Jump to content

Ikona Bogorodica Iverska!

Препоручена порука

Da li neko zna nesto o ovoj ikoni? Ovo sam nasla na vikipediji. Da li je prilikom ubistva Josea i ikona bila kod njega i ukradena itd?

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

http://translate.google.rs/translate?hl=sr&sl=en&u=http://www.pravoslavie.ru/english/49583.htm&ei=7CZFT9WeIYvY4QT4m6XiCA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=7&ved=0CFgQ7gEwBg&prev=/search%3Fq%3Dhoze%2Bmunjoz%2Bkortez%26hl%3Dsr%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DpVw%26rls%3Dorg.mozilla:en-GB:official%26prmd%3Dimvns

Koliko se secam iz drugih tekstova o ovom dogadjaju ikona Presvete Bogorodice zv. Iverska ili Portaitisa ili Vratarka koja mu je poklonjena na Svetoj Gori i koju je on odneo u Kanadu je bila kopija, ali je u Kanadi pocela da mirotoci.

Posle njegovog stradanja ikona je nestala i ne zna se gde se nalazi.

web1.jpg

Подели на овим сајтовима

"Posle silaska Duha Svetoga na Precistu Bogorodicu i na Apostole, oni su bacali kocke ko od njih u koju zemlju treba da ide na Propoved Evandjelja. Bozijoj Majci je kocka dodelila, radi ovog podviga Iversku zemlju, ali andjeo, koji se javio je objavio da ce se to ispuniti kasnije, a da Ona sad treba da propoveda u drugoj zemlji. U to vreme, Lazar ctvorodnevni, koga je Spasitelj nekada vaskrsao bio je episkop Kipra.

On je usrdno zeleo da vidi Presvetu Bogorodicu, ali sam nije mogao da dodje u Jerusalim, straha radi judejskog. Saznavsi za ovo, Majka Bozija je sa ljubljenim ucenikom Hristovim Aposolom Jovanom krenula brodom na Kipar. Neocekivano je poceo da duva suprotni vetar i doterao je brod do Atonske Gore...."

Propovedajuci Evandjelje, cinila je mnoga cuda i rekla "Ovo mesto neka bude moja izabrana zemlja, koju mi je dao moj Sin i moj Bog"...zatim se javila svetoj Nini, blagoslovivisji je da ide u Iversku zemlju, a da ce joj Ona biti pokroviteljica (oko 219.god)..oko 956 je osnovan na Svetoj Gori Iverski manastir....

"u 9. veku, u vreme surovog gonjenja svetih ikona, blizu grada Nikeje, zivela je pobozna udovica sa sinom. U crkvi koju je izgradila svojom usrdnoscu nalazila se cudotvorna ikona Majke Bozije.. Jedan vojnik, koga su poslali da unistava svete ikone udario je kopljem u Bogorodicin lik i odmah je iz te probodene ikone potekla krv.

Zaprepasceni vojnik pao je pred ikonom kajuci se, napustio je jeres i zavrsio zivot kao strogi podviznik.

Zeleci da spase ikonu od poruge, posle usrdne molitve Bogorodici, udovica je ikonu spustila u more.

Na njenu veliku radost ikona nije upala u vodu, vec je stojeci pravo krenula morem prema zapadu.....jednom su monasi Iverske obitelji ugledali na moru ognjeni stub koji je dopirao do neba u cijem podnozju se nalazila stojeci na vodi ikona Bogorodice. Pojava je trajala nekoliko dana i noci, ali kad god bi se monasi priblizili, ikona bi se udaljavala od njih."

Подели на овим сајтовима

"Posle usrdne molitve Presveta Bogorodica javila se prepodobnom starcu Gavrilu i rekla: "reci staresini i braci da hocu da im dam ikonu moju kao zastitu i pomoc i, usavsi u more idi s verom po talasima.:tada ce svi saznati moju ljubav i blagovoljenje prema vasoj obitelji"

Starac je rekao sve stareshini o vidjenju i ujutru su svi monasi sa molebnim pevanjem krenuli na obalu.

Starac je smelo krenuo po vodi i udostojio se da uzme na ruke cudotvornu ikonu koju su stavili u, zanju napravljenu kapelu na obali i tri dana su se molili pred njom.

Zatim su ikonu preneli u Saborni hram obitelji...sutradan ikonu nisu nasli na onom mestu gde su je stavili, vec su je otkrili iznad manastirske kapije."..tri puta se to ponavljalo, a onda se Presveta javila prepodobnom Gavrilu i rekla : " Idi u manastir i reci monasima da me vise ne iskushavaju. Nisam zbog toga dosla da biste vi mene cuvali, vec da bih ja cuvala vas...dogod moja ikona bude u vasoj obiteljidotle ce blagodat Sina moga biti sa vama"

(citati iz knjige "Akatisti presvetoj Bogorodici)

Подели на овим сајтовима

.hvala.

Da li je kopija koju je posedovao Jozef bila kod njega u Atini kad je ubijen? Dal' ima podataka u vezi ovoga? Citala sam sta je Dusha postavila i njegov saputnik kaze da ikona nije bila kod njega.

My wish for you

Подели на овим сајтовима

Kasnije, Patrijarh Nikon se obratio arhimandritu Iverskog manastira s molbom da mu posalje kopiju cudotvorne ikone "Vratarice" koju je oslikao ikonopisac Javnlih Romanov i 1648 je donesena u Moskvu. Nalazi se u Sokoljnicama u Hramu u cast Vaskrsenja Hristovog.

Nova, jos jedna kopija je oslikana u vreme Patrijarha Nikonija i donesena je u Rusiju 1656. godine u manastir koji je sagradjen upravo u Njenu cast - Iverski Bogorodicin Svetojezerski manastir.

Sveta Pravoslavna crkva praznuje ikonu Majke Bozije Iverske 25/12 februara; 26/13 oktobra.

priziva se u pomoc za otkrivanje resenja nastalih nedoumica i problema , kao i za zastitu doma.

Подели на овим сајтовима

Икона је била код Јозефа када је убијен.Од тада икони се губи сваки траг.Вероватно је продата на црном тржишту и завршила у приватној колекцији.

Иначе,не знам да ли знате тај податак.Јозеф је хтео да дође и у Србију са Иконом,међутим,Мајка Божија му се јавила и рекла:

Нећу тамо,тамо псују мога сина! :(

Ех,луди...луди Срби.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Valentina,

Nisam znala za taj podatak...a nadam se da cemo se opametiti i prestati psovati.

Uskoro dolazi kopija ove ikone sa Havaja na nekoliko dana u rusku crkvu. I ova ikona mirotoci. Odatle i moja zainteresovanost za nju.

My wish for you

Подели на овим сајтовима

Ми имамо копију те иконе.Донела нам сетра мога мужа пре 5,6 година из Грчке.Баш нам је у горионику у порти Цркве.лепа је Икона,онако необична,присна са човеком.

• Волим 1

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Dragi moji, da podelim radost s vama....poklonila sam se ikoni Presvete Bogorodice Iverske.

Evo i link sa nase web stranice jer nam je ukazana velika cast i donesena ikona i kod nas.

http://svetisimeon.org/serb/?p=1949

My wish for you

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...