Jump to content

др Мирко Ђ. Томасовић - српско/грчки богослов

Оцени ову тему

Препоручена порука

Подстакнут сам на отварање ове теме због оскудности података о овом нашем богослову, научном/просветном раднику, дипломати, итд...

Релативно скоро сам прочитао његову књигу МЕЛХИСЕДЕК И ТАЈНА СВЕШТЕНСТВА ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА, која је врло занимљива, а и врло је ретка тематика. Књига је издање нашег ПБФ-а, из 2004. године. У питању је његова докторска дисертација, која је први пут објављена у Атини 1990. године, али је доживела и своје издање на италијанском језику, Падова, 1993. године.

Ево и кратка белешка о њему:

Мирко Томасовић је рођен 10. фебруара 1953. године у Смрдељу, општина Книн, од оца Ђуре Томасовића и мајке Милице (рођ. Шарић). Основну школу је завршио у Ердевику, општина Шид (1961 - 1969), а богословију "Света Три Јерарха" у манастиру Крки - Кистање (1969 - 1974).

Теолошке студије је наставио на Богословском факултету у Београду. Уписао се 1974. године, а дипломирао 1978. У исто време студирао је археологију на Философском факултету у Београду (1975 - 1979), на којем је стекао звање дипломираног археолога. Једно време је провео на студијама у Хајделбергу. После завршених студија радио је као библиотекар на Богословском факултету у Београду. Од 1982. године налази се у Грчкој. На Богословском факултету Атинског универзитета докторирао је 1988. године са одличном оценом.

Дуже време је радио као званични преводилац за српски и грчки језик у Југословенској амбасади у Атини. Такође је био овлашћени представник Републике Српске у Грчкој. У последњих неколико година ради као професор српског језика на Атинском универзитету. Узимао је учешће на многим научним скуповима. У Грчкој често говори на јавним трибинама, радију, телевизији.

Ожењен је у Грчкој и има двоје деце. Стално је настањен у Атини.

Објавио је следеће радове:

Мелхиседек и тајна свештенства Господа Исуса Христа, Атина 1990. (докторска дисертација на грчком). Овај рад објављен је и на италијанском: Melchisedek e il sacerdozio di Cristo, изд. Messaggero, Падова 1993.

Хришћански храм - Тумачење храма са православне тачке гледишта, Богословље 34 (1990). стр. 109 - 123.

Тајна богопознања и у Христу Отрковење у односу на Стари завет, Атина 1991. (на грчком).

Тумачење Другог псалма, Атина 1991. (на грчком)

Историјски развој хришћанског празника Пасхе, Богословље 25 (1991) стр. 37 - 48.

Српски народ и његова Црква, Синаксис 40 (1991), на грчком.

Православље у Србији, Ексодос 11 (1992), на грчком.

Тајна зла и греха у светлости Православља, Теолошки погледи 1 - 4 (1996), стр. 37 - 56.

Симо Матавуљ, сердар српске књижевности, Атина (1995), на грчком.

Уџбеник српског језика са граматиком и синтаксом, Атина (1998), на грчком.

Бог Логос, Београд - Атина (2000).

Српски језик и књижевност, у: Научни радови предавача и студената Центра за изучавање страних језика Атинског универзитета, том 1, св. 2, Атина (2000), на грчком.

Тајна Источника новога живота, Београд - Атина (2001).

Говори Господ, Београд 2002.

За више детаља видети на сајту Богословског факултета Свети Василије Острошки.

Ако неко зна још, нека узме учешће у теми.

Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење.

Св. Иринеј Лионски

Подели на овим сајтовима

Груб нацрт садржаја књиге је следећи:

Предговор

Увод

Прва глава - Проблем Мелхиседекове личности

а) Подаци Старога завета о Мелхиседеку

б) Ванбиблијски подаци о Мелхиседеку

в) Мишљења о Мелхиседеку у осталим текстовима

Закључак

Друга глава - Мелхиседек као образац Христов према Посланици Јеврејима

а) Мелхиседек као образац Христов, по имену и граду чији је био цар

б) Мелхицедек као образац Христов по свом животу

в) Мелхиседек - образац Христа као свештеник Бога Вишњега

г) Мелхиседек - образац Христов као свештеник без престанка

д) Преимућство Мелхиседековог свештенства у односу на левитско

Закључак

Трећа глава - Исус Христос Савршени Свештеник Новога завета

а) Оваплоћени Христос је од Бога проглашен за свештеника по чину Мелхиседекову

б) Христос као Онај Који приноси жртву и као жртва

в) Католичански карактер жртве Исуса Христа, небеског Заступника и Првосвештеника

Закључак

Четврта глава - Свештенство Христово у односу на свештенство Старога завета - Његов сотириолошки и есхатолошки значак

Закључак

Поговор

Библиографија

Св. Иринеј Лионски

Подели на овим сајтовима

Уредник издања Мелхиседек и тајна свештенства Господа Исуса Христа је отац Радомир Поповић, а уређивачки одбор чине отац Димитрије Калезић, отац Љубивоје Стојановић, отац Владимир Вукашиновић и Богдан Лубардић.

Са грчког је превео С. Јакшић.

Св. Иринеј Лионски

Подели на овим сајтовима

Ја сам чуо од наших библиста врло, врло негативне оцене о његовом раду, посебно о начину цитирања и коришћењу литературе.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Ја о њему ништа нисам знао, зато сам и покренуо тему. Мене је, пре свега, заинтересовао сам назив и тематика књиге, а и иначе страшно много волим Посланицу Јеврејима. Морам признати да ми је занимњиво, јер ретко ко богословствује на те теме. У неки дубљи рад/оцену нисам улазио, и за то би било потребно ишчитати сва његова дела (тако да ти професори вероватно имају оправдану критику). А ево, сад сам пре пар минута, после службе, причао са једним братом из цркве. Рекао ми је да му је овде штампано доста књига, и скоро све су објављене са благословом Митрополита Дабробосанског Николаја, осим ове једне коју сам читао, а за коју сам навео да је издање ПБФ-а.

Добро је, битно је да се чује, јер до сада се практично ништа није могло чути о раду овог богослова.

Хвала, брате, што си се укључио у тему. Хтео сам да дознам више, и помогао си ми.

Св. Иринеј Лионски

Подели на овим сајтовима

Јесте, интересантне су тема, а њима се највише баве Американци. Нема на чему.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...