Душко Дугоушко Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 I dalje ne znam kakav stav da zauzmem po pitanju promene pola. Da li bi to crkva trebalo da dozvoli? Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 Да, али шта би у том случају била "медицинска нужност", а шта "хир"? не знам, ја се не бавим тиме, ал Црква свакако мора да прати и има свој став о томе: https://www.pouke.org/forum/topic/19557-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D1%98%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BE-%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%B3-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0-d/#entry657817 као и верник да буде упућен да не би слошио неког с врата или у пролазу. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 пошто немам намеру да се понашам као ришеље (дајте ми 6 линија текста најчаснијих од људи и пронаћи ћу основа за вешање) већ је неопходан цео контекст и писаније, мислим да би требао да се упутиш Шта енглески текст је помињао Двери ?Или је поп помињао Двери ?Не разумем ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 I dalje ne znam da li je i koliko promena pola opravdana. Znam da kazu da je to pshiholoski, ali nekako se ne mogu otrgnuti utisku da je u pitanju obest... вероватно због тога што си начисто у својој слици и прилици и немаш туђу перспективу животне нелагодности. руку на срце, сигурно је да има девијација ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 У Ослу одржан “дечји геј фестивал”! Добродошли у светлу европску будућност!!! нисам ни сумњао да ћеш троловати тему клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339449535' post='657820] "до сада се тако и тако радило" ... не оптужујем за такав начин размишљања, ал можда је то и највећа препрека и проблем у испитивости и свест да треба стално критиковати незнање и самим тим отварати пут ка већем знању. медицина се бави оним што је природно, а како се вера бави и натприродним и односом та два, смемо ли да забодемо и да се возимо на стару славу? нисам ни ја за манипулацију или релативизацију, ал очигледно постоје начини да се утврде јел слика одговара прилици па се сходно томе мора и реаговати, али и дати одговоре тамо где их није било до сад. Многе ствари постоје, али нису све ствари на спасење људима. Имамо став СПЦ, али сам управо због тог става питао шта је то "медицински оправдано", а шта је "обест", јер се у тексту то не каже? И увек идемо линијом мањег отпора и ствари релативизујемо уместо да ствари назовемо правим именом и помогнемо тим људима, уколико је то могуће. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 нисам ни сумњао да ћеш троловати тему Какво троловање, то је само додатак нашој светлој европској будућности који свакако приличи уз ову твоју тему.Ја нисам ни сумњао да си ти површан, да ми нећеш одговорити конкретно ни на једно питање, да мислиш како нисам прочитао инглишки текста и тако даље,и да не знам шта у већини попови мисле на ову тему, све у свему сам се себи чудим што и даље покушавам да диваним са медом пуним предрасуда... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 Многе ствари постоје, али нису све ствари на спасење људима. Имамо став СПЦ, али сам управо због тог става питао шта је то "медицински оправдано", а шта је "обест", јер се у тексту то не каже? И увек идемо линијом мањег отпора и ствари релативизујемо уместо да ствари назовемо правим именом и помогнемо тим људима, уколико је то могуће. колико сам прочитао, јасно је да се доставља документација и да неко процењује јел оправдано или не. као што рекох, ја се не бавим тиме а нисам ни портпарол Цркве па да сам упућен да растумачим у детаље. с друге стране, можемо ли људе који су претрпели промену пола аутоматски сврстати у хомосексуалце? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 Za koga vi Medenice radite? Čiji ste vi čovek? A da ne bi otišao van teme... Sve što je ljudsko nije mi strano...što naravno ne znači da ću sad da počenem da nosim roze gaće ispod svojeg minića, ali... ko se nije radovao (misli se na muškarce) dok je se igrao lutkicama, taj ne zna šta znači biti muškarac. DYNABLASTER and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 Какво троловање, то је само додатак нашој светлој европској будућности који свакако приличи уз ову твоју тему.Ја нисам ни сумњао да си ти површан, да ми нећеш одговорити конкретно ни на једно питање, да мислиш како нисам прочитао инглишки текста и тако даље,и да не знам шта у већини попови мисле на ову тему, све у свему сам се себи чудим што и даље покушавам да диваним са медом пуним предрасуда... не тиче ме се шта ко мисли, мене занима шта Црква мисли и да ли верници треба да упосле мозгиће или само да трепћу. ова тема се не бави политиком што је речено још у првој реченици мог оригиналног поста на теми. самим тим и што је у одређеном подфоруму и што се бави и духовним приступом проблему а не само телесном/медицинском, поготово што тема ниједним словом нема позив ка европи или релативизацији онтолошког проблема о којем пишемо, па бих те замолио да спамујеш другде са својом уском призмом и приступом. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339450398' post='657839] колико сам прочитао, јасно је да се доставља документација и да неко процењује јел оправдано или не. као што рекох, ја се не бавим тиме а нисам ни портпарол Цркве па да сам упућен да растумачим у детаље. с друге стране, можемо ли људе који су претрпели промену пола аутоматски сврстати у хомосексуалце? Не, нисам то рекао. Рекао сам само да би брак између мушкарца који је променио пол и сада је женско и неког мушкарца био означен као истополни брак, али то је више теоретска ствар, јер, колико је мени познато, ниједан такав случај није био у пракси. Сад ми паде на памет да сам некад давно читао да је из неког разлога, мислим услед повреде/несреће/болести, неки човек био принуђен да промени пол и постане женско и да је у новинама причао колико је патио на сваком кораку због тога, у смислу шиканирања. Могуће је да су људи из Цркве мислили на то. Да ти људи пате, пате, и то много, и због тога не знам ни да ли сам имао право да улазим у ове приче, али опет мислим да би много целисходније било да пробамо да их излечимо, јер ипак мислим да је њихов главни проблем у глави. Али, опет, то је само моје мишљење, далеко од тога да мислим да обавезно морам да будем у праву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 Za koga vi Medenice radite? Čiji ste vi čovek? A da ne bi otišao van teme... Sve što je ljudsko nije mi strano...što naravno ne znači da ću sad da počenem da nosim roze gaće ispod svojeg minića, ali... ko se nije radovao (misli se na muškarce) dok je se igrao lutkicama, taj ne zna šta znači biti muškarac. Све су ми опције зезнуте на овом форуму тако да не могу да ставим оног смајлића који се ваља од смеха, значи рачунајте да је постављен .Хахахахаха!Сићо луд си ко струја. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 Не, нисам то рекао. Рекао сам само да би брак између мушкарца који је променио пол и сада је женско и неког мушкарца био означен као истополни брак, али то је више теоретска ствар, јер, колико је мени познато, ниједан такав случај није био у пракси. Сад ми паде на памет да сам некад давно читао да је из неког разлога, мислим услед повреде/несреће/болести, неки човек био принуђен да промени пол и постане женско и да је у новинама причао колико је патио на сваком кораку због тога, у смислу шиканирања. Могуће је да су људи из Цркве мислили на то. Да ти људи пате, пате, и то много, и због тога не знам ни да ли сам имао право да улазим у ове приче, али опет мислим да би много целисходније било да пробамо да их излечимо, јер ипак мислим да је њихов главни проблем у глави. Али, опет, то је само моје мишљење, далеко од тога да мислим да обавезно морам да будем у праву. опет да напоменем, нити сам у прилици нити ми је намера да релативизујем и слично. одатле и моје питање јел можемо по аутоматизму, или ослањању на традицију, да те људе обележимо као хомосексуалце, истополни брак? сад, да ли је теорија или пракса, не бих знао ал мора да је Црква (конкретно митрополија) дошла до тога да мора да реши тај "проблем" и дошла је до одређеног саопштења ... нисам приметио у међувремену да је Црква демантовала или оборила митрополијско обавештење, тако да га прихватам онако како пише: Stav SPC o promeni pola ... “Krštenje se vrši nad ličnošću, a ne nad polom", rekao je Džomić. On je istakao da, iako je izražena razlika polnosti na zemlji, polne sposobnosti nemaju metafizički, večni značaj. Pozvavši se na svetog apostola Pavla (poslanica Galatima), Džomić je poručio da “nema muško ni žensko, nego su pred Bogom jedno". и шта значи оно подвучено? и још једно питање: како се лечи хомосексуалност а како хомосексуализам? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339451310' post='657849] опет да напоменем, нити сам у прилици нити ми је намера да релативизујем и слично. одатле и моје питање јел можемо по аутоматизму, или ослањању на традицију, да те људе обележимо као хомосексуалце, истополни брак? сад, да ли је теорија или пракса, не бих знао ал мора да је Црква (конкретно митрополија) дошла до тога да мора да реши тај "проблем" и дошла је до одређеног саопштења ... нисам приметио у међувремену да је Црква демантовала или оборила митрополијско обавештење, тако да га прихватам онако како пише: и шта значи оно подвучено? Нем појма, то би морао са Џомићем да видиш, мени је тај његов део много различито делује у односу на онај званичан став који је прочитао само мало пре тог свог излагања. Јер имам утисак да је то опет релативизација онога што је речено - да Црква то толерише само када је у питању медицинска нужност. Опет, постоје свакакве ствари, али није све човеку на корист, далеко од тога, а сумњам и да је ап. Павле мислио на ово када је рекао речи које је Џомић цитирао УРЕЂЕЊЕ: Нем појма како се лечи, али мислим да би у заједници верника могло да се излечи, као и све друго. Не мислим на Мирољубове методе, него на методе који постоје код лечења наркоманије и сличних болести, Црква има таквих искустава, а мислим да се стидљиво прича и о излечењу неких хомосексуалаца (Не смеју много о томе да причају да их не би опет салетели медији). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 не тиче ме се шта ко мисли, мене занима шта Црква мисли и да ли верници треба да упосле мозгиће или само да трепћу.ова тема се не бави политиком што је речено још у првој реченици мог оригиналног поста на теми. самим тим и што је у одређеном подфоруму и што се бави и духовним приступом проблему а не само телесном/медицинском, поготово што тема ниједним словом нема позив ка европи или релативизацији онтолошког проблема о којем пишемо, па бих те замолио да спамујеш другде са својом уском призмом и приступом. Осим што си површан и безобразан си!Ти си цитирао Двери.А тобом је заправо немогуће диванити , жао ми је мислио сам да си паметнији и нормалнији.Ствар је у томе што мене баш занима тема, хтео сам прво да рашчистимо то око Двери , не политике, то си ти извукао из поста који сам поставио вест са фб репортера.Заиста покушавам дуго времена да овде причам о већини ових тема које покрећете , али просто је то немогуће. Добар део активних форумаша је припрост или безобразан или површан или идеолошки затуцан пун предрасуда.Дакле Медолино да поновим још једном на овој теми ме не занима политика ТИ СИ ПРВИ ПОСТАВИО ЦИТАТ СА ДВЕРИ , ја нисам симпатизер Двери имам на овом форуму барем два сведока за то .Није дакле у томе проблем, већ питање зашто си баш цитирао ДВери ако не желиш да у ову тему увлачиш политику ?Даље зашто се држиш предрасуда да ћу ја по сваку цену и на свакој теми троловати и причати о политици?Истина је да се ја не слажем са добрим делом форумаша у политичком смислу(мада кад мало боље размислим био бих луд и кад бих се слага ) , али побогу Медо зар то значи да ме треба стрељати или да немам право дискутовати на другим темама о другим стварима ?А сад пошто ништа нисам успео с тобом да решим јер си ограничен , (то је највероватније) за озбиљну дискусију, изнећу неко своје мишљење о самој теми не улазећи више у твоје пропусте да тему не начиниш политичком а ипак си је таквом начинио, па на крају лоптицу пребацио на мене( жутица је болест прљавих руку) .Дакле питање је било :шта каже духовни живот наше свете Цркве на ово што је Господ уселио ЖИВОТ у ту утробу и децу, пошто је он ЈЕДИНИ ТВОРАЦ, ЖИВОТОДАВАЦ и КРОЗ КОГА ЈЕ СВЕ ПОСТАЛО?јел могуће да је медицина "преварила" Бога, а вероватно је једино објашњење да су фотке фотошопиране а вести лажне, јелда У тексту је реч о транџи који је задржао репродуктивне органе жене , мада се сада брије.Самим тим он може бити мајка.Такође неко од њих двојице није у могућности да чини ђецу, нисам најбоље разумо инглишки није ми матерњи.У сваком случају приступили су вештачкој оплодњи како сам разумео.И то би било то укратко оно о сликама и први у свету и слично није битно за ову тему.Отац Џомић је у неком претходно цитираном посту већ одговорио мање више на сва ова Мадина питања , мада не овако страсно као Меда и без смеха .Да занимљиво је да неки људи немају деце , рецимо Владета Јеротић није имао децу , а знам неке наркомане који су добили децу .У српском народу постоји узречица у том контексту - Бог да децу свакој будали .Ова узречица се савршено може применити на овог транвестита и његовог геј партнера.Иначе не бих ову узречицу применио на све родитеље , таман посла .Тако да не видим шта је сада проблем у овом случају.Бог је створио свет и законе света и природу , да ли се баш сваки пут меша или немеша при функционисању те природе ми то не знамо , немамо неки механизам којим бисмо то могли измерити. Једино што је сигурно то је знамо да се Бог повремено умеша, као у случају Богородице и Христовог зачећа. Све остало је највероватније по мом мишљењу природа.Што се тиче неродице код неких људи, знам поуздано за неке људе да не могу имати децу због одређених грехова који су чинили, али ти људи су Црквени и заиста не бих могао да применим исте те принципе и на ове транвестите.Јер Хришћанима Бог суди сада у овом свету и веку , управо зато да им не би судио онда на Страшном Суду, када ће сви непокајани грешници бити осуђени заједно са ђаволом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука