Jump to content

Ктитори на фрескама (модерно а опет старо)

Оцени ову тему

Јаков.

Препоручена порука

http://www.medio.rs/...-sa-svecem.html

Пре свега мислим да је овај назив "За шаку долара под руку са свецем" сувише претенциозно написан и да је опет и овај текст својеврсни напад на црквене људе.

n24109.jpg

filesphpo.jpg

Кога смара да чита невелики текст, укратко...ради се о ламентирању над тиме што неки ктитори (у овом случају два јагодинска бизнисмена) се осликавају на фрескама.. А добро је познато да је то увек било...

Мени конкретно (пошто сам већ поставио слике) у овом случају боде очи приказ композиције на горњој слици. Није добро уклопљен лик ктитора, док је на другој (доњој) то боље урађено.

На горњој је лик ктитора као са надгробном споменика реалан, а остатак композиије (Свети Лука што држи у руци новосаграђену цркву) је у традиционалном црквеном стилу. Подсећа ме као да сам секао главу овог ктитора па у фотошопу налепио на фреску.

Друга је већ мало боља, мада се и ту глава ктитора битно разликује од остатка композиције, мада не сасвим. Мало личи на Путина Владимира Владимировича лик.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Crkveni sud da procesuira popa koji je dao blagoslov za ovako nesto!

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1327596333' post='568243]

на страну текст, ал ја цркох од смеха на фрескописца и ктитора greengrin greengrin greengrin

2pspwm1.jpg

SJAJNO! Jer ti to zasluzujes greengrin greengrin greengrin 0403_feel 0403_feel 0403_feel !!!

Подели на овим сајтовима

SJAJNO! Jer ti to zasluzujes greengrin greengrin greengrin 0403_feel 0403_feel 0403_feel !!!

жено, опомени се - у гроб ћеш ме отерати својим хваљењима greengrin greengrin greengrin

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1327596806' post='568247]

жено, опомени се - у гроб ћеш ме отерати својим хваљењима greengrin greengrin greengrin

Poslusacu te 301 greengrin greengrin greengrin

Подели на овим сајтовима

да ме неко погрешно не схвати - сасвим ми је ок да се фрескопише ктитор, не видим проблем у томе.

оно где видим проблем је у неукусу и одскакању, потенцирању на сопственом лику па још и пристанку фрескописца да тако нешто уради, да пусти неког да му се смеју, у најмању руку - ако већ није и опасно за душу.

треба довести у питање и одсуство свештеничког смисла да ово стварно треба окљоцати са зида и направити како доликује.

а да је за спрдњу у том случају, јесте.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1327598420' post='568266]

да ме неко погрешно не схвати - сасвим ми је ок да се фрескопише ктитор, не видим проблем у томе.

оно где видим проблем је у неукусу и одскакању, потенцирању на сопственом лику па још и пристанку фрескописца да тако нешто уради, да пусти неког да му се смеју, у најмању руку - ако већ није и опасно за душу.

треба довести у питање и одсуство свештеничког смисла да ово стварно треба окљоцати са зида и направити како доликује.

а да је за спрдњу у том случају, јесте.

Meni to malo neumesno.

Подели на овим сајтовима

Да ли онда треба да "ослика" и остале мештане који су учествовали у градњи обе цркве?

па и не видим проблем у томе ... зашто да не.

ја то не бих ни тражио нити бих себи дозволио да сам ктитор и потрудио би се да нико и не сазна, ако је икако могуће.

ал не замерам, капирам да има људи који могу да се носе са тиме.

зато сам и поменуо свештенички благослов, та особа би требала да буде задужена да процени да ли то има смисла - да ли је опасно за ктиторову душу да се огледа на фресци, па све и без нимба.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1327599377' post='568281]

па и не видим проблем у томе ... зашто да не.

ја то не бих ни тражио нити бих себи дозволио да сам ктитор и потрудио би се да нико и не сазна, ако је икако могуће.

ал не замерам, капирам да има људи који могу да се носе са тиме.

зато сам и поменуо свештенички благослов, та особа би требала да буде задужена да процени да ли то има смисла - да ли је опасно за ктиторову душу да се огледа на фресци, па све и без нимба.

Ma neumesno je, da je prosto smesno.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1327596333' post='568243]

на страну текст, ал ја цркох од смеха на фрескописца и ктитора greengrin greengrin greengrin

2pspwm1.jpg

кад је већ толико популарна сличица, морао бих да похвалим рукотворину једне наше сестре која се са великим смислом за хумор и љубављу потрудила да овако лепо испадне :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...