Jump to content

Шта је добро и лоше у другим религијама?

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

????? ?? ?????????????  ekstra

??? ????????? ? ???? ???? ????????? ??????? ?? ?? ?????? ?????? ?????? ?????.???? ??? ????? ?? ???? ?????? ?? ?????,??????,??????,?????,????? ?? ?? ????? ?????? ????? ? ?? ???? ????????????? ??????? ?? ???? ???? ?? ??? ??????.

Jako je zanimljiva istorijska licnost ovaj Jan Hus.

A josh je cudnije da se o njemu ( izuzev u Ceshkoj) nista i ne zna.

Tuzno je to za male nacije ( a i mi i Cesi biloi bi to)da ih istorija nekako preskache, njihovi heroji i muchenici

nikada nisu na istom pijedastalu kao ovi iz velikih nacija. Ali sta da se radi. Takav nam je usud:))

Подели на овим сајтовима

Tu je kleknuo i glasno se molio. Neki ljudi su tražili da mu budu ispovednici, ali sveštenik je rekao da jeretici ne zaslužuju ispoved. Svukli su ga i zavezali za stup usred loma?e. Ponovo je traženo da opozove svoje u?enje. Hus je odbio re?ima: "Bog mi je svedok da ja nikad nisam u?io ono za što su me lažni svedoci optužili. Sa verom u boga s kojom sam pisao, u?io i propovedao umirem danas s radoš?u."

?? ?? ??? ??? ??? ??????? ????? ??????????? ?????? ???? ? ????????? ????. ?? ? ????????? ????? ?? ????? ????? ???????? ??? ?? ????? ?? ?? ?????? ????????? ? ????????? ??????? - ????????.

?? ????????? ?? ???? ??? ?? ?????? ???? ???? ???? - ??? ???????? ?? ?????? ? ??????? ?? ????? ???? ????? ?????????.

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

????? ?? ?????????????  ekstra

??? ????????? ? ???? ???? ????????? ??????? ?? ?? ?????? ?????? ?????? ?????.???? ??? ????? ?? ???? ?????? ?? ?????,??????,??????,?????,????? ?? ?? ????? ?????? ????? ? ?? ???? ????????????? ??????? ?? ???? ???? ?? ??? ??????.

Jako je zanimljiva istorijska licnost ovaj Jan Hus.

A josh je cudnije da se o njemu ( izuzev u Ceshkoj) nista i ne zna.

Tuzno je to za male nacije ( a i mi i Cesi biloi bi to)da ih istorija nekako preskache, njihovi heroji i muchenici

nikada nisu na istom pijedastalu kao ovi iz velikih nacija. Ali sta da se radi. Takav nam je usud:))

??,???? ?? ????????? ?????,????? ???? ??? ??? ??????? ??? ????????? ????? ?????? ?????,????????? ??? ???  smej.gif

????????,????? ??? ?? ??????? ????? ???? ????,???? ?? ??????,??? ??? ? ?????? ?? ?? ???? ?????? ???? ????? ????? ? ?? ??????? ??????? ?? ????????  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Ja ne znam ni da li takvi danas postoje.

Jovan Ducic je genijalno opisao razlike izmedju Martina Lutera i Kalvina. Kasnije

cu citirati neke delove iz tih njegovih "zapazanja".

Mislim da je i sam pokret "protestanti" nastao nekako lokalno jer su se ljudi ( a opet svako iz svog okruzenja)

pobunili protiv pape i ustrojstva katolicke crkve. Otuda i valjda ti razliciti pravci a kasnije i usitnjivanje

koje je bash u USA dovelo i sam pokret do apsurda.Danas vishe i ne mpoze da se govori o protestantskoj crkvi kao crkvi´, jer su razlike medju njima suvishe velike tako da se i sami medjusobno vishe ne razumeju.

Подели на овим сајтовима

Протестанти је иначе за њих био погрдан израз јер су их тако називали католици а они су се звали по оснивачима фракција:Лутерани,Калвинисти,Цвинглијевци,Виклифовци,Хусити,Минцеровци....

Подели на овим сајтовима

Ja sam samo pokusala da reagujem na uvodni post i iznela svoje misljenje o recimo

protestantima. Mislila sam da i ti imash neki stav,misljenje u vezi pitanja iz uvodnog

posta pa se zato i javih. Ali vidim, nemash pa ti vihe necu odgovarati.

Dodushe ne razumem koji je tvoj motiv da se uopste i javljash a da ne kazesh ni

jednu ,jedinu rech u vezi drugih religija.

???????? ??????? ??? ??? ??????? ? ?????? ????? ?? ??? ?????? ????? ????? ???? - ???? ??????? ??? ???? ?????????, ??? ?????. ?? ?? ????? ????????? ? ??????, ??????? ?? ?? ???? ??? ??. ?? ?? ????? ?? ?? ????? ???? ???? ????????? ?????? ?????????? ???? ????. ?? ?????, ??????, ?? ? ??? ????? ???? ???????? ?? ????. ???????, ??????? ?? ????? ????????? ???????? ? ?????????? ????????. ??????? ?? ???? ?????? ???? ?????? ? ?? ?????? ????????? ? ??? ?? ?? ???? ?????? ???????.

Подели на овим сајтовима

??? ? ? ??????????? ???????????? ??? ?? ????? ? ???? ? ??????, ????????, ???????, ?????????, ??????????????, ???????, ??? ? ? ???????????????, ?????????????, ???????????????? ???? ?????? ????? ?? ????????? ? ????, ??? ??? ????-????? ??????.

Odlicna tema :smiley:

Ja cu malo o ovim protestantima, ali bez da stavljam smijeshne youtube klipove,

jer smatram da je bash taj prostestantski pogled na "zivot i svet oko sebe" i izmenio danasnji svet.

Koliko su te izmene i promene dobre ili loshe, naravno stvar je licnog vidjenja i percepcije

ovog sveta.Kod nas ( ali i uopshte na Balkanu) pod protestantima razumemo neke sekte

kojih se treba kloniti kod djavo od krsta, a ako je moguce i zakonom ih zabraniti.

Tu i nema mnogo razlike izmedju katolicizma i pravoslavlja. Nikada necu da zaboravim situaciju

kada je Ratzinger imenovan za papu i na svecanosti na kojoj on postaje i papa, tako hladno

prima i pozdravlja sefa protestantske crkve u Nemackoj, a gledala sam ih i slushala

na raznim okruglim stolovima gde su jako prijatno i bogougodno jedan sa drugim

divanili. S druge strane, taj isti Ratzinger tako radosno,prisno i prijateljski grli i pozdravlja

vladike iz pravoslavnog sveta. Tu su i slicnosti izmedju pravoslavne i katolicke crkve glede

protestanata.

Ja zivim u velikoj,vaznoj, evropskoj, kultivisanoj sili i naciji sa bogatom istorijom, a istorija je

i borba izmedju protestanata i katolika. Rezultat je danas fifti-fifti. Pola stanovnistva je protestantsko

( narocito posle ujedinjenja) a pola katoliicke veroispovesti.

Protestanti  su shvatili da je svaki covek sam odgovoran za svoj zivot , katolici se nadaju

da ce im Bog pomoci u ostvarenju svoji zelja i zivotnih ciljeva.

Protestantizam (Luter,Hus,Kalvin) nije nista negativno,naprotiv. Dogme koje su vazile stotinama i

stotinama godina sada dobijaju neki ljudski i human oblik. Covek sme da tvrdi da se zemlja okrece

i da nije ravna plocha a da ne mora na lomachu. NJihov nachin zivota meni licno ne odgovara,

jer sam ,kao i svi mi,bahata, ali da njih nije bilo ,verovatno danas ne bismo mogli da se druzimo ovde

virtuelno.

Njihov najveci problem je taj sto su se usitnili,pretvorili u desetine razlicitih pravaca i tumacenja

Svetog Pisma, pa otuda stvarno i sektashko ponashanje.

Smeta mi u celoj prichi neukost nashih ljudi da ne poznaju crkvu u Engleskoj i trpaju je

u protestante.Nema ta crkva nikakve veze sa protestantima nego je jednostavno najcuveniji kralj

( a taj je sa Anom Bolen i Kembridz izgradio) odlucio da ne zeli da mu Vatikan propisuje sta i kada

treba da radi.

???????? ??? ???? ?????? ?? ????? ?? ?????? ??????????? ?????????????? ???? ????????? ???????????, ? ??? ????? ??????? ? ??????????? ? ??????? ????? ?? ??? ??????? ???????????, ??? ?? ?????? ?? ???????????? ????????? ?????????.

? ?????, ????? ?? ???????????, ???? ? ???? ? ?????? ???????.

??? ?????? ?? ??????? ?? ?????? ??????????? ????? ??? ?????? ??? ?? ??????? ?? ??????, ??? ?? ?? ????? ?? ?? ?? ??? ? ????? ??? ?? ?? ???? ?????? ???????.

??? ?? ???? ??????? ? ?????, ??? ??????? ????? ?? ??????? ?? ??????? ? ??????? ??????? ??????? ????????? ?????? ??? ? ??????, ? ?????? ?? ???? ???? ???? ??? ???. ? ??? ?? ??? ??????? ? ????? ? ????? ?? ?? ??????? ? ????? ????????? ?????? ??? ?????????? ????, ? ??? ?? ?? ????? ??????? ??????.

?????, ??????? ????? ????? ?? ???????? ?? ?????? ?? ?????? ?? ??????.

Подели на овим сајтовима

?? ???? ??, ?????? ?? ?????????, ??????.

??? ???? ?? ???? ?, ??? ???? ?????? ??????? ?????? ?????????? ?? ?????????, ????? ?? ??? ???????? ???? ?????? ????, ? ??? ??? ? ?????? ???? ?? ???????? ?????????? ????????? ?? ???????? ??????? ??????.

????????? ??????? ???? ? ?? ???? ?? ????.

?? ?? ?? ??? ?? ???? ????...

Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море.

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

??? ???? ?? ???? ?, ??? ???? ?????? ??????? ?????? ?????????? ?? ?????????, ????? ?? ??? ???????? ???? ?????? ????, ? ??? ??? ? ?????? ???? ?? ???????? ?????????? ????????? ?? ???????? ??????? ??????.

?? ???? ????????? ?!  0205_whistling

???? ?? ???? ????....???????......

Подели на овим сајтовима

?? ???? ????????? ?!   0205_whistling

???? ?? ???? ????....???????......

??????. ???????, ???? ?? ?????????, ?? ???? ?????? ?? ????? ??????.

???? ??????? ??? ???? ?????????, ??? ?????. ?? ?? ????? ????????? ? ??????, ??????? ?? ?? ???? ??? ??. ?? ?? ????? ?? ?? ????? ???? ???? ????????? ?????? ?????????? ???? ????. ?? ?????, ??????, ?? ? ??? ????? ???? ???????? ?? ????. ???????, ??????? ?? ????? ????????? ???????? ? ?????????? ????????. ??????? ?? ???? ?????? ???? ?????? ? ?? ?????? ????????? ? ??? ?? ?? ???? ?????? ???????.

??????, ????? ? ????????.

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

• Гости

???????, ??? ??? ?? ????????????? ?????? ???? ?? ?????? ?? ???? ? ?????. ???, ????? ????, ????? ?????? ?? ??????? `????` ? ????? ??????-????????? ? ????????.

?? ????????? ????? ?????? ?? ????? ????, ???????? ???., ?? ????? ??? ???? ?? ? ???????? ?? ????.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Тачно је да је само Православна Црква спасењска јер њу води Дух Свети који је непогрешив. Међутим, то нама који смо се родили у православном миљеу не треба да буде само дика, већ и својеврстан задатак јер смо то `за џабе добили` тј. по месту рођења, а `коме је више дато више ће се од њега и тражити`. Не треба да заборавимо да је Бог и од свог љубљеног народа узео виноград и дао га `другим виноградарима`, па то нама још и пре може да се деси једног дана. Ако ми то заборавимо, Бог сигурно неће.

Не заборавимо и да је Христос рекао покајаном разбојнику, кога можда није ни крстио св.Јован Крститељ, да ће бити са њиме у рају. `Што је човеку немогуће, Богу је могуће`, па и питање спасења иноверних. Никад не бих лично смео да се упустим у крајње незахвалну авантуру разматрања ко ће бити, а ко неће бити спашен. Ради се о крајњој и вечној одлуци! Наравно, Господ је крајња инстанца када је тај суд у питању.

Подели на овим сајтовима

????? ?? ?? ?? ???? ??????????? ????? ????????? ??? ?? ???? ??? ????? ???? ?? ??????????. ???????, ?? ???? ???? ??? ?? ?????? ? ???????????? ????? ?? ????? ?? ???? ???? ????, ??? ? ??????????? ??????? ??? ??? ?? `?? ???? ??????` ??. ?? ????? ??????, ? `???? ?? ???? ???? ???? ?? ?? ?? ???? ? ???????`. ?? ????? ?? ?????????? ?? ?? ??? ? ?? ???? ???????? ?????? ???? ???????? ? ??? ?? `?????? ?????????????`, ?? ?? ???? ??? ? ??? ???? ?? ?? ???? ?????? ????. ??? ?? ?? ??????????, ??? ??????? ????.

?? ?????????? ? ?? ?? ??????? ????? ????????? ??????????, ???? ????? ???? ?? ?????? ??.????? ????????, ?? ?? ???? ?? ???? ? ????. `??? ?? ?????? ????????, ???? ?? ??????`, ?? ? ?????? ??????? ?????????. ????? ?? ??? ????? ???? ?? ?? ??????? ? ?????? ?????????? ???????? ?????????? ?? ?? ????, ? ?? ???? ???? ??????. ???? ?? ? ??????? ? ?????? ??????! ???????, ?????? ?? ?????? ???????? ???? ?? ??? ??? ? ??????.

???????. ? ??????? ???????? ???? ???, ? ?? ???? ???????? ??? ??????????? ??????.

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

• Гости

Што се протестаната и римокатолика тиче, занимљива је структура европског и америчког становништва на бази конфесионалности. Онолико колико у Европи претеже римокатолички конфесионални елеменат( југ махом), толико у САД претеже протестантски( 55% наспрам 37% отприлике). САД и јесте обојена протестантизмом, нарочито ако говоримо о самој носећој идеји либерализма тј. американизма. О протестантској радној етици одлично пише Макс Вебер. Уопштено дакле, у обе ове мега структуре( САД и ЕУ) имамо својеврсну конфесионално-економску дијалектику која на овосветском плану даје прилично добре резултате јер су то тренутно најмоћније државе света, свидело се то нама или не.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...