Скопљанац Написано Мај 5, 2012 Пријави Подели Написано Мај 5, 2012 Подстакнут сам на отварање ове теме због оскудности података о овом нашем богослову, научном/просветном раднику, дипломати, итд... Релативно скоро сам прочитао његову књигу МЕЛХИСЕДЕК И ТАЈНА СВЕШТЕНСТВА ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА, која је врло занимљива, а и врло је ретка тематика. Књига је издање нашег ПБФ-а, из 2004. године. У питању је његова докторска дисертација, која је први пут објављена у Атини 1990. године, али је доживела и своје издање на италијанском језику, Падова, 1993. године. Ево и кратка белешка о њему: Мирко Томасовић је рођен 10. фебруара 1953. године у Смрдељу, општина Книн, од оца Ђуре Томасовића и мајке Милице (рођ. Шарић). Основну школу је завршио у Ердевику, општина Шид (1961 - 1969), а богословију "Света Три Јерарха" у манастиру Крки - Кистање (1969 - 1974). Теолошке студије је наставио на Богословском факултету у Београду. Уписао се 1974. године, а дипломирао 1978. У исто време студирао је археологију на Философском факултету у Београду (1975 - 1979), на којем је стекао звање дипломираног археолога. Једно време је провео на студијама у Хајделбергу. После завршених студија радио је као библиотекар на Богословском факултету у Београду. Од 1982. године налази се у Грчкој. На Богословском факултету Атинског универзитета докторирао је 1988. године са одличном оценом. Дуже време је радио као званични преводилац за српски и грчки језик у Југословенској амбасади у Атини. Такође је био овлашћени представник Републике Српске у Грчкој. У последњих неколико година ради као професор српског језика на Атинском универзитету. Узимао је учешће на многим научним скуповима. У Грчкој често говори на јавним трибинама, радију, телевизији. Ожењен је у Грчкој и има двоје деце. Стално је настањен у Атини. Објавио је следеће радове: Мелхиседек и тајна свештенства Господа Исуса Христа, Атина 1990. (докторска дисертација на грчком). Овај рад објављен је и на италијанском: Melchisedek e il sacerdozio di Cristo, изд. Messaggero, Падова 1993. Хришћански храм - Тумачење храма са православне тачке гледишта, Богословље 34 (1990). стр. 109 - 123. Тајна богопознања и у Христу Отрковење у односу на Стари завет, Атина 1991. (на грчком). Тумачење Другог псалма, Атина 1991. (на грчком) Историјски развој хришћанског празника Пасхе, Богословље 25 (1991) стр. 37 - 48. Српски народ и његова Црква, Синаксис 40 (1991), на грчком. Православље у Србији, Ексодос 11 (1992), на грчком. Тајна зла и греха у светлости Православља, Теолошки погледи 1 - 4 (1996), стр. 37 - 56. Симо Матавуљ, сердар српске књижевности, Атина (1995), на грчком. Уџбеник српског језика са граматиком и синтаксом, Атина (1998), на грчком. Бог Логос, Београд - Атина (2000). Српски језик и књижевност, у: Научни радови предавача и студената Центра за изучавање страних језика Атинског универзитета, том 1, св. 2, Атина (2000), на грчком. Тајна Источника новога живота, Београд - Атина (2001). Говори Господ, Београд 2002. За више детаља видети на сајту Богословског факултета Свети Василије Острошки. Ако неко зна још, нека узме учешће у теми. Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење. Св. Иринеј Лионски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Скопљанац Написано Мај 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 5, 2012 Груб нацрт садржаја књиге је следећи: Предговор Увод Прва глава - Проблем Мелхиседекове личности а) Подаци Старога завета о Мелхиседеку б) Ванбиблијски подаци о Мелхиседеку в) Мишљења о Мелхиседеку у осталим текстовима Закључак Друга глава - Мелхиседек као образац Христов према Посланици Јеврејима а) Мелхиседек као образац Христов, по имену и граду чији је био цар б) Мелхицедек као образац Христов по свом животу в) Мелхиседек - образац Христа као свештеник Бога Вишњега г) Мелхиседек - образац Христов као свештеник без престанка д) Преимућство Мелхиседековог свештенства у односу на левитско Закључак Трећа глава - Исус Христос Савршени Свештеник Новога завета а) Оваплоћени Христос је од Бога проглашен за свештеника по чину Мелхиседекову б) Христос као Онај Који приноси жртву и као жртва в) Католичански карактер жртве Исуса Христа, небеског Заступника и Првосвештеника Закључак Четврта глава - Свештенство Христово у односу на свештенство Старога завета - Његов сотириолошки и есхатолошки значак Закључак Поговор Библиографија Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење. Св. Иринеј Лионски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Скопљанац Написано Мај 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 5, 2012 Уредник издања Мелхиседек и тајна свештенства Господа Исуса Христа је отац Радомир Поповић, а уређивачки одбор чине отац Димитрије Калезић, отац Љубивоје Стојановић, отац Владимир Вукашиновић и Богдан Лубардић. Са грчког је превео С. Јакшић. Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење. Св. Иринеј Лионски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 5, 2012 Пријави Подели Написано Мај 5, 2012 Ја сам чуо од наших библиста врло, врло негативне оцене о његовом раду, посебно о начину цитирања и коришћењу литературе. Скопљанац је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Скопљанац Написано Мај 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 5, 2012 Ја о њему ништа нисам знао, зато сам и покренуо тему. Мене је, пре свега, заинтересовао сам назив и тематика књиге, а и иначе страшно много волим Посланицу Јеврејима. Морам признати да ми је занимњиво, јер ретко ко богословствује на те теме. У неки дубљи рад/оцену нисам улазио, и за то би било потребно ишчитати сва његова дела (тако да ти професори вероватно имају оправдану критику). А ево, сад сам пре пар минута, после службе, причао са једним братом из цркве. Рекао ми је да му је овде штампано доста књига, и скоро све су објављене са благословом Митрополита Дабробосанског Николаја, осим ове једне коју сам читао, а за коју сам навео да је издање ПБФ-а. Добро је, битно је да се чује, јер до сада се практично ништа није могло чути о раду овог богослова. Хвала, брате, што си се укључио у тему. Хтео сам да дознам више, и помогао си ми. Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење. Св. Иринеј Лионски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 5, 2012 Пријави Подели Написано Мај 5, 2012 Јесте, интересантне су тема, а њима се највише баве Американци. Нема на чему. Скопљанац је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука