Jump to content

Muslimanska jela

Оцени ову тему

Препоручена порука

Brate bosanac ajde daj neki recept za tipično muslimansku hranu iz Bosne, a da nije slatko i da nisu nikakve pite... da li postoji uopšte nešto tako...

p.s. bamija nema u Srbiji da se kupi. Nešto lakše daj.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Može samo da se konsolidujem.

Jedan mali uvod.Bio sam u Srbiji i jeo neka vaša jela.Supruga moga šure je Srbijanka iz Pančeva-Filipovska, divno kuha i jela su vam fenomenalna ali ni blizu našima (normalno ja sam bosanac, hehehe).Bio sam u arapskom svijetu jela su im dobra ali prezačinjena.Glavni akcenat u namirnicama stavljaju na rižu.Turska kuhinja je takođe predobra ali ipak šmek bosanske kuhinje mi je nedostajao gdje god sam bio.Recimo burek u Turskoj sladak(burek od mesa) Nema bureka do bosanskog bureka od mesa (kvrge)znači samo da se malo konsolidujem i bit će recepata,Tu će mi trebati pomoć moje ljepše polovine.

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Recept za download

Tradicionalno jelo

Bosanske kuhinje

begova_corba_sastojci1.jpg

Za 4 osobe:

• 750 g piletine

• 200 g mrkva

• 100 g korjena peršuna

• 100 g korjena celera

• 50 g bamija (okra)

• 2 VŽ vegete

• ½ MŽ papara

• 20 g riže

• 2 DL vrhnja

• 2 žumanca

• Par kapi limunovog soka

begova_corba_sastojci2.jpg

Povće zajedno sa piletinom prokuhamo u 1,5L vode dok piletina ne omekani.

Izvadimo piletinu i povrće te narežemo sve na kockice.

Povrće možete još bolje i ispirirati sa mixerom tako da dobijete gustu juhu.

U posudu vratimo piletinu i dodamo kuhanu rižu te zalijemo sa vrhnjem u koje smo umutili dva žutanjaka od jajeta.

Posolimo i pobiberimo.

Pustimo da zakipi te dodamo limunov sok.

begova_corba_kuhanje.jpg

Moje opažanje: treba se držati količine bamije iz recepta, ima specifičan okus (kao sirovi grašak), jer je ona onako mlječno ljepljiva rekli bi sluzava, pa ne pretjerivajte.

Također možete smanjiti količinu žumanjaka ili raditi skroz bez njih. Također probajte i bez riže ili rižu jednostavno skuhajte i poslužite kao prilog.

Подели на овим сајтовима

Ćevapi, Ćevapčići

Recept za download

cevapi_s.jpg

Za 3 osobe:

• 1 VŽ sitno sjeckanog crvenog luka

• 1 VŽ soli

• 1 VŽ vegete

• 1 MŽ crni mljeveni papar

• ½ MŽ praška za pecivo

• 1 VŽ sitno sjeckanog peršun

• 1,5 kg mesa

Nakon dugog eksperimentiranja pokazalo se da je najbolje

goveđe meso i to rebra.Ona sadrže dobar omjer masnog i krtog mesa. Meso za ćevape mora biti jako masno(barem 30% masnoće). Također se pokazalo da dodavanje ekstra masnoće ne daje dobar efekt jer ta masnoća brzo izađe pri pećenju (jer je ne veže nikakvo tkivo).

Jedino šta za ukus možete dodati oko 100 g janječeg loja.

cevapi_meso.jpg

cevapi_p.jpg

Meso faširajte sami jer samo onda znate šta ima unutra. To radite u više koraka. Meso narežite na kockice primjerene vašoj mašini za meso, te prvo faširajte na grubu šajbu(br.5).

Mljeveno meso ostavite sat dva da se odmori prije nego ga još dva puta premeljete na sitnu šajbu(br.3).

Pri posljednjem faširanju dodajte janječi loj.

Loj možete lako dobiti kod svakog mesara, jer je u stvari otpad, ili ja naprimjer svaki put kad kupim janjetinu višak loja odrežem i zamrznem, tako ga uvjek imam pri ruci.

Zapamtite, da mješanja smjese za ćevape nikad nije previše, jer čim više mješate, to je masa kompaktnija i ćevapi se neće raspadati. Prašak za pecivo stavljamo, da meso pri pečenju ne „padne u sebe“ tj. da bi ćevap bio malko napuhnut, inače meso bude ko da jedemo kobasicu.

Vlažnom rukom uzmemo recimo 3 VŽ mesa te od njega napravimo (jako važno) prvo kuglu i kratko provrtimo između dlanova. Zatim kuglu jednom rukom stisnemo šakom da se pretvori u duguljasti komad, te taj komad lagano trljajući između oba dlana formiramo u ćevap.

Važno je na kraju rubove ćevapa malo stisnuti na unutra kako nebi dobili špiceve na kraju.

Gotove ćevape poslažemo na masni papir i ostavimo pokrivene preko noći u hladnjaku.

Pecite ih najbolje na roštilju, na jakoj vatri. Rešetka nek bude malo širih žica(ne ona za ribu) i sa kanalićima za odvodnju masnoće u koju će te umakati lepinje, bez kojih ćevap nije ćevap.

Servirajte sa crvenim lukom i ajvarom.

Ne zaboravite popiti jogurt ili prožvakati malo peršuna, kako bi minimizirali miris luka nakon jela.

cevapi.jpg

Подели на овим сајтовима

to je pita od krompira.ekstra na bosanski način.Po pravljenju pite poznate su muslimaske domačice.Lično iz svog iskustva, dok je moja majka (rahmetli )živa bila9često su babine kolege , sa posla srbi i katolici dolazili kod nas maksuzije na pitu.

Подели на овим сајтовима

Najbolji poslastičari i burekdžije su muslimani, barem za mene i većinu sa kojima sam razgovarao

Interesuje me koje je jelo autentično i na neki način predstavlja prepoznatljiv simbol za islamski svet.

Što se tiče napitaka to je valjda onaj crni čaj.

Подели на овим сајтовима

Босанац, можеш ли да нам набавиш рецепте за мантије и гурабије ?

Мантије сам покушавала да направим, али није то тО. :wink:

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Босанац, можеш ли да нам набавиш рецепте за мантије и гурабије ?

Мантије сам покушавала да направим, али није то тО. :wink:

Има свега на интернету :)

Ево за мантије:

http://www.coolinari.../recept/703595/

А има да се купе и замрзнуте у оним хипермаркетима, па само испећи ;)

За праве посластице препоручујем (БГ, Нови Сад, не знам има ли их још негде)

http://www.sultansofistanbul.com/

и обавезно продати кадаиф, њам!

Подели на овим сајтовима

Najbolji poslastičari i burekdžije su muslimani, barem za mene i većinu sa kojima sam razgovarao

Interesuje me koje je jelo autentično i na neki način predstavlja prepoznatljiv simbol za islamski svet.

Što se tiče napitaka to je valjda onaj crni čaj.

Ignjatije, najbolja hrana je domaća hrana, u poslastičarnicama kolači , zatim u restoranima jela nisu niti deseti dio kvaliteta domačeg.Jednostavno, svi oni gledaju komercijalu a ti na svojoj djeci ne gledaš tako.Stoga ko hoće da proba ono domaće neka si nađe prijatelja muslimana i ode da mu njegova majka(a ne žena).napravi obrok.Namjerno potenciram na majka, jer majčina je najbolja kuhinja, zatim ženina.

Подели на овим сајтовима

Hajdmo reći ovako , muslimanska kuhinja nemože se svrstati na dva ili tri jela kao prepoznatljiv proizvod muslimanskih žena.Ima tu široka lepeza jela.Recimo kada bih htio da izdvojim jedan tipični obrok za goste u muslimanskoj kući to bi recimo bio (po meni)

domaća juha, bosanski lonac, burek, hošaf i hurmašice.

To je samo jedan od sigurno dvadeset različitih menija koji bi se mogao nači na sofri za goste.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...