ja II Написано Октобар 8, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2009 pomaze Bog kad sam pitao alfesina pre dosta vremena da se napravi tema za mlade, predlozio sam i da se otvori tema, zdravstveno vaspitanje za mlade (izinjavam se zbog visemesecnog cekanja na temu,ali bio je raspust i upisivao sam faks,pa sam raspust koristio za odmor). ja sam u srednjoj skoli isao na obuku za vrsnjackog edukatora i stekao neka znanja i vestine ya realizaciju tog programa. problem je taj sto je taj program potrebno raditi uzivo, a ne ovako preko neta,pa ce ovo biti i svojevrstan eksperiment. nazalost,kako to biva u sirbistanu i karadagu,taj projekat je uginuo pre nego sto je doveden u skole i pre nego sto smo uspeli da ga praktikujemo. na nesrecu ni moj razredni nije bas bio uporan u tome, pa te casove iz zdravstvenog vaspitanja nismo ni drzali. otvaram ovu temu sa jednim ciljem: a) da mlade koje to interesuje uputim u zdravstvene probleme, i pokazem im moguca resenja B) da starije i znatizeljne i roditelje obacestim o svim zdravstvenim problemima koji muce mlade i da im pomognem da nadju resenja. ova tema ce zaziveti jedino ako se na nju javi minimum 15 ljudi, u suprotnom necu gubiti vreme na ovo. 8084.gif ovim putem bih zamolio i svestenike da se ukljuce i podrze ovaj eksperiment i program,kako bi i laicki deo javnosti uzeo ucesca u njemu a posebno mladi. inace predvidjeno je pet vecih tema obraditi, a pocece se od one za koju pratioci teme budu najvise glasali, i tako redom. 0442_feel sad, da li ima zinteresovanih? 1405_love ili hodam 0913_sport p.s. jedno opste pravilo: kako se ne bi gomilali postovi i ogromna kolicina ovih smajlija, poruke neka budu kratke i jasne (lakonske) 0104_cheesy, za pocetak bez suvisnih pitanja,mislim da sam sve objasnio. ako imate neke primedbe,sugestije ili pitanja obratite se meni licno porukom. i molim administratore da se bez potrebe ne mesaju i ne brisu bez najave ili menjaju postove. p.s.2. naravno,ako mudriji ljudi ili administratori budu smatrali ovu temu izlisnom i promasenom ili dupliranjem neke starije teme, neka me obaveste i ja cu je sam izbrisati. махматма ганди је рекао: свако се срце може истопити на ватри љубави,ако пак не успемо, то значи да ватра није била довољно јака! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ja II Написано Новембар 20, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 pomaze bog da nastavim sa temom: 1.Zasto vaspitanje za zdravlje? Potreba za sto skorijim uvodjenjem programa koji promovise zdravlje, pretvara znanje u praksu i nauceno u akciju, medju skolskom omladinom u sriji , dramaticno je potkrepljena brojnim demografskim i zdravstvenim statistikama koje iz godine u godinu govore o sve intanzivnijem udruzivanju rizika kod mladih, takozvano klastriranje, sve veceg i broja i vrsta rizika. ove cinjenice nas opominju i upozoravaju da je negovanje zdravog odnosa prema zivotu, savladavanje zivotnih vestina, zdravih zivotnih navika, odgovornost za vlastito zdravlje i pokrtetanje aktivnosti u tom pravcu vise nego urgentno. 2. Sta su zivotne vestine? zivotne vestine, generalno, predstavljaju dar za adaptabilno i pozitivno ponasanje koje omogucava pojedincu da se efikasno nosi i izadje na kraj sa zahtevima svakodnevnog zivota. (definicija svetske zdravstvene organizacije) Zivotne vestine najcesce predstavljaju neku vrstu psihosocijalnih kompetencija koje ljudima pomazu da donesu odluke na osnovu informacija,da kriticno i kreativno razmisljaju,da resavaju probleme,efikasno komuniciraju, izgradjuju zdrave odnose, saosecaju sa drugima i zalazu se za upravljanje svojim zivotima na zdrav i produktivan nacin. 3.e sad zasto upotrebljavamo ova dva termina-zdravstveno vaspitanje i zivotne vestine? zivotne vestine povezane sa zdravljem predstavljaju zdravstvenu edukaciju koja pored sticanja znanja i gradjenja stavova podrazumeva citav niz vestina koje su neophodne za stvaranje i pokretanje najpogodnijuh i najpozitivnijih odluka sa zdravljem. 4.Koje su teme predvidjene za obradjivanje? a)sagledavanje osnovnih principa zdravog nacina zivota i uopste vaznosti dobrog zdravlja b)reproduktivno i seksualno zdravlje v)prevencija HIV/AIDS-a i polno prenosivih infekcija g)prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci:duvana,alkohola i svih vrsta droga d)mentalno zdravlje dj)vrsnjacko nasilje dakle,uglavnom se uci koji su pokazatelji da se nest desava i koji bi uzroci tome bili, potom kako se to moze izleciti i spreciti, kao i neke zivotne vestine za savladjivanje raznih napora i stresova koji se ojave na zivotnom putu. doduse te vestine su uglavnom igre ili je za njih potrebna grupa ljudi kako bi se lakse savladale, u sustini,za taj deo je potrebno uzivo to odraditi,a ovako elektronski to ce biti neizvodljivoo. :00:00:00:00: ako neko ima neko pitanje neka ga postavi ovde slobodno. sutra,ili prekosutra cu krenuti sa prvom temom,temom a). махматма ганди је рекао: свако се срце може истопити на ватри љубави,ако пак не успемо, то значи да ватра није била довољно јака! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука