Дејан Написано Октобар 6, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2009 Ваше Високопреподобије, Ако је сада тренутак да се изјаснимо када смо у животу били узбуђенији, тада када нам је власт Црвенковског рушила манастирску цркву, или сада, када смо видели пепео од изгорелих конака Бигорског манастира, са великом тугом би смо рекли: сада. Неизмеран је бол пред очима да видиш како безбожничка власт руши цркву коју си од темеља почео да градиш. Но, бол је још већи када знаш да ни та безбожна власт не би била толико безбожна, толико храбра да руши цркву чији су камен темељац осветила чак четири канонска Епископа, ако је на то није навела једна „побожна" схизматичка црква. И све до данас на прагу наше издржљивости била је урезана та горња граница. Нити затвор у који су нас ставили „многопобожни" епископи МПЦ, нити изгнанство у које нас је послала њихова злоба и завист, где се и сада налазимо и одакле Вам пишемо, нису нам урезали већи бол у срцу од оног када нам је била рушена црква. Али, када смо видели да су после пожара који је захфатио Бигорски манастир од манастирског конака остали само зидови, схватили смо да се праг издржљивости бола може још развлачити, да у нашем срцу има простора за још чемера, да нам стрпљење може издржати и већи крст. Тешко рађамо речи у овом болу, не зато што нисмо разумели реч пламена, не зато што нисмо схватили поруку догађаја, не зато што нисмо чули причу камена којег ни ватра не може прогутати. Тешко рађамо речи, јер сада њима треба да Вас помилујемо, а да они не престану да буду двосекли мач истине, да Вам зацелимо рану леком, а ипак да се не покаже да је он љут и горак каква је понекад правда, да Вам разблажимо бол на срцу, а ипак да то не буде лицемерје са лажном надом. Жалимо за конацима који су изгорели, али још више жалимо за тиме што сте остали без крова над главом. Није далека прошлост дан кад смо и ми због људске злобе остали без крова над главом, без столице испод ногу и без динара у руци. Зато се радујемо што држава која је нас гонила, а то и даље чини, бар вас неће оставити под отвореним небом, са празним стомаком и без најнепоходније заштите. Радујемо се што Ви бар нећете осетити како је када останеш без крова, да останеш и без састрадалности ближњих, кад будеш отеран од куће, да ти запале још и колибу у којој си се сакрио од невремена. Зато, у овом тренутку без разлике на раскол који нас чини далеким у вери нудимо Вам братску помоћ у свему ономе што сматрате да Вам можемо помоћи. Не би требало да се узбуђујете гласовима ненавесника који круже наоколо да црква коју је Господ сам чувао није изгорела, а изгорели су само конаци који су чували монаси. То су злобне досетке у незгодна времена. Господ није осветник већ Отац. Он није рушитељ, већ Створитељ, није садист, већ милосрдни састрадалник. Не може се Господ радовати што су некима рушили Цркву, или их затаварали због вере, па макар били и највећи грешници, као што не неће због освете да пали конаке онима што су се одлучили да Њему служе. Но, то што нам се Бог не свети не смањује одговорност нашег греха. Јер не верујемо да ће те наћи неког искусног у духовности што ће вам рећи да није истинито оно што пише у Јеванђељу за човека који је градио кућу на песку (Мт. 7,24-27). Онај што гради кућу на песку треба да зна да је ризик да неће доћи подземна вода и да неће срушити темеље куће много већи у односу на губитак ако се кућа сруши. Заиста може кућа изграђена на песку да изгледа много лепше од оне од камена, да буде задивљујућих димензија и велелепног сјаја, да одаје стабилност и страхопоштовање, а да се сруши као да је од картона у тренутку кад надођу подземне воде. Кућа пак, која је на камену може да изгледа скромно, са скромним пропорцијама и сасвим просечним изгледом, да има нарушен димњак, накривљени кров, али да издржи потрес какав само мали број грађевина могу да издрже. Високопреподобни оче, Ви добро знате да је манастир којим управљате изграђен од канонске цркве, на темељима старије цркве која је припадала Охридској Архиепископији. Нажалост, неканонским поступцима манастир је узурпиран од расколника у Р. Македонији. То доводи да у овим тешким тренуцима за Ваше братство немате адекватну поткрепу и састрадање других Православних Цркава. Али ми као територијално најближи Вама, не можемо и не желимо да останемо слепи у овој трагедији, и глуви за Ваше потребе. Зато још једном понављамо оно што сматрамо да не захтева понављање и само се по себи подразумева, нудимо Вам помоћ на начин како Вам је потребна, но, док не примимо одговор од Вас за Ваше потребе од наше помоћи, нећемо дејствовати, да нас не сматрају дрским и наметљивим. Молећи се Богу, који је умудрио Соломона и просветљује Хришћане, да Вас умудри и просветли у овом критичном тренутку за Вас и Ваше братство, поздрављамо Вас у Христу Исусу. АРХИЕПИСКОП и МИТРОПОЛИТ +Охридски и Скопски Јован Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganmk Написано Октобар 6, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2009 Za kogo zali ovoj episkop za sebe ili za nesrekata sto mu se sluci na najvredniot , duhonosen starec, placeli li za oklu milion pravoslavni pomazani so istoto miro so koe na krstenieto e pomazan i toj. Deluva ne vkusno koga strada oti nema dom a site nas pred pravoslavnata ekumena ne predstavuva kao slepi zalutani skitnici vo duhovniot zivot. I pomaga na ljubovta ova pismo ili tura sol na ranite...................site koi kako vo tiho pristaniste se odmaraat vo svetoto pravoslovie bi trebalo da se navredat od ova navistina nevkusno pismo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 6, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 6, 2009 Za kogo zali ovoj episkop za sebe ili za nesrekata sto mu se sluci na najvredniot , duhonosen starec, placeli li za oklu milion pravoslavni pomazani so istoto miro so koe na krstenieto e pomazan i toj. Deluva ne vkusno koga strada oti nema dom a site nas pred pravoslavnata ekumena ne predstavuva kao slepi zalutani skitnici vo duhovniot zivot. I pomaga na ljubovta ova pismo ili tura sol na ranite...................site koi kako vo tiho pristaniste se odmaraat vo svetoto pravoslovie bi trebalo da se navredat od ova navistina nevkusno pismo Buraz ,nista te ne razumem, ne razbiram te 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganmk Написано Октобар 8, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2009 u redu potrudicu se, tebi za ljubav .......e ovako ...Za koga place ovaj vladika , za sebe ili drugog koga je udesila nesreca. Ja neznam dali znate, ali bigorskki manastir je svetionik do neba, koi pokazuje ljudima put kroz ove doline placa. Tamu imaju svetogorsko bogosluzenje, iguman je svetigorski ucenik i jos u najtanjim vezama povezan sa svetom Gorom, koji pomazu molitvom i dela.Hiljade se tamo kaju mole pricestuju, tamo miro mirise na kilometar od manastira. Zasto ovo prepricujem, za da odgovorim na pitanje koi sam sebi s bolom postavio: Za koga place ovaj vladika, vidite ja mislim da jadikuje za sebe, mislim da likuje tucoj nesreci i kao da kaze.....eto Bog vas kazni.....ali goreo je i divni Hilandar svetionik za umornrputnike.........Kako je nemu prognanog, a kako je nama pomazanima sa istim svetim mirom koi i sam je na krstenju pomazan.Kako je nama kada nas nazivaju jeretike, koji ce se spasti po milosti bozjoj kako kutri eskimi i kinezi, .....to sam tu na forumu procitao. Ja sammo zbog toga i pisem iznenadila me ta ne ljubav, navikao sam da o MPc i SPC i toj dugoj kavgi razmislam kao o politici, ali sad gledam da te lose pomisli poceju da truju...Vidi ovako sve se to desilo mislim megu MPC i SPC davno pred da se rodim ( ne predavno) Ali kad sam se rodio,moji su me zaclanili u Telo Preblagago Hrista, pomazanjem sa postao negov . U toj stredini sam rasto , pado , padam, i jos mi blagodat bozija pomaze vodeci me za rukom ....porastaom sam i vise sam upznavao Crkvu, i svatio da ta i jeste ono sto sam citao Zaednica onih koi se ljube sa Onom koi Ljubi. Tako sam razmislao o Crkvi, o srpskoj , bugarskoj, grckoj- samo da vam kazem sam jezik mislim grcki i kad sam ga slusao na tv na reklami za neki novi ovosni jogurt , potsecao me ja na Crkvu i Hrista . Eto zato sada i ja jadikujem zbog ne ljubavi koja postoi megu bracom koi isto vole Hrista koi je za volio nas a mi se nevolimo. Zato ovo pismo vreca iako pisano je trepetom ono trese prah i kaaze necisto necisto ......vi makedonce ste kako samarjani necisti....... Ljudi braco sta mi mozemo od jedinstva sa vama koi ste u boljoj pozicii, da ocekujemo, ko treba da se pokaje, ko treba da popusti sta treba da popusti, ......ako ipak neko od nasih to uradi jel cete nas u istom trenu ponovo vozljubiti, dali cete sa nekim magicnim delitom sve ove reci ispisani na forumima da se izbrisi.......dajte braco kako sto je do sada da se trudimo ljubit neosucavati, pomagati........za na kraju da se svi vratimo i vekujemo u Doma Otca Nasega pozdrav Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Октобар 8, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2009 u redu potrudicu se, tebi za ljubav .......e ovako ...Za koga place ovaj vladika , za sebe ili drugog koga je udesila nesreca. Ja neznam dali znate, ali bigorskki manastir je svetionik do neba, koi pokazuje ljudima put kroz ove doline placa. Tamu imaju svetogorsko bogosluzenje, iguman je svetigorski ucenik i jos u najtanjim vezama povezan sa svetom Gorom, koji pomazu molitvom i dela.Hiljade se tamo kaju mole pricestuju, tamo miro mirise na kilometar od manastira. Zasto ovo prepricujem, za da odgovorim na pitanje koi sam sebi s bolom postavio: Za koga place ovaj vladika, vidite ja mislim da jadikuje za sebe, mislim da likuje tucoj nesreci i kao da kaze.....eto Bog vas kazni.....ali goreo je i divni Hilandar svetionik za umornrputnike.........Kako je nemu prognanog, a kako je nama pomazanima sa istim svetim mirom koi i sam je na krstenju pomazan.Kako je nama kada nas nazivaju jeretike, koji ce se spasti po milosti bozjoj kako kutri eskimi i kinezi, .....to sam tu na forumu procitao. Ja sammo zbog toga i pisem iznenadila me ta ne ljubav, navikao sam da o MPc i SPC i toj dugoj kavgi razmislam kao o politici, ali sad gledam da te lose pomisli poceju da truju...Vidi ovako sve se to desilo mislim megu MPC i SPC davno pred da se rodim ( ne predavno) Ali kad sam se rodio,moji su me zaclanili u Telo Preblagago Hrista, pomazanjem sa postao negov . U toj stredini sam rasto , pado , padam, i jos mi blagodat bozija pomaze vodeci me za rukom ....porastaom sam i vise sam upznavao Crkvu, i svatio da ta i jeste ono sto sam citao Zaednica onih koi se ljube sa Onom koi Ljubi. Tako sam razmislao o Crkvi, o srpskoj , bugarskoj, grckoj- samo da vam kazem sam jezik mislim grcki i kad sam ga slusao na tv na reklami za neki novi ovosni jogurt , potsecao me ja na Crkvu i Hrista . Eto zato sada i ja jadikujem zbog ne ljubavi koja postoi megu bracom koi isto vole Hrista koi je za volio nas a mi se nevolimo. Zato ovo pismo vreca iako pisano je trepetom ono trese prah i kaaze necisto necisto ......vi makedonce ste kako samarjani necisti....... Ljudi braco sta mi mozemo od jedinstva sa vama koi ste u boljoj pozicii, da ocekujemo, ko treba da se pokaje, ko treba da popusti sta treba da popusti, ......ako ipak neko od nasih to uradi jel cete nas u istom trenu ponovo vozljubiti, dali cete sa nekim magicnim delitom sve ove reci ispisani na forumima da se izbrisi.......dajte braco kako sto je do sada da se trudimo ljubit neosucavati, pomagati........za na kraju da se svi vratimo i vekujemo u Doma Otca Nasega pozdrav ?????, ??? ?? ?????? ??? ?? ?????! ?????? ??? ????? ?? ??? ??? ?? ????? ? ?????? ? ???????? ???? ?? ????????. ?????? ?? ?????? ????, ????? ???????? ? ???? ??????????, ??? ???? ?? ????? ??? ?? ??????????, ??? ?? ?? ?? ????. ??? ???? ????? ??????, ??? ??? ?? ?? ???? ????????? ?????, ??? ????? ??????? ???? ??? ??? ???????. ???? ???? ???? ?? ???? ???? ?????? ???????? ?????? ???? ?????, ????????? ? ??????. ????? ????, ?? ??? ?????????, ?? ?????? ?? ???? ?????? ??????.????? ?? ?? ????? ?????? ? ?????, ????? ?? ????? ???????. http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука