Хелена Вујовић Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Из самог наслова можете предпоставити шта ме је навело да отворим овакву тему. Често нам наиђу тренутци када будемо раслабљени за богомислије и молитву,осећамо се везани и у нама пламти жеља да се тога што пре ослободимо и скочимо у загрљај Господу нашем. Бог све даје а на нама је да уложимо само малени труд...али баш то мало буде некада јако тешко. По савету Светих отаца треба створити духовну атмосферу пре сваке молитве,имати ''молитву'' за молитву ...кажите шта је вама помогло да превазиђете то стање? Да ли је то нека прича,песма,икона,поклоничко путовање,подвиг неког Светитеља,жртва нашег ближњег према неком другом,савет наших старих дедица и бакица или...? Пишите шта вас је омекшало, покренуло на молитву и прослављање Бога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Фебруар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Преподобни Јефрем Сирин ПСАЛТИР Псалам 5. Буди за нас све и дај нам да Теби посветимо све своје (4,392) '' Као зеницу ока сачувај ме, Господе Боже, заштити и под крилима Твојим заклони ме од искушења. Буди стражар ока /мога/, да не гледа лукаво; буди стражар уха, да не би запажало неправду. Буди стражар устима, да не изађе из њих клевета, осуђивање, хула, чак ни празна реч. Буди стражар срца, да се не приклања лукавству и не чини безакоње. Даруј нам, Господе, познање (шта да чинимо), и дометни знање (како да чинимо). Даруј нам, Господе наш, да Ти будемо пријатнији од благоухања и аромата. Даруј нам, Господе наш, да заволимо Тебе, а презремо свет. Даруј нам, Господе наш, да уместо пролазног иметка, стекнемо Тебе, Јединог. Даруј нам, Господе наш, да Ти принесемо три одабрана дара. Даруј нам Господе наш, да запалимо пред Тобом три благоухана када. Даруј нам, Господе наш, да Ти запалимо три јарко горуће светиљке: дух, душу и тело, сва три дара јединој Тројици. Дух посветимо Оцу, душу посветимо Сину, тело посветимо Духу Светоме, - Духу, који га изнова подиже из праха. Оче, освети за Себе дух наш! Сине, освети за Себе душу нашу! Душе Свети, освети за Себе тело наше, изнемогло од рана. Даруј нам, Господе наш, да се узрадујемо у Теби, и Ти се обрадуј нама у последњи Дан. Хвала нека је Теби од духа, душе и тела! А нама - милост Твоја'' . извор: Псалтир или Богомислена размишљања извучена из дела Преподобног Оца нашега Јефрема Сирина и распоређена по узору на Давидове псалме. Grizzly Adams and Andre Williams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Св. Јефрем дефинитивно... Љубав ме тера да се обраћам Богу, а недостојност ме моја убеђује да ћутим. Мучна болест присиљава ме да говорим, а греси ме нагоне да останем у ћутању. Душа моја болује и очи моје чезну за сузама. Сагрешила си, душо моја, покај се. Јер, ево, дани наши пролазе као сен. По страшним и ужасним местима ћеш поћи. Не одлажи задуго, дан за даном, обраћење своје Господу, душо моја. Сокруши се, душо моја, сокруши се при помисли на сва она блага која си добила од Господа, а ниси их сачувала. Сокруши се, при помисли на све оно што си учинила, а Бог је био дуготрпељив према теби. Сокруши се, да на страшном Суду Христовом не би била предана најцрњој тами. Тешко мени грешном! Јер ја по слабости својој скврнавих и вазда скврнавим чистоту срца свога. Нерад и лењост посрамише смелост срца мога; зла жеља управља мноме као властелин робом и ја јој се, као дете, одмах са страхом повинујем. Она ме води у заблуду, а ја се наслађујем тиме. Тешко мени, Господе! Благодат ме Твоја вуче у живот, а ја више волим смрт. Ти се стараш да постанем једнак Анђелима, а ја, из покварености своје, унижавам себе самог. Умножише се греси моји, Господе, и непрестано се умножавају, и нема границе њиховом мноштву. И ко ће ме оплакивати, или се молити за мене? Ти једини, Спаситељу мој, спреман на милост по благости Твојој, милосрдно погледај на мене очајног. Како да Те молим, Владико, када су уста моја испуњена злословљем? Или како да Те опевам, када је савест моја нечиста? Или како да Те заволим, када сам испуњен страстима? Или како да у мени обитава истина, када осрамотих себе лажју? Или како да Те призивам, када не сачувах заповести Твоје? http://www.svetosavlje.org/biblioteka/MolitvenikJefremaSirina/suzno3.htm Хелена Вујовић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Фебруар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=m8kCQrMNWLg Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Фебруар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Све што је Бог створио - чудесно је! (Старац Пајсије Светогорац) - '' Оче, хоћемо ли да уништимо ластавичја гнезда? Ласте много прљају и скупљају се бубе. - Можеш ли ти да направиш једно ластавичје гнездо? Шта ли је све Бог начинио једном Својом речју! Какав склад, какву шароликост! На коју год страну да се окрене човек, гледа мудрост и величанство Божије. Погледај небеска светила, звезде, каквом ли их је само једноставношћу Његова божанска рука разасула по небу, а да није употребила ни мајсторски канап ни либелу. А како ли само одмарају људе! Док су уличне лампе Што су их људи направили, иако поређане уредно у низу, веома замарајуће. Са каквим је само складом Бог све начинио! Видиш, чак и дрвеће у шуми које су људи засадили изгледа као војска, као чета. А природне шуме колико ли само одмарају око! Једно дрво малено, друго веће, а свако друге боје! Један малени цветић Божији има већу драж од читаве гомиле папирнатих вештачких цветова; они се разликују онолико колико се разликује нетварно [невештаствено] од најлона. Све што је Бог створио чудесно је. Људски организам читава је фабрика. Срце, желудац, плућа - све је то Бог у мудрости уредио. Али и биљке, како ли је само њих начинио! Тада, у време окупације, садили би пет јутара земље дињама које је требало заливати. Један пут посекао сам велике листове са стабла диње, који су били ниже, до корена. То учиних за добро, како бих ослободио места плоду. Ти, пак, велики листови, доњи, имају улогу филтера, они су... "бубрези" стаблу!... и прикупљају сву горчину. И тако смо добили неке диње, не питај!... Док смо их јели све нас је пецкало по језику! - Старче, ви баш све пратите? - Да, у свему налазим Бога! И у биљкама, и у животињама, и у свему! Па како да се не задивиш! Погледај једну, на, толику малешну птичицу како путује, како одлази у Африку и враћа се без компаса, поновно налазећи своје гнездо! А људи све са мапама и путоказима, па се изгубе! И није да птице ходају по сувом и бацају за собом каменчиће! Оне лете небом, изнад мора! Где би могле да баце каменчиће? Неке сасвим малене птице пењу се на роде, на своје... "ваздухоплове"! Оне путују... авионом! Птице, док прелетају мора, праве станке на острвима, не би ли се мало одмориле. Једном, када сам био у скиту Часнога Крста, видео сам како са источне стране долазе неке птице као врапци, али мало веће и лепше од њих. Било их је читаво јато. Но, њих четири-пет изгледа се било заморило и нису више могле да лете. Тада се издвоји од јата њих још отприлике петнаест друге беху наставиле - и седоше на, мало на једно дрво да предахну. Потом узлетеше и отидоше све заједно. Винуше се веома високо, како би се оријентисале.и поново нашле своју сабраћу. Ма мене је оставило утисак то што оних петнаест није било оставило четири-пет птичица што се беху биле замориле, већ су напустиле сопствено јато због њих, како би им правиле друштво! Колико ли је само Бог све прелепо начинио! Посматрај само шарене мачиће! Како су им дивни ти малени капути! Па то ти је да ми људи завидимо животињама на њиховој ношњи! Ма ниједна царица није се заодела таквим огртачем!... Где год да се окренеш видећеш мудрост Божију. Раније, када је све било природно, како ли је само било дивно! Ево ти петла - он кад кукуриче не кукуриче због времена. Стоји на једној нози и, чим почне да му трне, виче: "Кукурику!" Односно, каже ти да је прошло толико и толико сати. Тада мења ногу, утрне му и ова, и опет чујеш: "Кукурику!" И онда ти видиш како виче у дванаест, у три, у шест сати. То дође тачно на свака три сата. А нема ни часовника, ни батерије, нити треба да се навија!'' 0442_feel dusha је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Из самог наслова можете предпоставити шта ме је навело да отворим овакву тему. Често нам наиђу тренутци када будемо раслабљени за богомислије и молитву,осећамо се везани и у нама пламти жеља да се тога што пре ослободимо и скочимо у загрљај Господу нашем. Бог све даје а на нама је да уложимо само малени труд...али баш то мало буде некада јако тешко. По савету Светих отаца треба створити духовну атмосферу пре сваке молитве,имати ''молитву'' за молитву ...кажите шта је вама помогло да превазиђете то стање? Да ли је то нека прича,песма,икона,поклоничко путовање,подвиг неког Светитеља,жртва нашег ближњег према неком другом,савет наших старих дедица и бакица или...? Пишите шта вас је омекшало, покренуло на молитву и прослављање Бога. Sve zavisi iz kakvog tacno stanja treba da se izvadim(o)... Prvo sto mi je palo na um je recimo dobra (narocito klasicna, filmska, itsl...) muzika. Optisnki starci su, izmedju ostalog, ljudima koji su im dolazili po savet preporucivali obavezno slusanje dobre (u ono vreme svakako klasicne) muzike, jer ona "cisti dusu, i sprema je za primanje duhovnih utisaka". Naravno, ima toga jos dosta, kako rekoh - zavisi od samog stanja u kome je covek... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Фебруар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 ПСАЛТИР ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ Хришћанске песме Пресветој Царици Небеској Приснодјеви Марији Богородици (Састављене подобно псалмима Давидовим (штампано 1881. у Москви — Издање руског православног манастира Св. Пантелејмона у Светој Гори)) ... КАТИЗМА 3. Псалам 17. Љубићу те, Господарице и Царице неба и земље, и прославићу међу народима преславно име Твоје! Хвалите Је скрушени срцем и укрепиће вас против свих ваших непријатеља. Светлост нам је, Господарице, благодат утробе Твоје и од тебе се хранимо млеком духовне сладости Твоје, и опет смо је жедни и гладни. Верни, потражите и прославите Владичицу јер вам је Она брза помоћница и код Бога ваша предстатељница. Слава Теби, свих верних усрдна заступнице! Буди нам прибежиште, Преблагословена Мати Христа Бога нашега. Амин. Псалам 18. Небеса што приповедају о слави Божјој гласе и Твоју хвалу, Приснодјево Марија: мирисом благодатног мира Твога умирисани су сви крајеви земље. Уздишите пред Њом, спутани безакоњима; грешници, Њену помоћ тражите и привешће вас у тихо пристаниште милосрђа Божјег; псаламским песмама куцајте на двери милосрдне утробе Њене и оросиће вас благодаћу милости Своје; прославите је, праведни, пред престолом Божјим; хвалите Је, небеса и небо над небесима, и Њено најсветије име да се блаженим зове по свој земљи. Псалам 19. Услиши нас, Господарице, у невољи и погледај материнским лицем Твојим на молитве наше. не одбаци нас у страшни час смрти, дођи душама нашим у помоћ када се буду одвајале од тела; покажи им у сусрет Анђеле мира да би их они без повреде од злих духова сачували; покажи нам као милостивог праведног Судију векова, који ће Твојим предстатељством сигурно подарити опроштај и удостојити нас вечног покоја са изабраницима Његовим. Песма (уместо славе) Радуј се, Марија Приснодјево, најлепши и преукрашени Рају; светлију од сунца, блиставију од звезда, мириснију од најмириснијих аромата, лепшу од најлепших цветова на земљи, Тебе Бог због смирења изабра за возљубљену невесту Своју. О, Владичице, немој се згадити на мене недостојног грешника, већ ову гнусну нечистоту претвори у чистоту, ово безакоње у правду, лењост у усрђе, да бих се за Твоју славу, Господарице, потрудио и да бих узмогао Тебе хвалити у све векове. Амин. Псалам 20. Владичице, ради силе Твоје развеселиће се срце моје, и сладошћу имена Твога утешиће се душа моја. Од престола цара Славе пошаљи нам премудрост да се њоме просветимо за сваку истину, помози и удостој благодаћу Твојом, да се узмогнем уздржати од сваке телесне страсти, да би благодат Твоја засијала у срцу моме. Како су миле речи Твоје онима који те жуде, Дјево пресвета, и како миомирисне капи благодати Твоје! Певамо Ти у славу и част и Твоје преславно име славећи и ми се прослављамо у векове. Слава Теби, верних брза Заступнице! Псалам 21. Боже, Боже мој, да погледа милосрђем Својим на мене Преблагословена Приснодјева Марија. Небеским Њеним благословом задобих вечно спасење. Због тога и вичем к Теби, Господарице моја, вичем дању и ноћу, нека изађе преда Те молитва моја, и Ти, Владичице, приклони ухо Твоје ка мољењу моме. Мене траже стално непријатељи душе моје, али ме Ти моћном десницом Твојом штитиш и у сенци милости Твоје пронађох преслатки покој. Слава Теби, неуспављива Чуварко моја! Псалам 22. Господ ме напаса, а Ти, Богородице Приснодјево, умољаваш Га да погледа лицем Својим божанским на мене. Слава милосрђу Његовом! Слава Твоме материнском предстатељству! Нека су благословене очи Твоје које милостиво обраћаш ка оним грешницима што се кају! Благословен да буде сјај лица Твога! Благословена да је благодат светих икона Твојих! Благосиљана ће бити брза милост руку Твојих. Благосиљан да буде и онај који се хранио девственим млеком Твојим! Нека Те благосиљају апостоли и пророци Божји; мученици, исповедници и девственици да Те опевају! Псалам 23. Господња је земља њена, а Ти, Владичице, Њему сацарствујеш на небу и нама си Анђео чувар на земљи. Боље да се угаси сунце него да се лишимо Твога заузимања за нас пред Богом. Славом си се обукла и красотом огрнула; лепота ризе Твоје скупоценија је од сваке драгоцености; сунце блиста на глави Твојој; месечев сјај је под ногама Твојим; звезде красе Твој престо и душе свих праведника Те гледају не могући да се насите красоте лице Твога. О, пресветла Звездо Јутарња, помени нас, Господарице, у смиловању Твоме и учини нас достојнима да прослављамо ме Твоје. Слава Теби, верних брза Помоћнице и Заступнице! Песма (уместо славе) Радуј се, надо очајника! Добро си надање и брза помоћ беспомоћнима: ако штогод молиш од Сина Твога, убрзо добијаш. Ако штогод од Њега хоћеш, бива Ти по жељи. Молим Те, и преклињем, свемилостива Господарице, спаси ме и бићу спашен, и благосиљаћу Те у векове векова. Амин. Uploaded with ImageShack.us dusha је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Ja pocnem da pevam Svjatij Boze... tada se rasplacem i odmah mi bude lakse pa pocnem da citam Price o andjelima ili o mnogostradalnom Jovu...ili pokajni psalm Evo ti jedna od najlepsih ikona Presvete da ukrasis temu... Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Pomisao na: Kao podviznik u vrlini i istinski vojnik Hrsta Boga, u zivotu prolaznom strasti si hrabro pobedjivao, u pojanju, bdenju i postu ucenicima svojim primer bio si: Zato se i Duh Presveti u tebe useli i lepotom svojom te ukrasi. Pred Svetom Trojicom imajuci smelosti, seti se stada svoga koje si mudro sabrao, i ne zaboravi ceda svoja da posetis kao sto si obecao, Sergije, prepodobni oce nas. мирођија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Фебруар 14, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука