Jump to content

Шта је добро и лоше у другим религијама?

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

• Гости

као и у хришћанским конфесијама? Шта је добро и лоше у исламу, јудаизму, будизму, хиндуизму, конфуцијанизму, таоизму, као и у римокатолицизму, монофизитству, протестантизмима свих врста? Хајде да попричамо о томе, али без црно-белих визура.

Подели на овим сајтовима

мени се свиђа њихов маркетинг, поготово телевизијски, који удара на суштину ''конкурентских'' и привија гледаоца на своје теме тиме ... није конкретно везано за религију, али је свакако део тога што проповедају ...

Подели на овим сајтовима

???? ?? ????? ????? ?????????, ???????? ????????????, ???? ????? ?? ??????? ''?????????????'' ? ??????? ???????? ?? ????? ???? ???? ... ???? ????????? ?????? ?? ????????, ??? ?? ??????? ??? ???? ??? ??????????? ...

Ciji Medo?

Americki,jervrejski,vatikanski,hindu ili od ovog mog Dalaj Lame :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

???? ?? ????? ????? ?????????, ???????? ????????????, ???? ????? ?? ??????? ''?????????????'' ? ??????? ???????? ?? ????? ???? ???? ... ???? ????????? ?????? ?? ????????, ??? ?? ??????? ??? ???? ??? ??????????? ...

Ciji Medo?

Americki,jervrejski,vatikanski,hindu ili od ovog mog Dalaj Lame 0110_hahaha

?????? ?????? ?? ???????, ??? ????????? ???????? ??????? ...

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1849.0.html

?? ?? ????? ?? ''??? ?????????'' ???????? ???????, ? ??? ??? ??? ??????? ?? ?? ?????? ????????? ???????? ?????? ???????? ? ???????????, ??? ?? ?? ???? ?? ???? ????? ? ????????? ?????? - ??????????? ??? ??????? ??????????? ???? ??????????? ??????? ?? ??? ????, ???????? ?? ???????????? ??? ???????? ??????? ...

Подели на овим сајтовима

??? ?? ????? ? ???? ? ?????? ???????????

Pa recimo Bigamija 0110_hahaha 0442_feel 0510_music

?? ? ?????????? ?  0110_hahaha 0203_cool

????, ?? ?? ?? ???? ??????, ???? ?? ????? ?? ???? ???????? ??? ?????? ?? ?????? ???? ?????????.

Подели на овим сајтовима

??? ? ? ??????????? ???????????? ??? ?? ????? ? ???? ? ??????, ????????, ???????, ?????????, ??????????????, ???????, ??? ? ? ???????????????, ?????????????, ???????????????? ???? ?????? ????? ?? ????????? ? ????, ??? ??? ????-????? ??????.

Odlicna tema :smiley:

Ja cu malo o ovim protestantima, ali bez da stavljam smijeshne youtube klipove,

jer smatram da je bash taj prostestantski pogled na "zivot i svet oko sebe" i izmenio danasnji svet.

Koliko su te izmene i promene dobre ili loshe, naravno stvar je licnog vidjenja i percepcije

ovog sveta.Kod nas ( ali i uopshte na Balkanu) pod protestantima razumemo neke sekte

kojih se treba kloniti kod djavo od krsta, a ako je moguce i zakonom ih zabraniti.

Tu i nema mnogo razlike izmedju katolicizma i pravoslavlja. Nikada necu da zaboravim situaciju

kada je Ratzinger imenovan za papu i na svecanosti na kojoj on postaje i papa, tako hladno

prima i pozdravlja sefa protestantske crkve u Nemackoj, a gledala sam ih i slushala

na raznim okruglim stolovima gde su jako prijatno i bogougodno jedan sa drugim

divanili. S druge strane, taj isti Ratzinger tako radosno,prisno i prijateljski grli i pozdravlja

vladike iz pravoslavnog sveta. Tu su i slicnosti izmedju pravoslavne i katolicke crkve glede

protestanata.

Ja zivim u velikoj,vaznoj, evropskoj, kultivisanoj sili i naciji sa bogatom istorijom, a istorija je

i borba izmedju protestanata i katolika. Rezultat je danas fifti-fifti. Pola stanovnistva je protestantsko

( narocito posle ujedinjenja) a pola katoliicke veroispovesti.

Protestanti  su shvatili da je svaki covek sam odgovoran za svoj zivot , katolici se nadaju

da ce im Bog pomoci u ostvarenju svoji zelja i zivotnih ciljeva.

Protestantizam (Luter,Hus,Kalvin) nije nista negativno,naprotiv. Dogme koje su vazile stotinama i

stotinama godina sada dobijaju neki ljudski i human oblik. Covek sme da tvrdi da se zemlja okrece

i da nije ravna plocha a da ne mora na lomachu. NJihov nachin zivota meni licno ne odgovara,

jer sam ,kao i svi mi,bahata, ali da njih nije bilo ,verovatno danas ne bismo mogli da se druzimo ovde

virtuelno.

Njihov najveci problem je taj sto su se usitnili,pretvorili u desetine razlicitih pravaca i tumacenja

Svetog Pisma, pa otuda stvarno i sektashko ponashanje.

Smeta mi u celoj prichi neukost nashih ljudi da ne poznaju crkvu u Engleskoj i trpaju je

u protestante.Nema ta crkva nikakve veze sa protestantima nego je jednostavno najcuveniji kralj

( a taj je sa Anom Bolen i Kembridz izgradio) odlucio da ne zeli da mu Vatikan propisuje sta i kada

treba da radi.

Подели на овим сајтовима

Ништа добро није, јер ниједна религија не доноси СПАСЕЊЕ. А када нема СПАСЕЊА, онда су све то флоскуле, магла, трице и кучине.

Подели на овим сајтовима

????? ????? ????, ??? ??????? ???????? ?? ?????? ???????. ? ???? ???? ???????, ???? ?? ??? ?? ????????, ?????, ????? ? ??????.

Ovo je replika na moj post?

Ili mislish da je uopste diskusija , ali i postavljanje ovakvih topika besmisleno?

Ima tog SPASENJA i u Hindu,Islamu, ali i u Budizmu (verovatno i verovanjima za koje

i ne znamo da postoje), ali je problem sto ti smatrash da je jedino tvoje Spasenje moguce

i ispravno. Ali , na ovom svetu zivi nekoliko milijardi ljudi pa cesh dozvoliti mogucnost

da i oni imaju prava na neke svoje predstave o spasenjima dushe i duha.

Alef je otvorio topik sa jako,jako zanimljivom temom.

Ako neko ne zeli ,ne ume,ne zna sta da napishe, to bi za mene bilo u redu, ali ovako

sa jednom rechenicom reci da je sve besmisleno.. Stvarno ne znam sta da mislim.

Obezvredjujesh time i smisao postojanja foruma.

Подели на овим сајтовима

Није никаква реплика на твој пост, већ моје мишљење на твоје питање. Спасава Христос, а не "веровање" као такво и не "верски религиозни систем" као такав. По светим оцима, а и по светом апостолу Павлу, нема познања Сина (Христа) без Духа Светога. А Духа Светога не можеш задобити ван Цркве, јер Он твори Тело Христово - Цркву Божију кроз коју се људи изједначавају са Христом, постају удови Његовог Тела, синови Божији по благодати. То значи да познају Бога као Оца, а то и јесте живот вечни како каже свети апостол Јован: "А ово је живот вечни да познају Тебе Једнога Бога и кога си послао Исуса Христа."

Дакле, лако је закључити, да ван Цркве НЕМА СПАСЕЊА. А Црква је Једна, Света, Саборна и Апостолска.

Подели на овим сајтовима

Ja sam samo pokusala da reagujem na uvodni post i iznela svoje misljenje o recimo

protestantima. Mislila sam da i ti imash neki stav,misljenje u vezi pitanja iz uvodnog

posta pa se zato i javih. Ali vidim, nemash pa ti vihe necu odgovarati.

Dodushe ne razumem koji je tvoj motiv da se uopste i javljash a da ne kazesh ni

jednu ,jedinu rech u vezi drugih religija.

Подели на овим сајтовима

Odlicna tema :smiley:

Protestanti  su shvatili da je svaki covek sam odgovoran za svoj zivot , katolici se nadaju

da ce im Bog pomoci u ostvarenju svoji zelja i zivotnih ciljeva.

???? ??? ????? ??????,?????? ?? ????? ??????? ???? ?? ???? ? ???????,? ?? ????????????? ?????????? ??????? ? ????? ?? ?????? ??????? ??????? ?? ????? ? ?????? ????????????? ?????? ????? ?? ??????? ??????? ?? ???,??? ? ???????? ??????? ? ??? ???? ?????.

?? ???? ?? ????,????? ?? ?????.

Protestantizam (Luter,Hus,Kalvin) nije nista negativno,naprotiv. Dogme koje su vazile stotinama i

stotinama godina sada dobijaju neki ljudski i human oblik. Covek sme da tvrdi da se zemlja okrece

i da nije ravna plocha a da ne mora na lomachu. NJihov nachin zivota meni licno ne odgovara,

jer sam ,kao i svi mi,bahata, ali da njih nije bilo ,verovatno danas ne bismo mogli da se druzimo ovde

virtuelno.

?? ???? ????????????? ???? ??? ???????,??? ??? ??? ? ?????? ????? ???? ???? ?? ?? ??????? ????? ?? ????,??????????? ?? ?? ?? ?? ??? ???? ? ?? ????? ?? ????? ????? ??????? ? ????.

??????? ??? ?? ??? ??? ???? ?????? ??????? ???????????? ?????? ?? ?? ??? ?????? ??????????????? ??? ?? ????? ???? ?? ??????? ??????????? ???????? ? ??????????????.

??? ?? ???? ?????? ?????? ???? ?? ?????????????? ?????,???????? ??,??? ?? ????? ? ?????? ???? ????? ?????? ? ????? ?? ??? ?? ??????? ????? ?? ?????? ? ?????????? ?????? ????? ??? ??????? ?????? ???-?????? ?? ?????.??????? ?????????? ???????????? ? ?????????,??? ??????? ?? ???????? ????? ????? ? ??????????? ????? ???? ?? ??? ?????? ? ?? ????? ?? ????? ????? ?? ?? ?????? ?? ?? ??????? ?????? ??? ?????????? ???????.

Smeta mi u celoj prichi neukost nashih ljudi da ne poznaju crkvu u Engleskoj i trpaju je

u protestante.Nema ta crkva nikakve veze sa protestantima nego je jednostavno najcuveniji kralj

( a taj je sa Anom Bolen i Kembridz izgradio) odlucio da ne zeli da mu Vatikan propisuje sta i kada

treba da radi.

?? ???? ?? ? ??????? ?????:?????????? ?? ????????.

Подели на овим сајтовима

Jan Hus, prethodnik reformacije, nacionalni heroj Ceshke,

rektor cehskog univerziteta,spaljen na lomachi 6 jula 1415 ( 6.juli je nacionalni i drzvani praznik u Ceshkoj)

Osudili su ga 6. jula 1415. na svečanom koncilu u katedrali. Glasalo se da li da se osudi na smrt ili da živi. Ogromna većina je glasala za smrtnu kaznu. Posle liturgije Husa su uveli u crkvu, gde je biskup držao govor o dužnosti iskorenjivanja jeresi i čitao je izvode sa suđenja. Hus je protestvovao i upućuje žalbu Hristu. Biskup je osudio Husovo učenje, a Hus je opet protestvovao i tražio je boga da oprosti svim njegovim neprijateljima.

Obučen je bio u svešteničko odelo i traženo je da se odrekne svog učenja. Jan Hus je odbio. Počelo je ponižavanje skidanjem svih svešteničkih obilježja sa njega i proglašavaju da ga se crkva odriče i da ga predaju svetovnim vlastima. Stavljen je šešir na njegovu glavu sa natpisom "Jeres". Odatle je odveden do lomače.

Tu je kleknuo i glasno se molio. Neki ljudi su tražili da mu budu ispovednici, ali sveštenik je rekao da jeretici ne zaslužuju ispoved. Svukli su ga i zavezali za stup usred lomače. Ponovo je traženo da opozove svoje učenje. Hus je odbio rečima: "Bog mi je svedok da ja nikad nisam učio ono za što su me lažni svedoci optužili. Sa verom u boga s kojom sam pisao, učio i propovedao umirem danas s radošću."

Goreći na lomači još se molio bogu. Njegov prah je razbacan okolo po Rajni. Papa Jovan Pavle II izvinio se 18. decembra 1999. za spaljivanje Jana Husa.

Подели на овим сајтовима

Хвала на информацијама  ekstra

Код муслимана и лица која припадају сектама ми се допада њихова велика вјера.Није сад битно од чега потиче та вјера,страха,љубави,мржње,битно је да имају велику вјеру и да нама Православнима требају да буду узор по том питању.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...