Jump to content

Pravoslavlje u narodnim pesmama (a moze i ovako)

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

ljudi, dajte saborno tumačenje da ne podstaknete nastajanje jeresi

Веома је битно да се направи анализа песме, а то значи да је потребно да познајете песму и да је слушате..

Невероватно је колико су ове песме дубоке, садржајне... само је потребна добра теолошка епистимологија и добијају свој прави смисао, заправо онај прави смисао, који је заклоњен од обичних слушатеља народне мјузике. Дакле, битна је дубина...

Подели на овим сајтовима

http://youtu.be/5tqPvgKRmjE

evo i ja da pokušam

Indira kaže "što je tako tako je" znači ima hrabrosti i snage da prihvati ono što ne može da promeni

"ne misli na nas i na kraj, budi uvek kao zmaj" shvata da kraja nema, da ne treba biti samoljubiv, "budi uvek kao zmaj" poručuje da se ne očajava, kakve god da su okolnosti a na to upućuje i sledeći stih

"i da umrem ti ja

ni to nije znak

da treba da kukaš" nema smrti, samo večnost i samim tim ne treba očajavati za preminulim

inače ovo mi je omiljeni narodnjak pored "lopova" isto u izvodjenju Indire, prvi put kad sam to čuo, služio sam vojsku u Leskovcu, i šokirao se pesmom.... posle trećeg prinudnog slušanja ..... kao da zavoleh?

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Веома је битно да се направи анализа песме, а то значи да је потребно да познајете песму и да је слушате..

Невероватно је колико су ове песме дубоке, садржајне... само је потребна добра теолошка епистимологија и добијају свој прави смисао, заправо онај прави смисао, који је заклоњен од обичних слушатеља народне мјузике. Дакле, битна је дубина...

evo i dubine

neko je isao u crkvu

razocarao se (mozda u popove ,a mozda u vernike)

i kad prolazi pored crkve peva

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

evo jedna o požrtvovanosti

http://youtu.be/bD5g73Bc-Tg

Tajne mi je pricao

ljubav ga je mucila

a ja sam ga volela

a ja sam ga ljubila

(2x)

A nije, nije znao on

za tu tajnu srca mog

nije mogo ni da sanja

moja nezna osecanja

junakinja pesme se odrekla potencijalnog dečka, jer je voleo drugu, poveravao se junakinji koja je sa ljubavlju slušala i nje htela da iskoristi situaciju

Dok sam nocu plakala

vrtelo se sve u krug

nista nije znao on

bio mi je dobar drug

što će reći, trpela je tajno, nije ga opteretila ...... krajnje požrtvovano

pesma puna vrlina

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif

MOCI pa ti si totalno "lud" a i ovaj otac Ivan nije nista bolji ( strah me da kazem da je "lud" da ne zavrsim sa epitimijom :lol: )

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

jedna od mojih stvarno omiljenih pesama ....

Prava saga o hrišćanima poslednjih vremena oličenim u Bojki (ili Bojci, ako vam bolje zvuči) i tribute onim mudrim i ludim devojkama

Svu noć je Bojka sedela,

devet vretena naprela,

deliju Gruju čekala,

al' Gruje nema pa nema.

Devet vretena naprela,

deset klupčadi smotala,

sitno je platno istkala,

al' Gruje nema pa nema. Čeka Ga a Njega nema... bekrija Gruja očigledno kasni... ili se to Bojki samo čini

Sitno je platno istkala,

mušku košulju skrojila,

na ruke ju je sašila,

al' Gruje nema pa nema.

Muške čarape isplela,

sitan je vezak izvezla,

pa legla da spije,

kad eto Gruje bekrije.

Bojka nastavlja da se bavi ovosvetskim zanimanjima u nameri da prekrati vreme tj. skrati dane. Završava košulju, ručni rad-simbol materijalizma u koji upadoše ovi moderni novotarci jureći za slavom koja je prolazna. Muške čarape-očigledno je da čarape nisu ženske što nam ukazuje na to da Bojka odavno nije imala muško društvo i na kraju je, normalno, pošto Gruje nema pa nema (Adamov kompleks i Evin sindrom) legla da spije. Gruja se pojavljuje kad je već kasno... Očigledno zbunjen i nacvrckan, lik počinje da tuče po ulaznim vratima Bojkine vile...

• Kad eto Gruje bekrije,
  • pa lupa Bojki na vrata.
  • Stara mu majka otvara
  • i tiho Gruji govori:
  • "Svu noć je Bojka sedela,
  • svu noć je karte igrala,
  • dok te je, sine, čekala,
  • a sad je, eto, zaspala.

Iz ovoga vidimo da Bojka možda ipak nije radila sve što je pomenuto već je igrala karte, kartala šaha itsl. možda je čak i Riziko u pitanju, tako nešto nam pesnik samo nagoveštava. Elem, Gruja će naravno prilikom tog 2. dolaska da probudi Bojku i da je baci u djakuzi u kome je sumpor i oganj sve dok se dotična ne rasani. Nakon toga, teatralno je vadi iz djakuzija i oprašta joj knjavanje u apokatastatičnom finalu koje ni Mozart ne može da opiše

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

http://www.youtube.com/watch?v=HDnYomx0nbE&feature=related

Dodjosmo i do jedne prave manastirske... igumanske. Dotičmna pesma je himna igumana širom naše domovine i u rasejanju a uglavnom je pevaju bez publike, u sebi. Priča se da je pesmu ispevao izvestan iguman prilikom nadahnuća koje je imao prilikom sozercavanja vladičanske mitre... poslušajmo tekst

Ti si taj, dobro znam (sa sigurnošću to tvrdi)

koga sam dugo čekala (stihovi ukazuju na iskustvo koje je potrebno za episkopa, hiljade i hiljade metanija... poslušanje...)

u mojim snovima sam tebe,odavno dušo videla(kao i nekim božijim ljudima iz prošlosti, Gospod bira da se budućem episkopu javi u snu i objasni mu tok budućnosti)

Bićeš moj, kunem ti se, ja sam u to sigurna (potpuna predanost Bogu i Njegovoj volji)

Na tri sveta mogu s tobom (u životu,smrti i opštem vaskrsenju)

željo moja jedina (suvišno je ali ćemo citirati velikog apostola koji kaže-Ако ко епископство жели, добро дело жели (1.Тим.З,1)

Ti si taj, osećam (emocije rade, kamata davi)

Dušu si mi opio (potpuna predanost ideji koja je u ovom slučaju Bogougodna)

Od kada se vidjamo (ličnosni odnos koji je preduslov za ljubav)

život se moj promenio (mitra ipostazira ljubav o kojoj govori a posledice su da iz nebića privodi u biće)

Hteo to ili ne... nećeš moći bez mene!!! (čest usklik u episkopskim obraćanjima)

• Волим 1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Ставићу овде песму, надам се да ће да прође. :)
Покушаћу да опишем, а ако неко може да "доради", замолила бих за помоћ :)))

E,овако дакле:

Cerge, pokraj njega idu
prazna dusa tiho jeca
ostala je samo prazna casa

Обратите пажњу на рефрен.Опет чаша.Мало-мало ,па неки текст ,као вапај за Чашом.

Cerge, pokraj Njega idu- Гомила људи само пролази поред ( цркве),самим тим...

prazna dusa tiho jeca- јер није са Њим...
ostala je samo prazna casa- празна, јер је мимоилазе. Пролазе  поред Спаса.

Подели на овим сајтовима

Gde me nadje - ovo mi je jedna od 3 omiljene teme na forumu. Druge dve su rečnik slenga i ogledi iz maštovitosti

https://www.pouke.org/forum/topic/7490-re%C4%8Dnik-pravoslavnog-slenga/

https://www.pouke.org/forum/topic/19276-kuran-i-biblija-tvrde-ogledi-iz-ma%C5%A1tovitosti-i-ve%C5%BEbe/

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

https://www.youtube.com/watch?v=nPUDnbIloeI

Pusti da budem casa / очигледно, говори се о причешћу
iz koje pijes
necu ti dati vise ja
suze da lijes

Popij me kao lek / причешће: лек бесмртности
produzicu ti vek / ... на исцелење душе и тела
uzmi me kao dar / Свети дарови, опет јасна асоцијација
i nikad neces biti
sam ni star/ Значи заувек у заједници са Богом

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Spasi me samoce / тежња за заједницом са Богом
cutanja i placa / молитвено општење као супротност ћутању
pomozi mi da postanem
od sudbine jaca / јача од пропадљивости и смрти

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...