Aristotel Написано Април 30, 2012 Пријави Подели Написано Април 30, 2012 Ova biskupija trenutačno broji sedam bogoslova i jednog đakona koji se za svećenički poziv pripremaju u bogoslovijama u Sarajevu, Đakovu i Zagrebu, dok se u Nadbiskupskom sjemeništu u Travniku nalaze trojica njenih kandidata. Za velike biskupije to i nije veliki broj, ali za jednu malenu Banjolučku biskupiju broj je i dovoljan i znakovit. Naime, ako se samo uzme u obzir činjenica da je uslijed nedavnih ratnih stradanja broj vjernika ove biskupije s 120.000 spao na 36.000, bilo bi realno očekivati da će opasti i broj duhovnih zvanja. To se, Bogu hvala, nije dogodilo. Više je nego znakovito da je broj bogoslova Banjolučke biskupije danas u prosjeku jednak broju iz najboljih prijeratnih vremena. Biskupija koja je u Drugom svjetskom ratu i poraću izgubila čak 42% svojih svećenika, a u posljednjem ratu i poraću sedmoricu; biskupija u kojoj je prosječni životni vijek svećenika – uslijed ratova, mučenja i progona - samo 62 godine, ima razloga za radost i nadu zbog prizora s ove fotografije. I čvrstu vjeru da Bog svojih ne ostavlja, ni u zgodnim ni nezgodnim vremenima. (kta/d. k.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zamislim se na suncu Написано Април 30, 2012 Пријави Подели Написано Април 30, 2012 Ova biskupija trenutačno broji sedam bogoslova i jednog đakona koji se za svećenički poziv pripremaju u bogoslovijama u Sarajevu, Đakovu i Zagrebu, dok se u Nadbiskupskom sjemeništu u Travniku nalaze trojica njenih kandidata. Za velike biskupije to i nije veliki broj, ali za jednu malenu Banjolučku biskupiju broj je i dovoljan i znakovit. Naime, ako se samo uzme u obzir činjenica da je uslijed nedavnih ratnih stradanja broj vjernika ove biskupije s 120.000 spao na 36.000, bilo bi realno očekivati da će opasti i broj duhovnih zvanja. To se, Bogu hvala, nije dogodilo. Više je nego znakovito da je broj bogoslova Banjolučke biskupije danas u prosjeku jednak broju iz najboljih prijeratnih vremena. Biskupija koja je u Drugom svjetskom ratu i poraću izgubila čak 42% svojih svećenika, a u posljednjem ratu i poraću sedmoricu; biskupija u kojoj je prosječni životni vijek svećenika – uslijed ratova, mučenja i progona - samo 62 godine, ima razloga za radost i nadu zbog prizora s ove fotografije. I čvrstu vjeru da Bog svojih ne ostavlja, ni u zgodnim ni nezgodnim vremenima. (kta/d. k.) Tako je uvijek. Gdje je god Crkva progonjena tu vjera cvjeta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 30, 2012 Пријави Подели Написано Април 30, 2012 Interesantno je da mi katolici nismo imali nekih tako velikih problema u BG nadbiskupiji za vreme rata. Bilo je budalaština pojedinačnih, ali u principu osim malo žešćeg sukoba sa jednim kretenom iz policije koje se na kraju i završile pretnjom ne sećam se nekog žešćeg sukoba. U suštini najviše problema smo imali u Smederevu gde sam ja bio, u Nišu je bilo nekih problema ali opet vezane za vlast ne za narod:u Smederevu gradili crkvu, pa onda slavili, pa roštilj i stalno neki gosti, onda kolektivni odlasci na plažu na jugovo ili jezera u Beloj Crkvi, pa kulturnoumetnički događaji, razni susreti i sl. i to je bolo oči nekome. Sa druge strane nema čoveka u Smederevu koji mi nije pomogao kad sam mu se obratio. Koliko je samo puta dolazio jedan čovek sa karetom da mi istovari kamion i nikad osim nafte nije hteo dinara da uzme, pa koliko su poverenja imali po stovarištima, uzmi robu platićeš. Taman napravili ogradu i fasadu naiđe buldožer ulicom i vozač izgubi kontrolu i baš po našoj fasadi i ogradi, počupa oluke iskrivi kapiju polomi mermer. Odem kod njegovog direktora i na reč mi obeća da će sve da popravi samo da mu dam malo vremena da se ne tužimo. I stvarno dođu njegovi radnici i sve poprave još se sprijateljimo, "samo reci šta vam treba". Kad je otišao taj krele iz policije, sve što su mogli da urade da nas zaštite preduzeli. Al kad čitam a i video sam lično, po Hrvatskoj i Bosni kako smo jedni drugima rušili hramove i što je najcrnje ubijali sveštenike, ništa mi nije jasno? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука