Jump to content

Zdravstveno vaspitanje za mlade

Оцени ову тему

Препоручена порука

pomaze Bog

kad sam pitao alfesina pre dosta vremena da se napravi tema za mlade, predlozio sam i da se otvori tema, zdravstveno vaspitanje za mlade (izinjavam se zbog visemesecnog cekanja na temu,ali bio je raspust i upisivao sam faks,pa sam raspust koristio za odmor). ja sam u srednjoj skoli isao na obuku za vrsnjackog edukatora i stekao neka znanja i vestine ya realizaciju tog programa. problem je taj sto je taj program potrebno raditi uzivo, a ne ovako preko neta,pa ce ovo biti i svojevrstan eksperiment.

nazalost,kako to biva u sirbistanu i karadagu,taj projekat je uginuo pre nego sto je doveden u skole i pre nego sto smo uspeli da ga praktikujemo. na nesrecu ni moj razredni nije bas bio uporan u tome, pa te casove iz zdravstvenog vaspitanja nismo ni drzali.

otvaram ovu temu sa jednim ciljem:

a) da mlade koje to interesuje uputim u zdravstvene probleme, i pokazem im moguca resenja

B) da starije i znatizeljne i roditelje obacestim o svim zdravstvenim problemima koji muce mlade i da im pomognem da nadju resenja.

ova tema ce zaziveti jedino ako se na nju javi minimum 15 ljudi, u suprotnom necu gubiti vreme na ovo.

8084.gif ovim putem bih zamolio i svestenike da se ukljuce i podrze ovaj eksperiment i program,kako bi i laicki deo javnosti uzeo ucesca u njemu a posebno mladi.

inace predvidjeno je pet vecih tema obraditi, a pocece se od one za koju pratioci teme budu najvise glasali, i tako redom.

0442_feel  sad, da li ima zinteresovanih?  1405_love

ili hodam  0913_sport

p.s. jedno opste pravilo: kako se ne bi gomilali postovi i ogromna kolicina ovih smajlija, poruke neka budu kratke i jasne (lakonske)  0104_cheesy,

za pocetak bez suvisnih pitanja,mislim da sam sve objasnio. ako imate neke primedbe,sugestije ili pitanja obratite se meni licno porukom.

i molim administratore da se bez potrebe ne mesaju i ne brisu bez najave ili menjaju postove.

p.s.2. naravno,ako mudriji ljudi ili administratori budu smatrali ovu temu izlisnom i promasenom ili dupliranjem neke starije teme, neka me obaveste i ja cu je sam izbrisati.

махматма ганди је рекао:

свако се срце може истопити на ватри љубави,ако пак не успемо, то значи да ватра није била довољно јака!

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

pomaze bog

da nastavim sa temom:

1.Zasto vaspitanje za zdravlje?

Potreba za sto skorijim uvodjenjem programa koji promovise zdravlje, pretvara znanje u praksu i nauceno u akciju, medju skolskom omladinom u sriji , dramaticno je potkrepljena brojnim demografskim i zdravstvenim statistikama koje iz godine u godinu govore o sve intanzivnijem udruzivanju rizika kod mladih, takozvano klastriranje, sve veceg i broja i vrsta rizika. ove cinjenice nas opominju i upozoravaju da je negovanje zdravog odnosa prema zivotu, savladavanje zivotnih vestina, zdravih zivotnih navika, odgovornost za vlastito zdravlje i pokrtetanje aktivnosti u tom pravcu vise nego urgentno.

2. Sta su zivotne vestine?

zivotne vestine, generalno, predstavljaju dar za adaptabilno i pozitivno ponasanje koje omogucava pojedincu da se efikasno nosi i izadje na kraj sa zahtevima svakodnevnog zivota.

(definicija svetske zdravstvene organizacije)

Zivotne vestine najcesce predstavljaju neku vrstu psihosocijalnih kompetencija koje ljudima pomazu da donesu odluke na osnovu informacija,da kriticno i kreativno razmisljaju,da resavaju probleme,efikasno komuniciraju, izgradjuju zdrave odnose, saosecaju sa drugima i zalazu se za upravljanje svojim zivotima na zdrav i produktivan nacin.

3.e sad zasto upotrebljavamo ova dva termina-zdravstveno vaspitanje i zivotne vestine?

zivotne vestine povezane sa zdravljem predstavljaju zdravstvenu edukaciju koja pored sticanja znanja i gradjenja stavova podrazumeva citav niz vestina koje su neophodne za stvaranje i pokretanje najpogodnijuh i najpozitivnijih odluka sa zdravljem.

4.Koje su teme predvidjene za obradjivanje?

a)sagledavanje osnovnih principa zdravog nacina zivota i uopste vaznosti dobrog zdravlja

b)reproduktivno i seksualno zdravlje

v)prevencija HIV/AIDS-a i polno prenosivih infekcija

g)prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci:duvana,alkohola i svih vrsta droga

d)mentalno zdravlje

dj)vrsnjacko nasilje

dakle,uglavnom se uci koji su pokazatelji da se nest desava i koji bi uzroci tome bili, potom kako se to moze izleciti i spreciti, kao i neke zivotne vestine za savladjivanje raznih napora i stresova koji se ojave na zivotnom putu.

doduse te vestine su uglavnom igre ili je za njih potrebna grupa ljudi kako bi se lakse savladale, u sustini,za taj deo je potrebno uzivo to odraditi,a ovako elektronski to ce biti neizvodljivoo.

:00:00:00:00:

ako neko ima neko pitanje neka ga postavi ovde slobodno.

sutra,ili prekosutra cu krenuti sa prvom temom,temom a).

махматма ганди је рекао:

свако се срце може истопити на ватри љубави,ако пак не успемо, то значи да ватра није била довољно јака!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...