Кирил Написано Март 19, 2012 Пријави Подели Написано Март 19, 2012 Треба ми помоћ око овог инструмента! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 19, 2012 Пријави Подели Написано Март 19, 2012 Koja vrsta pomoći? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Март 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 20, 2012 Koja vrsta pomoći? Свирам тамбурицу, ево већ 3х (кад се све скупи, око једну и по годину). Који штим иде на прим тамбурицу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 20, 2012 Пријави Подели Написано Март 20, 2012 Свирам тамбурицу, ево већ 3х (кад се све скупи, око једну и по годину). Који штим иде на прим тамбурицу? Нисам сигуран, мислим да је Cis-Fis-H-E (од најдебље ка најтањој жици). Нашао сам на нету код Хрвата да постоји и D-A-E-G (G прим), али га нисам видео и мало ми чудно ”звучи” за прим. Ја сам свирао А бас прим, он је Fis-H-E-A, што му дође исто ко прим, само малкице ”померено”, али не на горе, како изгледа из штима, него на доле, јер је код прима све за октаву више. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Март 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 20, 2012 Нисам сигуран, мислим да је Cis-Fis-H-E (од најдебље ка најтањој жици). Нашао сам на нету код Хрвата да постоји и D-A-E-G (G прим), али га нисам видео и мало ми чудно ”звучи” за прим. Ја сам свирао А бас прим, он је Fis-H-E-A, што му дође исто ко прим, само малкице ”померено”, али не на горе, како изгледа из штима, него на доле, јер је код прима све за октаву више. Пази ово. Мој прим иде овако (Х, Е, А, Д - упоређујући с гитаром), и синоћ ја покушао померити ове две жице (две жице Д), кад оно једна пуче... ://// ако будем све померао све ће пући.. јел ту требају неке посебне жице или ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 20, 2012 Пријави Подели Написано Март 20, 2012 Пази ово. Мој прим иде овако (Х, Е, А, Д - упоређујући с гитаром), и синоћ ја покушао померити ове две жице (две жице Д), кад оно једна пуче... ://// ако будем све померао све ће пући.. јел ту требају неке посебне жице или ? Сад сам проверио у књизи, штима се као што сам горе написао. То је стандардан мађарски и војвођански штим за кога је писана већина песама, по коме је свирао Јаника и остали мајстори. Требало би да учиш по њему. Жице јесу посебне, можеш да их нађеш по Војводини (код градитеља тамбура сигурно, можда и по неким радњама), само нагласи за који штим, пошто нисам сигуран да ли постоји још неки који се тамо користи. На интернету свашта нуде. Cis, Fis и H су једна жица, а E је дупла. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Март 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 20, 2012 Сад сам проверио у књизи, штима се као што сам горе написао. То је стандардан мађарски и војвођански штим за кога је писана већина песама, по коме је свирао Јаника и остали мајстори. Требало би да учиш по њему. Жице јесу посебне, можеш да их нађеш по Војводини (код градитеља тамбура сигурно, можда и по неким радњама), само нагласи за који штим, пошто нисам сигуран да ли постоји још неки који се тамо користи. На интернету свашта нуде. Cis, Fis и H су једна жица, а E је дупла. Хвала на помоћи! Ако некога још нешто занима у вези прима, нека пита, помоћићемо! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука