obi-wan Написано Април 12, 2012 Пријави Подели Написано Април 12, 2012 2034. ако је овај календар тачан. http://www.crkvenika.../datum-2034-4-7 У њему стоји "сухоједење" на тај дан. Исправно ил' јок? Ne bi trebalo da je suhojedenje. Paradox i jeste bas u tome da se uopste sluzi Liturgija, sto samo pokazuje velicinu i vaznost praznika Blagovesti, a cim se sluzi Liturgija odmah se automatski razresava na vino i ulje minimum. Tako je danas (na Veliki cetvrtak) bilo - iako je Velika sedmica, zbog sluzenja Liturgije ovaj dan se u pogledu posta razresava na vino i ulje. Jutros je to bas ponovio i moj svestenik u nasoj crkvi. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlaja Написано Април 13, 2012 Пријави Подели Написано Април 13, 2012 Nema logike, jer ne bivaju 2 liturgije u toku jednog dana, niti uopste biva liturgija na Veliki Petak. Ne bivaju dve liturgije u toku dana, upravo to i jeste pitanje. Međutim, opet skrećem pažnju na već postavljen link... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlaja Написано Април 13, 2012 Пријави Подели Написано Април 13, 2012 svaka cast na pitanjima ,ali imam i ja jedno pitanje za tebe kako si polozio liturgiku ? Liturgiku sam položio 2007. Tad je ispit bio usmen, ali u tom roku kad sam ja polagao, izuzetno smo polagali pismeno. Ta okolnost mi je omogućila da, iako slabije stojim sa tipikom, na osnovu liturgijskog bogoslovlja, dobijem desetku, i to iz prve. Zatim sam i diplomski pisao iz Liturgike, tačnije liturgijskog bogoslovlja. Međutim, to sve ne znači da nisam propustio neku važnu lekciju,objasni mi , molim te, ma kako ti se objašnjenje činilo banalnim. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 13, 2012 Пријави Подели Написано Април 13, 2012 Ne bi trebalo da je suhojedenje. Paradox i jeste bas u tome da se uopste sluzi Liturgija, sto samo pokazuje velicinu i vaznost praznika Blagovesti, a cim se sluzi Liturgija odmah se automatski razresava na vino i ulje minimum. Tako je danas (na Veliki cetvrtak) bilo - iako je Velika sedmica, zbog sluzenja Liturgije ovaj dan se u pogledu posta razresava na vino i ulje. Jutros je to bas ponovio i moj svestenik u nasoj crkvi. E vala hvala tebra, ja pojeo nekakav cips juce ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlaja Написано Април 13, 2012 Пријави Подели Написано Април 13, 2012 Što se tiče uvodnog pitanja: Ako je Liturgija aktuelizacija Hristove žtrve, onda ona u sebi "sadrži" i Veliki petak i Vaskrs, zar ne? w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 13, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 13, 2012 Što se tiče uvodnog pitanja: Ako je Liturgija aktuelizacija Hristove žtrve, onda ona u sebi "sadrži" i Veliki petak i Vaskrs, zar ne? e... to sam hteo da kažem al nisam umeo Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 13, 2012 Пријави Подели Написано Април 13, 2012 Što se tiče uvodnog pitanja: Ako je Liturgija aktuelizacija Hristove žtrve, onda ona u sebi "sadrži" i Veliki petak i Vaskrs, zar ne? I Vaskrs... upravo tako... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 13, 2012 Пријави Подели Написано Април 13, 2012 E vala hvala tebra, ja pojeo nekakav cips juce ... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 13, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 13, 2012 I Vaskrs... upravo tako... a ono čuveno da nema Vaskrsenja bez Velikog petka Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 Набасах на ову тему, па мислим да је корисно да напишем понешто. Као што је из историје богослужења добро познато, раније се служила Литургија и на Велики Петак, и то поесбно у Цариграду, све до пада Византије. О томе сведоче како Типик Велике Цркве, тако и Типици великих манастира, као што је Студион и Евергетински манастир (од кога је наш свети Сава и преузео поредак за наше манастире и Цркву). Рани хришћани нису имали ту врсту богосовља која би подразумевала неразликовање икономије и теологије у тријадологији, а што смо ми касније попримили од схоластика са Запада, те сентиментално почели да одбацујемо Литургију и на Велики Петак. Мада, има ту и других разних утицаја. Углавном, данас се Литургија на Велики Петак не служи нигде, осим на једном месту, али то тајно. За то знам из сведочења једног криптохришћанина. Али не желикм да кажем ни ког ни одакле. Disciplina arcani w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 Углавном, данас се Литургија на Велики Петак не служи нигде, осим на једном месту, али то тајно. За то знам из сведочења једног криптохришћанина. Али не желикм да кажем ни ког ни одакле. Disciplina arcani " Rece mi jedan coek na jednom mestu, kod jednog coeka, jednu stvar, ne mogu ti reci dje, odma bi se setio koji je. " није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 " Rece mi jedan coek na jednom mestu, kod jednog coeka, jednu stvar, ne mogu ti reci dje, odma bi se setio koji je. " Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 Набасах на ову тему, па мислим да је корисно да напишем понешто. Као што је из историје богослужења добро познато, раније се служила Литургија и на Велики Петак, и то поесбно у Цариграду, све до пада Византије. О томе сведоче како Типик Велике Цркве, тако и Типици великих манастира, као што је Студион и Евергетински манастир (од кога је наш свети Сава и преузео поредак за наше манастире и Цркву). Рани хришћани нису имали ту врсту богосовља која би подразумевала неразликовање икономије и теологије у тријадологији, а што смо ми касније попримили од схоластика са Запада, те сентиментално почели да одбацујемо Литургију и на Велики Петак. Мада, има ту и других разних утицаја. Углавном, данас се Литургија на Велики Петак не служи нигде, осим на једном месту, али то тајно. За то знам из сведочења једног криптохришћанина. Али не желикм да кажем ни ког ни одакле. Disciplina arcani Микра Асиа? Ма нема везе,стварно Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 Микра Асиа? Ма нема везе,стварно Тако је ... како си знала? Ја мислио да само ја и још пар нас који смо чули причу зна за то..кад оно! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 Тако је ... како си знала? Ја мислио да само ја и још пар нас који смо чули причу зна за то..кад оно! Попадија...па мислим говори ти то нешто хахахах.... Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука