Лазар Нешић Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Aj nas ti prosvetli majke ti da ne bijemo glavu posto vidim da si teolog. Немој желети да прођеш јефтино у животу...потруди се сам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Ja nemam problem sa nazivom Hrama a ti imas problem sa shvatanjem kome je Hram posvecen tako da bolje se ti malo potrudi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Ja nemam problem sa nazivom Hrama a ti imas problem sa shvatanjem kome je Hram posvecen tako da bolje se ti malo potrudi Обећавам да хоћу, зато сам и поставио питање, да бих нешто сазнао. Идем да гледам утакмицу, после можда нешто напишем. Здраво! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Зашто се ти зовеш Лазар? Зашто те твоји нису назвали по Христу? Значи ли то да ти ниси Христов, јер не носиш његово име? Или си заборавио да су и наша тела храмови. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Идејни пројекат архитекте Злоковића на конкурсу за Храм Светог Саве: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 ја сам увек, што се тиче Црквене архитектуре био за базикална решења... мада ми се Храм Св.Саве допада....пропорције су ми некако селе... е само вањска фасадна облога ми није нешта....а и ентеријере је требало мало смиреније решити... то је неко моје скромно мишљење... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 21, 2012 evo ti izgled spreda sad: Привремене од платна или шта већ док непоставе од мозаика. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Што се тиче Лазаревог питања. Чињеница је да су катедрални храмови православних народа посвећених Христу или Светој Тројици. Но, српско православље је по много чему специфично и одређено христоликом Савином личношћу. Чињеница је да је светосавље, православље српског израза и искуства, особено за наш народ. По чему је оно различито? Пре свега оно у свему следује светописамском и светопредањском и светоотачком учењу. Са друге стране оно је прилагођено нашим културолошким оквирима и животним околностима. Тако да, градећи катедрални храм наше Цркве и нашег народа посвећеног светом Сави ми показујемо приврженост идеју да православље није униформисана вера, већ да поштује свачије особености, а опет, "нема више ни Грка ни Јелина", јер сабирајући се у овом храму (без обзира на националност) ми заједничаримо у Телу и Крви. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Ово на вратима је постављено за Патријархову сахрану. Не значи да ће тако остати. Мислим да су на платну иконе Васкрсења, светог Саве и апостола Павла. Као што је су у унутрашњости постављене иконе за потребе канонизације преподобних Јустина Ћелијског и Симеона Дајбабског. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Сад видех да је уместо апостола Павла постављена икона преподобног Сименона Мироточивог. Вероватно након сахране. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Скопљанац Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Ни овде нисмо усамљени. Бугарској Цркви је главни храм посвећен Светом Александру Невском, колико ми је познато... Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење. Св. Иринеј Лионски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Počinje oslikavanje Hrama Svetog Save ово је тема...само да напоменем Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Loznica-Srbija Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Tacno je da su najvece i saborne crkve u Rusiji i Gruziji posvecene Hristu i Svetoj Trojici ali nismo jedini kojima je najveca saborna crkva posvecena jednom svetitelju. U Bugarskoj je takva crkva posvecena Sv.Aleksandru Nevskom a u Rumuniji gde se gradi ogromna saborna crkva koja ce biti visa ali manja od hrama Sv.Save bice posvecena spasu rumunskog naroda.Takodje i Agia Sofija(Crkva svete mudrosti) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Шта са Светом Софијом!? То је храм Божанске Мудрости, посвећен Христу. Храм Александра Невског није посвећен бугарском светитељу, а ово у Румунији не бих ни коментарисао, јер је тотално ван памети. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Verovatno da će biti ovako... evo još fotki http://forum.verujem...php?topic=845.0 Nadam se da ova plasticnost, hladnoca i kiceraj nece preovladati u buducem srpsko-ruskom projektu oslikavanja hrama. Inace sam uvek bio i ostao protiv megalomanskih tzv. spomen-hramova, na ustrb parohijsko-efharistijskih manjih ali brojnih kao sto sam sretao u Grckoj u manjim mestima kao i u samoj Atini. A posebna je prica i sramota da nemamo u Beogradu hram posvecen Vaskrsenju Hristovom, zato bravo za mitropolita Amfilohija i buduci hram u Podgorici. Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука