Jump to content

Два пута крштен - Чедомир Јовановић

Оцени ову тему

marko_13

Препоручена порука

ne mogu vise o tome, tema je Cedica greengrin

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

pa i ja to kazem... akoizaberes bilo sta osim onog sto je "jedino ispravno" onda je to zloupotreba slobode?

Ne, sloboda je kad imas slobodu... nije sloboda kad ti neko "daje" slobodu a pritom ti daje "uputstvo za koriscenje" te slobode

Pa slobodan si ti, ako ti se svidja da skaces sa solitera imas mogucnost da izaberes. Nema nikakvog uputstva za upotrebu, radis sta ti je volja. Mozes i po neku perusku u ruku da uzmes da bi bio jos slobodniji ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

pa i ja to kazem... akoizaberes bilo sta osim onog sto je "jedino ispravno" onda je to zloupotreba slobode?

Ne, sloboda je kad imas slobodu... nije sloboda kad ti neko "daje" slobodu a pritom ti daje "uputstvo za koriscenje" te slobode

Pa ti si slobodan to ti je vec dato ali ti slep o ociju i izgleda umno ogranicen da svoju slobodu vidis...

Подели на овим сајтовима

Слобода је слобода у добру, а коришћење слободе да би се изабрао грех и зло је злоупотреба слободе и то води у смрт, у нестајање.

Човек је створено биће које је слободно. Постоји и створено биће које није слободно, нпр. камен.

Какво упутство?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ja mislim da Cedica nije dobro krsten, garant su ga samo prskali sa vodicom umesto da ga dobro izribaju i u tri vode isperu.

Како није добро крштен. Ваљда је Амфилохије знао шта ради. Јесте, он од детињства није направио никакав гријех и даноноћно ради за спас душа наших, чак и када га Мирашевићи гађају камењем, али изгледа да толики духовник није био довољан.

Колико сам ја схватио, он је више налик на професора медицине који је одличан са теоријом, али му фали праксе. Са друге стране, можда је то требало да препусти некоме ко има више искуства, коме је свети Василије Чудотворац био ментор, некоме ко је крстио више од 10 000 људи и ко је излечио ко зна колико ђаволоимана, па чак и поправљао брљотине које су направили фратри мислећи да имају благодат.

Подели на овим сајтовима

јер као што не верујем да постоји Бог, исто тако не верујем ни да постоји Ђаво.

Zboril jest bezumnij Abraha, kralj Sirijskij, svetome Alampiju, že Bog ne existuje.

Suglasiv se s tim slovom, Alampij reče - No, dobro. Ašte je Bog vsemožnij,

on može byt jeden, može ih byti vetšej, i može ne existovati.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

nije al onda nemoj da pricas kako mi ringla zeli dobro i kako me ona zapravo beskrajno voli ;)

I bi ringla!

Ne daj Bože da je ringla starija od Gorenja!

Namera stvaranja ringle nije namensko prženje ljudskih prstiju, što ne znači da je to nemoguće čak i ukoliko prsti sami to ne hoće, kao upozorenje i staranje Onoga koji je uvek isti (neizmenjljiv, nepropadljiv, netruležan, bestrasan), a nije CEO čuvene kompanije iz Velenja, premda CEO jest. ;)

Подели на овим сајтовима

Meni ta "slobodna volja" nije bas najjasnija... ako sam dobro razumeo Bog daje slobodnu volju da sami biramo stagod mislimo da je za nas najbolje ali nam jasno porucuje da "kuku ga nama ako izaberemo bilo sta osim njega"? Pa to nije slobodna volja... to je pasivna agresija...?

Не знам, да ли ћу допринијети разјашњењу, али овако ја то видим: Бог нам даје слободну вољу, али обзиром да ми нисмо Апсолут, causa sui - то ми имамо ограничене сазнајне моћи и не можемо сагледати својим сазнајним апаратом цјелину; речено аристотеловском терминологијом постоји разлика између актуалности и потенције. Ми, очигледно, можемо увидјети неке аспекте актуалног (вјероватно у некој бесконачној тачци и све аспекте), али не и оно што измиче нашем сазнајном апарату. У контексту онога што је нама дато, ми слободно бирамо између различитих могућности. Дакле, имамо слободну вољу, али она не може надићи границе своје природе и изабрати нешто што није могла да сазна. Дакле, наша воља је слободна али не апсолутно, јер сами нисмо Апсолут. Она је слободна у контексту - просто не можемо увидјети све посљедице својих избора.

Уколико прихватимо претпостаку да човјек има неку сврху(а човјек чак ни то не мора прихватити), и присјетимо се горње дистинкције актуалности и потенције, те да код човјека не постоји поклапање наведених категорија, односно, да човјек не може сазнати шта у потенцији може бити - логично је претпоставити да Апсолут код кога постоји тај идентитет има увид у то која је човјекова сврха тј. шта је оно што је најбоље за човјека (да и сам буде Бог). Стога Бог то и сугерише. Човјек је потпуно слободан да у свом контексту ту сугестију одбаци и изабере свој координатни систем вриједности.

Извињавам се ако је помало конфузно!

Подели на овим сајтовима

dyna bre... ti ne kapiras sopstvenu metaforu?!

Ajde vrati se na svoj post, razmisli malo pa da razjasnimo ko je ringla, ko je bog a sta je zabluda izbora

Дозволи да и ја нешто додам.

Мислим да пример са ринглом не објашњава на прави начин слободу коју човек има.

Наш слободни избор је у следећем: можемо желети живот са Богом, или не. Ако Бога заволимо, (а љубав је могућа само без принуде, зато је ту потребна наша слобода) Бог ће то поштовати. Ако га не желимо, Он ће и такву нашу одлуку поштовати. И биће нам оно што желимо.

Зашто је то заблуда избора? Не бирамо ми овде којим путем, левим или десним да кренемо (а само је један "прави"). Ради се о љубави. Волиш или не волиш. Нема ту "рачунице". Тога нема у правој љубави. Кад волиш, онда то чиниш не "због нечега", него упркос свему. Волиш без разлога јер, ето, тако хоћеш.

Подели на овим сајтовима

Што је најгоре, Чеда има велике изгледе да уђе у будућу владу. Да имам где да бежим из ове земље, заиста бих отишао.

Подели на овим сајтовима

Што је најгоре, Чеда има велике изгледе да уђе у будућу владу. Да имам где да бежим из ове земље, заиста бих отишао.

Zasto da bezis Aleksandre zbog takvog izroda kakav je ceda?Treba se boriti protiv takvih kao sto je on.Mi drugu zemlju sem Srbije nemamo.On ako predje cenzus ima da slavi 6 maj ko drugi rodjendan.mnogo ga mediji naduvavaju kao raste mu rejting a prosle izbore su mu predvidjali 12 % a on jedva predje cenzus sa 5,2 %.nece ni sad nista bolje da prodje.

Подели на овим сајтовима

Zasto da bezis Aleksandre zbog takvog izroda kakav je ceda?Treba se boriti protiv takvih kao sto je on.Mi drugu zemlju sem Srbije nemamo.On ako predje cenzus ima da slavi 6 maj ko drugi rodjendan.mnogo ga mediji naduvavaju kao raste mu rejting a prosle izbore su mu predvidjali 12 % a on jedva predje cenzus sa 5,2 %.nece ni sad nista bolje da prodje.

Хоће, хоће, добиће он пристојан број гласова. Има моћну кампању, неко моћан је уложио велики труд и новац у њега и ЛДП. А од такве "Србије" за коју се он залаже мени је мука и не бих да живим у њој. Нажалост, немам где да одем. Ћути и трпи.

Подели на овим сајтовима

Ja sam u ovoj zemlji još 5 godina, dok završim studije, a posle toga idem u neku normalnu zemlju.

Pre će ovi idioti iz Dveri da dođu na vlast nego Čeda. Još mi nije jasno šta je gore od ta dva.

Ма какве Двери, неће ни прећи цензус. А Чеду ће у владу увући или ДС или СНС. Живи били па видели.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...