Jump to content

Србији је вечерас додељен статус кандидата за чланство у Европској унији

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

Дечко очигледно није сконтао да немамо ми изворе и изворе природних ресура за трошење.

Ако се окренемо себи имали би само храну за појест. И то је то. Морамо да тргујемо морамо да узвозимо.. да не набрајам шта све. Од игле до локомотиве.

Окренемо се себи а НЕ ДА ПРЕКИНЕМО ОДНОСЕ СА ЧИТАВИМ СВЕТОМ, ВАЉДА ЈЕ ТО РАЗУМЉИВО?! ИЗВОЗ И УВОЗ СУ НОРМАЛНА СТВАР.

Подели на овим сајтовима

Е, оно што је лепа ствар у целој овој причи је да је статус кандидата у нашем случају толико далеко од чланства, да имамо лепе шансе да ЕУ више ни не постоји (у облику у ком је данас), до момента кад нас удостоје пријема.

Пример су Македонија и Турска, које чини ми се да нису мрднуле даље од статуса кандидата од 2005. године кад су га стекле.

Оставимо се приче "шта би било кад би било". Тако смо исто вриштали када је падао берлински зид (са својим прогнозама и тумачењима тог догађаја). ЕУ постоји и ми треба да размишљамо сагласно тој реалности. Ако проипадне, онда ћемо видети шта нам је чинити. Али, сада и овде, ЕУ постоји. Живот тече у тој реалности. Ваља нам реално мислити. Калкулације оставимо за касније.

Којом ћемо брзином даље напредовати ка ЕУ, у многоме зависи од нас. Верујем да нећемо проћи као Турска и Македонија.

Подели на овим сајтовима

Окренемо се себи а НЕ ДА ПРЕКИНЕМО ОДНОСЕ СА ЧИТАВИМ СВЕТОМ, ВАЉДА ЈЕ ТО РАЗУМЉИВО?! ИЗВОЗ И УВОЗ СУ НОРМАЛНА СТВАР.

А извини ко је где спомињао прекидање односа са целим светом? Чланство у еу може само да ти појача односе јер ће да призове остале компаније да уложе у твоју земљу не би ли профитирали на тржишту еу. Јел ти стварно ВЕРУЈЕШ да је чланство у ЕУ прекидање односа са целим светом?

То ократање себи је прекидање односа. Ти изгледа не схваташ да су ти за трговину потребне сарадње, а посебно са онима са којима највише тргујеш а Србија највише тргује са земљама еу + Норвешка која није у Еу.

Али пре тога мора се ући у НАТО, једноставно то је тако.

Смешна лаж. Комотно можеш да будеш члан Еу а да не будеш члан нато. Ко те лаже... џаба му верујеш-

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

"Сербистан" иде заједно са Турском у ЕУ ваљда је то свима јасно. Али пре тога мора се ући у НАТО, једноставно то је тако.

Неутемељене прогнозе су наш велики проблем.

Подели на овим сајтовима

Najbolje nam je bilo dok smo bili nesvrstani.Sa svima dobar ali ne previše da si zavistan.Tudje poštuješ svoje nedaš.

Ја лепо кажем да ти се тито дигне из гроба одма да га крстиш и твој сан је остварен. Само да батали малтретирања хришћана и иделано за тебе.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

@Александар Радовановић

Шта значи то да се "окренемо себи"? То су тек "шарене лаже". Узалуд ћемо засукати рукаве, ако останемо тамни вилајет на европском континенту.

НАТО интеграције немају везе са ЕУ интеграцијама. Не морамо у НАТО, али је паметно да идемо у ЕУ. Да, морамо да засучемо рукаве, да се мењамо, да истребимо корупцију, криминал, нерад. Али, не можемо као само и неутрални, када је ЕУ у питању. Сувише смо мали и нејаки. Не залуђујмо се - Србија није Швајцарска. Све ћемо то много боље постићи ако будемо део европске породице. Не цвета цвеће ни у ЕУ, али друге ливаде немамо. Ово нису времена неутралности, већ времена за храбре и јасне одлуке. Да је среће да смо на време одлучили, друге би нам птице певале данас.

Тај малодушни приступ нама самима и нашим могућностима нас је и коштао четири геноцида и губитак огромних територија у прошлом веку. Кад год смо се окретали себи и гледали да средимо своју државу, без бриге о томе шта ће неко да мисли о нама, напредовали смо. А странци нису ништа паметнији од нас, нити имају четири главе, само имају више самопоуздања и у себе и у своје могућности. А знам то врло добро, и из личног искуства.

Ево, нека нас сутрадан одмах пребаце у ЕУ - шта онда? Хоће ли се магично решити проблеми или порасти стандард? И даље ће нам остати исти проблеми, без којих ћемо у и ЕУ да будемо крпа - попут Румуније или Бугарске, све док на крају не схватимо да је решење на нама самима, и ни на коме другом.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Хмм. Па чини ми се да је врло реално да ЕУ у блиској будућности више не буде оно што је данас. Мислим на економске проблеме унутар Уније који су јасан показатељ да та заједница вештачки држи на окупу веома различите економије, па је с тим у складу тешко одржива, у тренутку глобалне кризе, али и без ње.

Велики неће дозволити да их мали повуку. Спашаваће себе и своје банке/економије, а остале ће помагати само док имају сопствени интерес.

"Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski

Подели на овим сајтовима

Najbolje nam je bilo dok smo bili nesvrstani.Sa svima dobar ali ne previše da si zavistan.Tudje poštuješ svoje nedaš.

Игњате, то време је прошло. Нешто што је некда "пило воду" сада више "не пије". Морамо наћи своје место у реалности која нас окружује. Не смемо чезнути за нечим што више не постоји, типа "било нам је боље када смо били несврстани". Да, али тада су била два војно-политичка блока, Нато и Варшавски пакт. Данас та поларизација више не постоји и зато не можемо више да будемо негде "на средини" и да нам буде лепо. Данас дувају неки други ветрови, а нама ваља да своја једра паметно усмеримо.

Подели на овим сајтовима

А извини ко је где спомињао прекидање односа са целим светом? Чланство у еу може само да ти појача односе јер ће да призове остале компаније да уложе у твоју земљу не би ли профитирали на тржишту еу. Јел ти стварно ВЕРУЈЕШ да је чланство у ЕУ прекидање односа са целим светом?

То ократање себи је прекидање односа. Ти изгледа не схваташ да су ти за трговину потребне сарадње, а посебно са онима са којима највише тргујеш а Србија највише тргује са земљама еу + Норвешка која није у Еу.

То си ти рекао. Да ћемо имати само да се прехранимо ако се окренемо сами себи.

То је ЛАЖ! Шта фали Норвешкој, Швајцарској, Исланду? Па они нису у ЕУ, окренути су према себи па видим да нису прекинули односе са другим државама??? Ту има још једна организација, покрет несврстаних, зашто се њима не придружимо? Та трговина је наметнута, нема тих пара и донација које могу да поврате живот Милице Ракић и ~3000 жртава НАТО бомбардовања...

Подели на овим сајтовима

U početku je to bila trgovačka unija, a sada se pretvorila u političku uniju sa namerom da se stvori super-država. Jedino što bi doveli u red ove amatere i polu-kriminalce na vlasti. A plate će verujem, i dalje biti sedamnaest puta manje nego nemačke i to će se teško menjati i ne znam šta tačno EU i svi oni mogu da urade za naš privredni rast.

Turci jesu skroz druga priča, ali oni su 50 godina kandidati npr.

Mi ne bismo mogli da uđemo u EU ni teoretski pre 2020.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Неутемељене прогнозе су наш велики проблем.

Жив ти мени био па видео. А и тада ћеш причати: "Ми морамо у НАТО да не будемо изоловани као што причаш данас за ЕУ."

Подели на овим сајтовима

Изгледа да је велики проблем у томе што људи који мисле да је за нас најбоље да уђемо у ЕУ, сматрају да нам без ње нема никакве будућности. Или изолација, или ЕУ. Откуд таква крајност?

Па нико не мисли да треба да се изолујемо као Северна Кореја. Треба да сарађујемо са свима, у обиму у ком нам та сарадња доноси просперитет, а не да дозволимо да нас уцењују, са ким смемо да тргујемо и у којим областима, у ком обиму, са којим компанијама, а коме неизоставно и под хитно треба да окренемо леђа...

Зар је паметно на то пристати?

"Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski

Подели на овим сајтовима

Изгледа да је велики проблем у томе што људи који мисле да је за нас најбоље да уђемо у ЕУ, сматрају да нам без ње нема никакве будућности. Или изолација, или ЕУ. Откуд таква крајност?

Па нико не мисли да треба да се изолујемо као Северна Кореја. Треба да сарађујемо са свима, у обиму у ком нам та сарадња доноси просперитет, а не да дозволимо да нас уцењују, са ким смемо да тргујемо и у којим областима, у ком обиму, са којим компанијама, а коме неизоставно и под хитно треба да окренемо леђа...

Зар је паметно на то пристати?

Сад још ако ме удедиш да ћемо боље трговати ако не будемо чланица ЕУ.... Па управо је чланство у ЕУ поспешивање свега тога о чему причаш: сарадња, трговина,... Уцењивање? Па ако баш мора да га буде, зар мислиш да ће ишчезнути ако не будемо у ЕУ? Напротив, мислим да чланство у ЕУ далеко умањује могућност да нас неко уцењује.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...