Гости Guest Написано Јун 17, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 17, 2012 О кончини митрополита црногорског “Једног празничног дана, била је недјеља, када се мој отац враћао са богослужења из старе цркве под Букуљом, затекао је у дворишту виле ‘Малер’ групу затвореника који су били ‘изведени на ваздух’. Из те групе моме оцу приступио је један старији човјек са бијело шиљастом брадом, у грађанском одијелу и рекао да је он Јоаникије, митрополит црногорско-приморски”, писао је проф. Душанић. Када му је о том сусрету испричао отац, Светозар је обавијестио митрополита Јосифа. “Митрополит Јосиф је послије ових обавје-штења о митрополиту Јоаникију интервенисао код Александра Ранковића, али му је Ранковић одговорио да он ништа не зна.” Митрополит Јосиф је преко Светозара и њего-вог оца митрополиту Јоаникију послао једно мало ђебе, два пута му је слао и новац. Свештеник Стева, Светозаров отац, свакодневно је слао митрополиту Јоаникију козије млијеко, јер због болова у стомаку није могао да једе затворску храну. У томе су му помагала двојица партизана, који су били заробљени као четници: један наставник из Ниша и други берберин из Босне. Касније је митрополит Јоаникије премјештен у подрум виле “Савић” одакле су га једне ноћи одвели у поток под Букуљом и убили. Са овим свједочанством поклапа се и свједочанство свештеника Бранка Марковића: “Када сам 1958. године премјештен са парохије барске на парохију орашачку код Аранђеловца сазнао сам од мога намјесника, сада пок. Љуба Радивојевића да је митрополит Јоаникије, заједно са посљедњим предсједником владе црногорске чијега имена се сада не сјећам, доведен у Аранђеловац и затворен у вили која се налази у непосредној близини цркве буковичке. Причао ми је о. Љуба да му је један стари свештеник који је као избјеглица живио у Аранђеловцу свако јутро доносио козјег млијека. Ту је несрећни митропо-лит Јоаникије у Букуљи убијен. Прота Љуба ми је још причао да су неке дрвосјече наишле на његов гроб који је само овлаш био затрпан, па су планинске бујице његове кости разнијеле.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 17, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 17, 2012 Гроб у Букуљи, овлаш затрпан Свети Јоаникије у сабору свештеномученика и новомученика Митрополије Црногорско – приморске Свједочанство о митрополиту Јоаникију објавио је у “Светигори” и др Александар Недок. Њему је прота Јован Липовац, потоњи митрополит Јоаникије, био професор у Првој мушкој гимназији у Београду. Средином јуна мјесеца 1945. године, као војник са фронта се вратио у Аранђеловац. Ту му је С. М, дактилограф о армијској ОЗНИ, када је чуо коју је гимназију учио, рекао да је у овдашњем затвору професор Липовац: “Упитао сам га да ли бих могао да га посјетим, на шта ми је одговорио да је то забрањено и да је за мене боље да то и не спомињем. На моје питање како изгледа, рекао ми је да га је видјео и да је у ужасном стању, запутшен, прљав, исцијепан, вашљив и пун гнојавих рана. Послије неколико дана, када сам га поново видио, питао сам га за свога професора. С. М. ми је одговорио да је мртав, али ми није рекао на који начин, нити гдје је сахрањен.” Штаб Прве Југословенске Армије, Команда позадине, 21. јуна 1945. године упутио је Митрополији црногорско-приморској сљедећи допис: “Шаљемо Вам Панагију и крст, који су пронађени код разбојника бившег митрополита Јоаникија. Смрт фашизму – Слобода народу.” Тако је свој овоземаљски живот завршио Митрополит црногорско-приморски Јоаникије (Липовац). Њему, који је многим људима спасио животе, није се нашло човјека који ће помоћи. Материјалистичким очима гледано, он је пострадао. Осветили су му се они против којих се све вријеме рата борио. Међутим, он је на живот гледао идеалистичким очима. Опредијеливши се за царство небеско, а не царство земаљско, он није мрзио комунисте. Свим срцем се борио против њихове богоборне доктрине. А они су му, нехотице, учинили највећу услугу: окитили су га вјенцем мучеништва за Христа. јереј Јован Пламенац Литургијски спомен светог свештеномученика Јоаникија Црногорског прославља се 4/17. јуна Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 17, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 17, 2012 https://www.pouke.org/forum/topic/13340-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%98%D0%BE%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%86%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука