Jump to content

Манастир Старо Хопово на Фрушкој Гори

Оцени ову тему

Препоручена порука

Манастир Старо Хопово је смештен у источном делу Фрушке Горе на 2 km удаљености од манастира Ново Хопово. Манастирска црква је посвећена св. Пантелејмону. Према предању манастир је основао деспот Ђорђе Бранковић крајем 15. века, а први запис о манастиру је из 1545-46. Уместо старе дрвене цркве изграђена је 1752. данашња манастирска грађевина. У малој једнобродној цркви налазио се барокни иконостас велике вредности на коме је престоне иконе сликао Јанко Халкозовић. У другом светском рату иконостас је оштећен и демонтиран, а манастирски конак разрушен. У току су припремни радови за обнову манастира, а у самом храму су урађени већ неки радови.

Ово је само укратко...

Да ли га је неко посетио?

Подели на овим сајтовима

• Гости

До Старог Хопово долази се са пута Нови Сад - Ириг, пролазећи поред манастира Хопово (ново).

Источно од манастира Ново Хопово на малој заравни, изолован али не и неприступачан, лежи манастир Старо Хопово или како се често назива "стари манастир". До њега није сасвим лако доћи, не толико због тешко приступачног терена, већ углавном због тога што се иде делимично стазом кроз шуму - укупно око 2 км. пешачења од Новог Хопова.

Старо Хопово је подигнуто између 1496. и 1520. године од стране деспота Ђорђа Бранковића (Максима). Но, предање које то наводи је доста несигурно па је и данас то питање отворено. Турски списи га помињу у више наврата (1545-48, 1566-69, 1578, а домаћи чак и нешто раније. Од првобитне цркве посвећене св. Николи (за коју се мисли да ју је изградио деспот Ђорђе Бранковић) није остало ништа. Како је била саграђена од дрвета, а покривена црепом, то је веома лако страдала од земљотреса 1751. године. Уместо ње је никла нова црква 1752. године посвећена св. Пантелејмону.

То је црква која и данас постоји. Опис фрушкогорских манастира (1753.) већ спомиње Старо Хопово као метох манастира Ново Хопово. Данашњи храм је малих размера, зидан је од тесаног камена и опеке. Кубе због своје величине и облика на неки начин доминира над целом зградом и почива на луцима а ови на пиластрима.

Звоник не постоји нити га је икада било. У једнобродној цркви са куполом богато резбарени иконостас сликао је 1793-1800. године иришки молер Јефрем Исајловић.

У близини манастира, изнад потока Јеленац је уредјени извор - капелица.

Текст и слике: Ненад Глишић

ИЗВОР

Подели на овим сајтовима

• Гости

Прелепо... Имам ту фотографију :) А такође имам ту срећу да живим у близини па га веома често посећујем...

:)

slava3 baš mi drago , verovatno su vam poznati bivši njihovi monasi o.Justin i o.Kleopa :)

Подели на овим сајтовима

Не знам колико сте информисани, али сада је асфалтиран пут од Новог до Старог Хопова, тако да се врло лако стиже... То веома значи, тако да је много посећенији него иначе :)

Подели на овим сајтовима

Наравно да јесу... О. Јустин је пост дипломским студијама у Грчкој, а Клеопа је тренутно у Румунији у граду Јаши, такође на пост дипломским студијама... ја сам толико информисана... Сада тренутно бораве о. Атанасије и о. Ефросин

:)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Не знам колико сте информисани, али сада је асфалтиран пут од Новог до Старог Хопова, тако да се врло лако стиже... То веома значи, тако да је много посећенији него иначе :)

baš me raduje da je posećeniji,

poznato mi za novi put , pre je zaista bio nezgodan put ineče ova dva monaha što sam spomenuo to su mi školski drugovi.

Bio sam samo jednom kada se monašio o.Kleopa.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...