Jump to content

Прича о Рају и паклу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Jедног је дана Светац имао прилику попричати с Богом те га

упита: - Господе,

било би ми задовољство знати како изгледају Пакао и Рај.

Бог одведе свеца до двоје врата.

Отвори једна од двоје врата и дозволи му да погледа

унутра.

На средини собе, стајао је велики округли СТО.

На средини стола, налазила се велика посуда,

с јако фином и миришљавом храном.

Светац осети како му навире вода на уста. Особе

које су седеле за столом биле су изразито мршаве,

љубичасте боје и болесног изгледа.

Изгледали су сви изгладнело. Имали су кашике с јако дугачким

дршкама које су биле причвршчене на њихове руке.

Сви су могли дохватити тањир с храном и узети мало,

но како је дршка кашике била дужа од њихове руке,

нису могли ставити храну у уста.

Свети се човек стресао на сам поглед њиховог јада и

њихових патњи.

Бог рече :

Управо си видео пакао. Бог и човек се упутише

према другим вратима.

Бог отвори друга врата. Сцена коју је човек угледао

била је идентична претходној.

• Био је ту велики округли СТО, посуда препуна фине хране,

• која му је опет натерала воду на уста.

• Особе за столом су исто имале кашике

• дугих дршака,

• но овај су пут, особе биле добро нахрањене и срећне

• те су разговарале међусобно задовољно се смешкајући..

• Свети човек рече Богу :- Не разумем!

• - Једноставно је, одговори Бог,

• све зависи о једној вештини.

• Ови су научили хранити једни друге, док они други не мисле

Подели на овим сајтовима

Мени је једна од најупечатљивијих прича о Паклу, ако се сећам тачно, кад је анђео питао једног човека који је био болестан и роптао на постељи да ли би радије провео 3 минута у Паклу или цео живот у болесничкој постељи. Упитани је изабрао Пакао и анђео га је одвео тамо. Време је пролазило и човеку се чинило као вечност у мукама и почео је да дозива анђела зашто га је преварио и оставио толико дуго. Анђео се појавио и рекао му "па имаш још 2 минута". Тако некако иде, жао ми је што не могу нигде да нађем тај текст.

А сатана војске подигао, од звјериња свога и људскога, све до самих Божјих противника и својих једномишљеника

којих би се марва застидјела и вепрови дивљи посрамили, пакленим их огњем наоруж'о, повео их на земљу Србију.

Подели на овим сајтовима

Пакао неће бити у тој форми о којој ми причамо , то спаљивање огњем , и плихови ....

Све су то земаљске муке , а не страдање душе , ова прича најбоље говори о томе .

Подели на овим сајтовима

ova i ovakve priče verovatno imaju nameru da na neki pedagoški način ljude malo mrdnu... možda su mi nekad bile bliske danas mi samo zvuče simpatično i mislim da svaki pravoslavni hrišćanin koji živi liturgijski razmišlja slično

pakao je odsustvo ljubavi... vladika Porfirije lepo kaže-zamislite da vas neko voli a vi ga mrzite... i što vas više voli vi ga još mrzite. To je slučaj sa Hristom i ljudima koji ga mrze ili su potpuno indiferentni prema Njemu

Mi danas, u istoriji imamo mogućnost da biramo i da Hristu okrenemo ledja ali kad on po drugi put dodje i ceo svemir ispuni sobom i svojom ljubavlju, neće biti mogućnosti da mu se kaže NE... samo DA... e upravo taj pokušaj onih koji će želeti da mu kažu NE a neće moći(jer će On biti svuda) je pakao

p.s. počinjem da se pitam da li su poučne pričice oca Joila možda ipak manje dosadne od Protagorinih raskomadanih i rasparčanih (doduše i dalje smešnih) Joilovih pouka(.org) LOL

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Пророк Данило, говорећи о Страшном Суду, приповеда да је Старац судија на престолу, а пред њим је река огњена. Огањ – то је прочишћавајући елемент. Огањ спаљује грех, сажиже га и ако се, на несрећу, грех сјединио са самим човеком, огањ онда спаљује и самог човека. Овај огањ ће се распалити у самом човеку: видевши Крст, једни ће се порадовати, а други ће доспети у очајање, смутњу, ужас. Тако ће се људи одмах поделити; по Јеванђељском приповедању, једни ће се пред Судијом поставити десно, а други лево – поделила их је сопствена савест. Само душевно стање баца човека на ову или ону страну, удесно или улево. Што је свесније и упорније у животу своме човек тежио Богу, то ће већа бити његова радост када зачује речи "дођите к Мени, благословени", и насупрот томе, исте речи ће изазвати огањ патње и ужаса код оних који Га нису желели, који су Га избегавали или му се супротстављали и хулили на Њега за живота.

Страшни Суд не зна за сведоке или званични записник. Све је записано у душама људским. И ти записи, те "књиге" се показују. Све постаје очигледно свима и самом себи и стање људске душе свакога усмерава лево или десно. Једни иду у радост, а други у патњу. Када се "књиге" отворе, свима ће постати јасно да су корени свих порока у души људској. Ево пијаница, блудник – кад тело умре, неко ће помислити да је умро и грех. Не, у души је постојала склоност и грех је души био сладак. И ако се она због тог греха није покајала, ако га се није ослободила, она ће на Страшни Суд доћи са том истом жељом за слашћу греха и никада неће задовољити своју жељу. У њој ће настати патња због мржње и злобе. То је паклено стање. "Пакао огњени" – то је унутрашњи огањ, то је пламен порока, пламен слабости и злобе, и ту "ће бити плач и шкргут зуба" немоћног зла.

Подели на овим сајтовима

Protagoras, mnogo bih voleo da mi kažeš šta misliš o tumačenju vladike Porfirija koje sam prepričao na prethodnoj strani jer je to ozbiljna pravoslavna teologija a ovo što ti postavljaš je za razbibrigu a i ne razumem tu potrebu da na svakoj temi izbaciš neku šećerlemicu iz pravoslavlja a nikad ozbiljno do kraja ne diskutuješ...

dakle

pakao je odsustvo ljubavi... vladika Porfirije lepo kaže-zamislite da vas neko voli a vi ga mrzite... i što vas više voli vi ga još mrzite. To je slučaj sa Hristom i ljudima koji ga mrze ili su potpuno indiferentni prema Njemu

Mi danas, u istoriji imamo mogućnost da biramo i da Hristu okrenemo ledja ali kad on po drugi put dodje i ceo svemir ispuni sobom i svojom ljubavlju, neće biti mogućnosti da mu se kaže NE... samo DA... e upravo taj pokušaj onih koji će želeti da mu kažu NE a neće moći(jer će On biti svuda) je pakao

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Сва Творевина је рањена,сва Творевина је у патњи и страдању.

Сва Творевина је прожета небићем,смрћу,ентропијом(гордост,окренутост к себи,и само себи)

Потенција небића је могућност-раздвајња,устињавања,отуђења,растанка,гордости.

Дајући делатност небићу вољом својом,човек и "Анђели" подпадају под закон-

окретање леђа,Богу и ближњем.(виђење св.Макарија).Гордост,ентропија.

А смрт као покренуто небиће које раздваја,уводи човека у паклено стање.

Значи сва Творевина је пала и страда,прожета смрћу и пакленим стањем,видљиво и невидљиво.

А упркос томе Творевина је "сачувала",тј сачувана јој је,иконичност вишњег света.

И њена логосност у вишњем свету.Отуд толико и лепог и доброг у Њој.Видљиво и невидљиво.

И како се те две ствари одржавају-пројава пакленог стања и доброг стања.

У одржавању пакленог стања учествује гномичка воља-сујета,таштина=гордост.Ентропија.

Бог одржава небиће,али није његова воља да се оно актуелизује.То је наша слобода избора.

Небиће је залог одвојености ПРОРОДА,БОЖИЈЕ И ЧОВЕЧИЈЕ.Небиће је и цена слободе,ризик Љубави.

Јер Јестаство Божије је за нес небиће,непричасно,чак непостојеће,јер је изван свега што можемо познати.

А воља ваља да је једна,Божија и природна,тј ангело-људска.

У одржавању Доброг учествује Бог и човек.Вољом која је ЈЕДНА,Божија и природна,људско-ангелска.

Бог твори добро стање своји енергијама,Љубовљу својом.А то је Радост свету.

А човек светим врлинама и стардањем,као најсветијом врлином,"одржава" стање добра.

А све то извире из Евхаристије и причасног Бога,Оног који зове на Преображење и Метаболисање.

Јер "одржавање" добра је сабитовање унутар Добра,које је недостижно али се предаје без мере,до краја.

Наш пали свет тумара по кртичњаку сопства,сујете и таштине.Гордост,смрт,усамљеност.

И тражи од трговаца уље-радост.И добија од истих РАЗУЗАДНОСТ.Пет лудих девојака.

И зато је силазак Духа Светога ЈЕДИНА РАДОСТ.Прва и Последња,Једина-Сверадост.

Ту Дух улази у биће човека-дух,срце,ум,душу,тело и сведочи Христоса,Оца,Вечни Живот и РАДОСТ.

Е те радости нема у искуству нас Хришћана.Зато смо ми у многоме и лажни сведоци.

И то је тајна зашто је нема,и како је стећи.Јер то је једини сигуран знак да смо "успели" у животу

Успели се из ове свестрадалне стварности до Сверадосне стварност.

Подели на овим сајтовима

Ne bih se ja protivio Hristu, ako se pokaže da nisam bio u pravu što nisam verovao.

pa čoveče ti nisi ni svestan kolko si veliku stvar reko... pod uslovom da si ozbiljan

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Pa i Peđa bi poverovao kad bi božije postojanje bilo dokazano van svake sumnje, na primer kada Hrist ponovo dođe.

poenta je u iskoraku iz sebe, svoje logike, svog uma, svoje samouverenosti, svoje samodovoljnosti, svoje ograničenosti koju smatramo za neograničenu slobodu...

e upravo zato

39470431159110887491720.jpg

40043731885822148153911.jpg

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Пакао за мене...представља вечност у самоћи...

пошто никако не готивим самоћу...

моје скоромно мишљење је да је пакао за свакога посебан...

ево..ја на велику жалост дуваним...

ако ми остане та овисност и после упокојења...

замисли вечност са жељом да дуваниш...

па и сам Рај би за мене изгледао као пакао...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...