Гости Guest Написано Мај 4, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Поводом изложбе „Четврта димензија иконе“ иконописца Јована Атанасковића Црква, породица, уметност – нераскидива целина! Аутор: Марина Марић, Број 1082, Рубрика Разговор Мислим да је копирање старих мајстора добро само у процесу учења и савладавања иконографског начина сликања. У уторак, 3. априла 2012. г. у Галерији Феникс на Дорћолу, отворена је изложба иконописца и фрескописца Јована Атанасковића, рођеног 1974. године у Краљеву. Прва искуства из сликања иконе стекао је у иконописачкој радионици Манастира Жиче. Након тога као део сликарске екипе почиње са теренским радом по храмовима СПЦ где се упознаје са зидним техникама (al fresco и al seco). Од 1995. своје знање и технику усавршава на Академији за уметности и консервацију при СПЦ. Редовни члан УЛУПУДС-а (сликарско-графичка секција) постаје 1998. године, а 2000. године стиче статус слободног уметника. До сада је самостално у потпуности или делимично осликао 11 храмова и урадио велики број икона на дасци, платну или зиду. Како је настала изложба „Четврта димензија иконе“? – Пре четири године сам урадио „Анђео се бори са Јаковом“ тако што сам покушао да новим материјалима и начином сликања изобразим ту старозаветну тему. Од тог рада касније се развила идеја за друге радове и потреба да на исти начин прикажем композиције из Старог и Новог Завета, које су по мом мишљењу део живота савременог човека. Изложба је добила назив „Четврта димензија иконе“ јер осим три димензије (висина, ширина и дебљина), мојим радовима сам техником, ефектом сликања, композицијама у слојевима и њиховим колажним слагањем, додао и дубину. Та дубина подразумева нематеријалну суштину иконе. Ова изложба се у великој мери разликује од мојих претходних самосталних изложби, али је истовремено и природни след мојих трагања као уметника за суштином. Првом самосталном изложбом „Православна Симфонија“, пре петнаест година започео сам тај пут обједињавањем природних материјала, од којих су у средњем веку зидани храмови (опека, камен, малтер, олово, дрво), иконама урађеним у фреско-техници на покретним, дрвеним носачима као осврт на Моравску школу, једини аутохтони српски израз кроз историју црквене уметности. А данас, употребом савремених материјала (поликарбонатских плоча, метала, клирита, акрила) на један нов начин, али и даље у оквиру византијског канона, настављам оно што сам тада започео. Ваше иконе представљају лични стил и начин иконописа. Ослањате се на византијску традицију али и на различите врсте модерних праваца... – Од самог почетка у свом раду инсистирао сам на сопственом, личном уметничком изразу у иконопису. Мислим да је копирање старих мајстора добро само у процесу учења и савладавања иконографског начина сликања. Када се савлада техника, сваки уметник би требало да преузме одговорност и да дâ свој лични допринос иконографији, а опет, да остане у оквирима канона. Оно што су нам велики мајстори средњевековног сликарства оставили у наслеђе врло јасно нам указује на индивидуални пут и лични печат који су оставили на фрескама наших старих манастира. Иако се о њима углавном мало зна, кроз њихов рад препознајемо карактер, емоције и размишљања, па и њихова уметничка трагања. Библијске теме стављају пред нас увек иста питања али нам истовремено дају и одговоре на њих. Није ли робовање материјалном и потрошачка дехуманизација савременог друштва као и жеља човека данас да се првенствено кроз то оствари исто што и зидање Куле вавилонске? Нису ли немоћни пред Потопом, једнако препуштени страдању, као жртве природних катастрофа које су део скоро свакодневних дешавања у свету? Иконописац средњег века је догађаје које описује Свето Писмо у своје време представљао савремено са визуелним елементима свог доба. Каснији стилови у црквеној уметности су донели приказе свог доба, тако да и ми, данашњи иконописци, треба да поштујемо тај континуитет и држећи се канона наставимо на свој начин да представљамо већ виђене теме, али да се не задржимо само на томе, већ и да препричамо нове, ретко или до сада ненасликане. Ликови на иконама делују помало апстрактно са геометријским изразима лица. Зашто? У црквеној уметности било је често преплитања елемената источне и западне културе. Камена пластика и архитектура Студенице је један од примера на нашем простору да су у православној средини неговани и романски па и готички облици. Главна тачка сусрета источног и западног сликарства у том периоду је наслеђе антике, с том разликом да је за Запад то било откровење, а за Исток уметнички и културни континуитет и основа за надоградњу, односно синтезу ликовне уметности и православног теолошког учења. Узори у уметности се стално мењају, али циклично. Својевремено је као модерни правац барок са запада немилосрдно чак и потиснуо и „прекрио“ наше византијско сликарство. Висока уметност била је у сенци осредњих вредности. А модерни правци двадесетог века су управо и настали повратком на византијску традицију обрнуте перспективе, облика, па и боја. Оно што наше око препознаје као утицај модерне уметности, било у геометрији или изразу, извире из православне уметности средњег века. Наравно, темама их не можемо упоређивати у потпуности. „Платно“ се разликује од осталих икона. Како је настала та композиција? У контексту читаве изложбе сам хтео да и ову тему обрадим на свој начин. То је комбинација контраста пластичности убруса, његове материјалности и лика Христа приказаног сликарски минимално. На тај начин сам хтео да нагласим ту нерукотвореност оригиналног Убруса који је Господ послао цару Авгару. И поред тога што се сам убрус на мом раду намеће као доминантан, његова белина и оштри набори су у другом плану у односу на топле тонове којима је Христов лик изображен. Четврта димензија „Платна“ символизује оно што је заправо било исцелитељско у оригиналном Убрусу – духовност, вера, а не материјал сам по себи. Да ли иконама „Јудин пољубац“ или „Распеће Христово“ желите да подсетите хришћане како је Христос страдао за њих? – Да, наравно. Мислим да се савремени човек навикама, поступцима, па и законима поново вратио Старом Завету и да заборавља највећу Истину да је Љубав изнад Закона. Сваке године нас Васкрс, као најрадоснији празник, управо подсећа и опомиње на то какву је жртву Господ Исус Христос поднео за нас Распећем на Крсту. И поред претходне Јудине издаје и одбачености Он је ипак пружио несебичну љубав свету Страдањем и Васкрсењем победио смрт. И данас, две хиљаде година од тог догађаја, ми као хришћани не смемо да заборавимо да само у саборности са нашом Православном Црквом можемо да достојанствено узрастамо кроз искрену веру и љубав према Богу. Поред библијских композиција насликали сте иконе из немањићке историје. По први пут се као фреска појављује „Зидање Хиландара“. Шта Вас је покренуло да насликате поменуту фреску? – Фреска „Зидање Хиландара“ је настала као део циклуса о животу Светог Саве који је живописан у Храму Светог Саве у Перту, западна Аустралија. Поред ње, део ове целине чине још неке представе из његовог Житија које до сада нису насликане или су ретке као на пример „Свети Сава добија икону Богородице Тројеручице у Светој Земљи“, „Рођење Светог Саве“, „Бекство Светог Саве у манастир“, „Спаљивање моштију Светог Саве“... У православној иконографији је устаљена пракса да се Патрону, ако архитектура храма дозвољава, посвети један део живописа. Као што је стил сликања, колорит и избор технике рада везан за мој сензибилитет, тако је и одабир догађаја из житија светитеља моја лична емотивна инспирација, а реализујем их уз благослов Цркве. Који су Ваши будући планови? – Немам конкретне планове. Живот у Цркви, моја породица, моја уметност су нераскидива целина и поставио сам само циљ да напредујем у односу и према послу и према ближњима. Када почињем осликавање неке цркве, увек је једнак осећај изазова и одговорности пред белином зидова. Такав је и сваки нови дан нашег живота. Не треба траћити време, луксуз слободног времена је истовремено и добровољно препуштање искушењима. Па, ето можда се тај мој циљ онда и може окарактерисати као будући план да употпуним своје постојање покушајима да докучим лепоту самог чина стварања, онолико колико је човековој моћи дато. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука