NinaD Написано Јануар 30, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2011 Хвала на појашњењу. У забуну ме довео део о протеривању Каина у коме се помињу други људи, а онда сам негде наишла на то погрешно тумачење које сам навела. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ритам Написано Јануар 30, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2011 Цитат Цитат Цитат Цитат Цитат ...слава и ниње... Шта значи ниње ?приде?Заиста не знате шта значи "ниње" или се шалите?ја стварно нисам знао, никад нисам учио црквенословенски. нити желим, нити ћу. сад сам скапирао, кад је ђакон написао, да причам то стално на српском confused Баш ме зачуди што не знаш.. Мислим, не мораш да знаш или учиш црквенословенски... ...и ниње и присно и во вјек и вјеков... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 30, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2011 Цитат Цитат Цитат Цитат Цитат Цитат ...слава и ниње... Шта значи ниње ?приде?Заиста не знате шта значи "ниње" или се шалите?ја стварно нисам знао, никад нисам учио црквенословенски. нити желим, нити ћу. сад сам скапирао, кад је ђакон написао, да причам то стално на српском 0442_feel Баш ме зачуди што не знаш.. Мислим, не мораш да знаш или учиш црквенословенски... ...и ниње и присно и во вјек и вјеков... шта да ти кажем кад ми ниње уопште не звучи као сада, а присно као увек, а превод и не мора да буде егзактан и буквалан док год се одржи смисао.игноришем црквенословенски, принцип је у питању. Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама? https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8108.msg221699.html#msg221699 Богослужбени језик у нашој Цркви ?! https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2909.msg71084.html#msg71084 овај пост вреди свих пара: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2909.msg108998.html#msg108998 Маrio, тема Богослужбени језик у нашој Цркви клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Боривоје Марковић Написано Фебруар 3, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2011 На нашем сајту http://duhovnik.org/ постоји опција ''Питања пастиру'' а један подтаб је https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,236.0.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
19горан80 Написано Фебруар 6, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2011 Благословите оче,интересује ме шта значи реч *ушкопљеник* и ако можете да ми протумачите тај део Јеванђеља у коме се помињу ушкопљеници,и потом кад мало одморите да ми протумачите онај део о талантима,како да човек препозна талант који му је Господ даровао,како да га умножи...хвала Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Фебруар 7, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2011 Цитат Благословите оче,интересује ме шта значи реч *ушкопљеник* и ако можете да ми протумачите тај део Јеванђеља у коме се помињу ушкопљеници,и потом кад мало одморите да ми протумачите онај део о талантима,како да човек препозна талант који му је Господ даровао,како да га умножи...хвала Бог Вам добро дао Горане, ушкопљеник је онај који не упражњава полне односе. Он може бити тако рођен, може бити ушкопљен од стране других људи а може се и добровољно уздржавати зарад Царства Небеског. Мислим да ми одмор није потребан па ћу одмах наставити. ... Подсетите ме молим Вас где се то говори о нашем препознавању таланата које смо добили? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
19горан80 Написано Фебруар 8, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2011 Цитат Цитат Благословите оче,интересује ме шта значи реч *ушкопљеник* и ако можете да ми протумачите тај део Јеванђеља у коме се помињу ушкопљеници,и потом кад мало одморите да ми протумачите онај део о талантима,како да човек препозна талант који му је Господ даровао,како да га умножи...хвала Бог Вам добро дао Горане, ушкопљеник је онај који не упражњава полне односе. Он може бити тако рођен, може бити ушкопљен од стране других људи а може се и добровољно уздржавати зарад Царства Небеског. Мислим да ми одмор није потребан па ћу одмах наставити. ... Подсетите ме молим Вас где се то говори о нашем препознавању таланата које смо добили? Па у оној причи кад је онај који је добио један талант,исти закопао и није га умножио као претходна двојица...ваљда ме разумете Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Сада иду седмице месопусна и сиропусна, да ли се посте среда и петак тих седмица ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sirena Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 u narednoj, mesopusnoj, se normalno poste srijeda i petak. u siropusnoj se srijeda i petak ne poste, tacnije isto je kao i svakog drugog dana te sedmice-dakle bez mesa, samo na bijelom mrsu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 20, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Цитат u narednoj, mesopusnoj, se normalno poste srijeda i petak. u siropusnoj se srijeda i petak ne poste, tacnije isto je kao i svakog drugog dana te sedmice-dakle bez mesa, samo na bijelom mrsu Тако је. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Цитат Цитат Цитат Благословите оче,интересује ме шта значи реч *ушкопљеник* и ако можете да ми протумачите тај део Јеванђеља у коме се помињу ушкопљеници,и потом кад мало одморите да ми протумачите онај део о талантима,како да човек препозна талант који му је Господ даровао,како да га умножи...хвала Бог Вам добро дао Горане, ушкопљеник је онај који не упражњава полне односе. Он може бити тако рођен, може бити ушкопљен од стране других људи а може се и добровољно уздржавати зарад Царства Небеског. Мислим да ми одмор није потребан па ћу одмах наставити. ... Подсетите ме молим Вас где се то говори о нашем препознавању таланата које смо добили? Па у оној причи кад је онај који је добио један талант,исти закопао и није га умножио као претходна двојица...ваљда ме разумете Да, наравно, разумем, мени се чини да одговор лежи у завршној реченици. "Ко има даће му се а ко нема узеће се од њега и оно шта (мисли да) има." Ко ИМА ревности и труди се да сав свој живот посвети Богу добиће тј. ДАЋЕ МУ СЕ још много дарова, талената, на свим пољима, а ко НЕМА ревности и ленствује остаће и без онога шта мисли да има тј. потрошиће време свог живота узалуд. Опростите због малог кашњења, ипак сам послушао савет у вези одмора greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Цитат u narednoj, mesopusnoj, se normalno poste srijeda i petak. u siropusnoj se srijeda i petak ne poste, tacnije isto je kao i svakog drugog dana te sedmice-dakle bez mesa, samo na bijelom mrsuКод мене у календару пише: месопусна недеља (од 28 фебруара до 6 марта) је бели мрс, свим данима без изузетка, а затим следи сиропусна недеља где је чисти понедељак и уторак строги пост, среда, четвртак и петак на води, и наравно субота уље (ко се неће причестити).Да ли је то исправно? Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Цитат Цитат Цитат Цитат ...слава и ниње... Шта значи ниње ?приде?Заиста не знате шта значи "ниње" или се шалите?И ниње и присно, колико ја знам значи и сада и увек (и у векове векова).На руском се још задржала та реч сада, пише се `ныне`. Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Цитат Цитат u narednoj, mesopusnoj, se normalno poste srijeda i petak. u siropusnoj se srijeda i petak ne poste, tacnije isto je kao i svakog drugog dana te sedmice-dakle bez mesa, samo na bijelom mrsuКод мене у календару пише: месопусна недеља (од 28 фебруара до 6 марта) је бели мрс, свим данима без изузетка, а затим следи сиропусна недеља где је чисти понедељак и уторак строги пост, среда, четвртак и петак на води, и наравно субота уље (ко се неће причестити).Да ли је то исправно? не видим разлог да субота икад буде на води, сем у Васкршњем посту Велика Субота.и ја бих волео објашњење за овако нешто. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sirena Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Цитат Цитат u narednoj, mesopusnoj, se normalno poste srijeda i petak. u siropusnoj se srijeda i petak ne poste, tacnije isto je kao i svakog drugog dana te sedmice-dakle bez mesa, samo na bijelom mrsu Код мене у календару пише: месопусна недеља (од 28 фебруара до 6 марта) је бели мрс, свим данима без изузетка, а затим следи сиропусна недеља где је чисти понедељак и уторак строги пост, среда, четвртак и петак на води, и наравно субота уље (ко се неће причестити). Да ли је то исправно? месопусна је ова седмица која је у току, завршно са недјељом 27.фебруара када је задњи дан да је дозољено јести месо. сриједа и петак се посте. од 28.феб до 6.марта је тзв сиропусна у којој се користи бијели мрс, и сриједом и петком такође. пост почиње 7. марта, прва седмица се зове чиста (зато је чисти понедјељак, чисти уторак...) почиње тримирјем, три дана строгог поста (ко издржи) а онда на води до петка и субота на уљу и ко се хоће и ко се неће причестити. медо је у праву, на води се пости само велика субота, тј субота уочи васкрса ово је , да тако кажем, опште правило. наравно ако неко не може нпр да издржи тримирје, нико га неће одвратити од причешћа због тога (бар се надам). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука