Jump to content

Сијалице тзв. штедише- опрез!!!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Нека неко ко боље познаје фактичко стање ствари напише коју реч о овоме а ја вам нудим оно што кружи интернетом па је ето дошло и до мене.. на разматрање..

Šta preduzeti kada se kompakt-na fluo sijalica razbije u stanu*

(a što nije istaknuto na fabričkim pakovanjima?)

• Otvoriti prozor i napustiti prostoriju. Provetravati 15 minuta

• Sakupiti staklene ostatke sijalice korišćenjem krutog papira ili kartona (nikako golim rukama obzirom da živa prodire kroz kožu)

• Lepljivom trakom sakupiti male fragmente stakla

• Pod obrisati vlažnim papirom ili krpom

• Ukoliko se preostali ostaci usisavaju, kesu iz usisivača nakon čišćenja treba izvaditi

• Sve predmete upotrebljene za čišćenje, kao i kesu iz usisivača, treba odložiti u plastičnu kesu, i dobro je zatvoriti

• Odeću ili posteljinu na koje su pali delovi sijalice ne treba više upotrebljavati, već ih treba baciti

Napomena -

* Uputstvo Agencije za zaštitu životne sredine SAD (U.S. Enviromental Protection Agency) za odlaganje slomljenih kompaktnih fluo sijalica.

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Уз напомену: постоје штедљиве сијалице са течном живом, а постоје и са живом у чврстом стању (мислим да је у виду неког хемијског једињења)

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

pa zar se tecna ziva u dodiru sa vazduhom ne pretvara u cvrsto stanje?!

ja to probo, kad sam imo upalu pluca treso sam toplomer i kako sam manijacki treso razbijem ga o koleno i izbusim staklom dve rupe na kolenu i saspem zivu u rane hahahaha, pretvorile su se u kuglice, iz male ranice sam izdzaro iglom tri kuglice zive, a iz velike rane ko rupa za klikere sam iscacko samo jednu kuglicu animal-smiley-075 0102_laugh

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

nemam ja para za te sijalice, ali ne verujem u ovo.

da je to iole opasno morali bi napisati. Naši trgovci su što se toga tiče rigorozni.

Ovo s obzirom da potiče iz neke američke agencije mi je pod znakom sumnje. Agencija za odlaganja sijalica, nije nego.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Te sijalice štediše sadrže malo žive. Rade tako što zagrevanjem jonizuju živinu paru, i kroz jonizovani gas protiče struja pri čemu se emituje svetlost. Živa je na sobnoj temperaturi u tečnom stanju, pri uključivanju se prvo zagreje da živa ispari pa je zato pri radu sijalice živa u gasovitom stanju (iako je metal, isparava, kao i sve tečnosti, sporije nego npr. voda, ali ipak isparava). Kad se sijalica razbije, ta živa u gasovitom stanju krene da se širi po sobi. Da se ne otrujemo, provetrava se prostorija. Ali tu ima vrlo malo žive, oko 5 mg ( to je dvestoti deo jednog grama) tako da je veća opasnost da se posečemo staklom nego da se otrujemo živom. I toplomer ima relativno malo žive. Ako se pokupi većina kapljica žive iz razbijenog toplomera nema opasnosti. Ali ako te kapljice ostanu u npr. u tepihu, živa će isparavati mesecima, ali ako se redovno luftira, opet nema opasnosti.

Подели на овим сајтовима

добар је текст и није нимало паничан, прилично умеју да буду опасне CFL сијалице кад се разбију због живиних испарења ... пошто немамо рециклажна постројења, најбоље је просути живин садржај негде где деца не залазе, или закопати где ништа не расте. то јесте мало живе, ал се не избацује лако из организма.

кад би исто толико олова појели, језик би вам данима био љубичаст и нимало пријатно се не би осећали од последица таквог тровања. зато се не лижу новине кад се читају или керамика облаже оловним бојама.

читајте овде под Broken and discarded lamps, а ко не зна енглески, чак и гугл преводилац ће дати прилично јасну слику шта пише.

http://en.wikipedia....onmental_issues

Уз напомену: постоје штедљиве сијалице са течном живом, а постоје и са живом у чврстом стању (мислим да је у виду неког хемијског једињења)

прве су CFL а друге CCFL, друге су амалгамне (легуре са другим материјалом) и исто се одлажу као и прве.

Niđe veze :D Ja imam ovo čudo. Pala, razbila se, ja usisala normalno i to je to.

онда би требала посебно да опереш тај део тепиха, јер се врло тешко истерује жива из тканине, одатле и савет да се користи тканина за једнократну употребу при чишћењу и гумене рукавице или неке друге непорозне ради избегавања директног контакта са кожом. замолио бих те и маску да ставиш, јер ће у контакту са водом и детерџентом испаравати врло мало, око 0.025 mg/m3 ал то не значи да си неосетљива.

сва срећа па немаш пузеће дете ...

Подели на овим сајтовима

nemam ja para za te sijalice, ali ne verujem u ovo.

da je to iole opasno morali bi napisati. Naši trgovci su što se toga tiče rigorozni.

Ovo s obzirom da potiče iz neke američke agencije mi je pod znakom sumnje. Agencija za odlaganja sijalica, nije nego.

чак ни САД ни ЕУ не захтевају натпис на амбалажи за рециклажу и одлагање отровних материја јер се образују људим другим путем.

Подели на овим сајтовима

Medooooooooooooooo :group111: :drugarstvo:

Elem, ovo što se meni desilo je bilo pre 3-4 meseca, dakle kasno marko...

још да те питам где ти је жива нестала ... јел у плућима ил где је кријеш :D

:drugarstvo: :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

U MML kada se zapuši septička, samo se baci živa i sve ode.. Živa nađe put i sve za njom krene.

To naravno ne valja jer se zagađuje zemljište

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...