Марјанн Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Ако за сваки дан добија све стихире и стихове у неумама за тај дан,свака им част али стварно.То немају ни Руси,знам зато што баш пратим Типике. За грке ме не чуди, они појање имају у малом прсту, него, дали за нас има тако нешто, бар Недељне богослужбе? ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Да, то знам да постоји: свештенички део у неумама, то је класика. Али да има цела служба за сваки дан у неумама, то нисам знао. Свака част ономе ко то ради, мислим да тога нема на словенском. Како се тове тај појац који ти је дао неуме? Ираклиј му је име, рекао је да материјал добија на тај начин, али незнам дали је то за сваки дан. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Овде имаш гомилу словенских неумских књига за скидање: http://analogion.com/ Evgenik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тихон Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Са Аналогиона: ''Ако је музика молитва изражена кроз песму, онда треба да се питамо каква треба да буде црквена музика да би се човек могао заиста да моли. Свети Оци су кроз векове имали јаку борбу са утицајем, односно против утицаја тог световног напева у Цркви. Чак је био донесен канон од стране Цркве по коме за певницом , тј. у цркви није могао да пева сваки онај који има добар глас или који зна да пева , односно познаје музику, него онај чији се живот одликовао врлином. Тако је било све до X. века, дакле све до времена када цареви почеше да отварају школе и училишта у којима су се учили и, разуме се, и светски људи, много пута и неверујући, те је тај дух дисциплине почео да пада. Код нас, то је најизразитије показано код Руса, поготово кад је реч о мешовитим хоровима. Можете и сами да оцените колико једна права духовна музика, мислим конкретно на византијску музику, колико умирујуће делује за разлику од хорске, па ако хоћете и духовне музике, која раздражује, на неки начин, делује... можда нам се свиђа, али није то то нешто што нас уздиже од земље ка небу. Вредно је напоменути да је у манастиру Хиландару све до 1912. г. била примењена византијска музика.'' Архимандрит Пајсије Танасијевић Марјанн, Угљеша, Лазар Нешић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Овде имаш гомилу словенских неумских књига за скидање: http://analogion.com/ Знам ту страну одавно,хвала ти, иначе имам гомилу материјала, конкретно за певницом служим се скриптама Манасија поп Теодорова, који је неке и Козма анализирао (осмогласник, нешто са литургије...): http://www.scribd.com/doc/6582687/Manasij-PopTeodorov-Minejnik-SBC-1920-Despecled Али ипак се надам да че неко оно са електр. богослужбама да уради, да коначно средимо онај хаос са књигама за певницом. .smesko. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Знам ту страну одавно,хвала ти, иначе имам гомилу материјала, конкретно за певницом служим се скриптама Манасија поп Теодорова, који је неке и Козма анализирао (осмогласник, нешто са литургије...): http://www.scribd.co...-1920-Despecled Али ипак се надам да че неко оно са електр. богослужбама да уради, да коначно средимо онај хаос са књигама за певницом. .smesko. Ја сам начуо (у ствари то је сигурно) да неки познати људи (које се баве црквеном музиком) код нас спремају објављивање неумских књига, и то не у малом броју. Пре свега Осмогласник и Литургију (а за ово последње сам начуо да се спрема у више томова). Ја једва чекам! Марјанн је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Шта су то неуме/неуми? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Шта су то неуме/неуми? http://sr.wikipedia.org/sr/Neume http://www.youtube.com/watch?v=IXOH53RYu78&feature=share Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Чудо се још увек користе? Да ли дају неку слободу интерпретације или нешто друго? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Чудо се још увек користе? Да ли дају неку слободу интерпретације или нешто друго? Има правила, а има и слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Петолинијски систем је стриктан када су у питању висина и трајање ноте. Јел код неумског записа релативан однос између нота, типа тамо где си, па два ступња навише један за другим? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Јел код неумског записа релативан однос између нота, типа тамо где си, па два ступња навише један за другим? Да, тако некако; све неуме зависе једна од друге, то је читава теорија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Да, тако некако; све неуме зависе једна од друге, то је читава теорија. То је онда компликовано. Како певач да се не изгуби; једино ако унапред зна мелодију, или има добар осећај за модус/лествицу. Постоји ли појам финалисе или модуса овде? Марјанн је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 То је онда компликовано. Како певач да се не изгуби; једино ако унапред зна мелодију, или има добар осећај за модус/лествицу. Постоји ли појам финалисе или модуса овде? Постоје ознаке за гласове, постоје фразе, ознаке за модулације, промене лествица, итд. Ја не познајем баш теорију добро и нисам неки стручањак, те не бих знао баш да ти објашњавам ове ствари. Боље да то учини неко други. Да, није лако научити, некада се је учило и по 15 година пре него што би се стало за певницу. Међутим, ако имаш неко основно музичко образовање, онда је много лакше. Ко воли научи: има људи који годину дана уче знакове, а неко научи и за пар недеља. Зависи. Што се мене тиче, мени је стара црквена музика (ткзв. "византијска") променила живот и све. Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 ... Што се мене тиче, мени је стара црквена музика (ткзв. "византијска") променила живот и све. ... Да, невероватна је! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука