Jump to content

Мокрањац на Капитол Хилу

Препоручена порука

Мокрањац на Капитол Хилу

Литургија Светог Јована Златоустог по први пут изведена у Презбетеријанској цркви у Вашингтону

mokranjac.jpg

Извођење Мокрањчеве литургије у Презвитеријанској цркви под диригентском палицом Фредерика Бинкхолдера (Фото М. Мишић)

Од нашегсталногдописника

Вашингтон – Литургија Светог Јована Златоустог, једно од најпознатијих дела Стевана Стојановића Мокрањца, премијерно је у суботу увече, са две репризе одржане јуче, изведена у Презбетеријанској цркви Капитол Хила, у непосредном суседству здања Конгреса, седишта законодавне власти САД.

Литургију је, са изванредним складом, извео Хор Капитол Хила, ансамбла са 90 гласова, који је овим делом обележио своју 19. сезону. Дириговао је Фредерк Бинкхолдер, његов уметнички директор и гостујући професор музике на Џорџтаун универзитету.

Улогу свештеника и ђакона који води литургију, певао је отац Мирослав Лазаревић, некадашњи старешина Цркве Светог Луке у Вашингтону, који данас ради у Конгресној библиотеци.

Занимљиво је да је Хор Капитол Хила досад певао две руске верзије Литургије Светог Јована Златоустог – Чајковског и Рахмањинова - и грузијску, композитора Закариа Палиашвилија, па је извођењем Мокрањчеве заокружио свој циклус ремек дела музике православне цркве.

„Кад ми је чланица нашег хора Хелена Косановић показала Мокрањчеву литургију, одмах сам видео да је реч о нечем великом”, рекао нам је маестро Бинкхолдер.” Пре тога знао сам неке народне песме из Србије, али ово једно од оних дела које вас подстиче на истраживање, на напор да се открију његове дубине и значења”.

По његовим речима, за хор је ово био већи напор него обично, јер је у овој литургији улога свештеника је много компликованија. ”У другом литургијама Светог Јована, например оној Чајковског, или Палиашвилија, оно што пева свештеник у односу на хорски део није тако велико, тако да може да се избаци. Овде је то међутим изврсно међусобно уткано, тако да су свештеничке соло деонице сјајна допуна целог дела”.

„Током тромесечнихпроба осећала сам се заиста поносном”, рекла нам је после концерта Хелена Косановић, Београђанка, која у у хору пева сопран, а иначе је запослена у Патентном заводу САД. Пошто је Мокрањчева литургија певана на старословенском, она је била и у улози језичког лектора, помажући да се правило отпевају гласови којих нема у енглеском језику.

М. Мишић

објављено: 04.06.2012.

http://www.politika....ol-Hilu.sr.html

• Волим 1

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

veličanstveno!

evo liturgije u izvođenju hora Obilić - AKUD Branko Krsmanović

"Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...