а свештеник цркве на Менхетену је рекао да је у цркву одлазио готово сваког дана. На његов рад је утицала иконографска традиција источног хришћанства. Ворхолов брат је рекао да је Ворхол био „истински религиозан, али да није желео да људи то знају, јер је то била приватна ствар“. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 Пронашао сам једну вест, . да је брат Енди В. боравио једном приликом у Београду, и да је био учесник БИТЕФ-а. То је било негде средином 70-тих, прошлог столећа. Тада је Енди са својом трупом изводио перформанс у излозима у Кнез Михајловој. Ево неких Ендијевих радова. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука