Jump to content

Када Црква слави Нову годину?

Оцени ову тему

17 члановâ је гласало

1. 1. Када Црква слави Нову годину?

• 1. јануара
      0
    • 14. јануара
    • 1. септембра
    • 14.септембра
    • Не знам.

Препоручена порука

шта са тим?

Црква је оправославила сваки дан у години Богом, а не пати од традиције и инертности - људи пате од тих ствари.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1325534872' post='552756]

шта са тим?

Црква је оправославила сваки дан у години Богом, а не пати од традиције и инертности - људи пате од тих ствари.

Па ништа,...

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1325534889' post='552757]

шта значи ово?

... а ово би требало да значи да "људи пате" и од мањка знања. :)

https://www.pouke.org/forum/topic/16835-moj-utisak-dana/

И чудне потребе да се размахују критизерством.

Подели на овим сајтовима

ово креће да ми личи на ону расправу одакле слава и сличне глупости ...

и даље не видим какве то везе има чији је календар и одакле потиче са тиме што Православна Црква је дала себи за право да тај празник означи слављењем почетка света и да га стави за почетак нове године.

а кад ми нађеш неукост у којој ми стално замераш, признаћу ти је :)

до тад би могао да контемплираш једну врло просту реченицу: славимо по старом календару, а живимо по новом, копирајт бај Патријарх Павле :)

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1325538733' post='552838]

а кад ми нађеш неукост у којој ми стално замераш, признаћу ти је :)

до тад би могао да контемплираш једну врло просту реченицу... :)

Чек', па јел ми не би било лакше "сагледати једну врло просту реченицу... :) "?

Ил' ако ти је баш стало "созерцати једну врло просту реченицу... :) ", 'ди ово... "да контемплирам". Не знам ти ја то, ја сам сељак ( у срцу и души ) весељак.

"Ретро", што би се но казло.

Подели на овим сајтовима

пи бре, не мош човек ни да се нашали, само да се контемплира коме је већи ... мозак.

надам се да си само према мени такав, било би ми off да си такав и са широким аудиторијумом :)

Подели на овим сајтовима

"...

Црквена нова година се слави 14. септембра, као дан почетка литургијског циклуса."

http://www.spc.rs/sr/nova_godina

треба обратити пажњу да ако дан почетка новог круга зовемо четрнаести за једно стотинак година мораћемо га звати петнаести јер толико треба старом календару да ''изгуби'' један дан...

Подели на овим сајтовима

мислим да то није правилно размишљање, верски календар не мора да прати астрономски јер можемо да славимо по данима којим год желимо, само је Црква одлучила да то има одређеног смисла због спомена на стварне догађаје који су се очитали у историји после отелотворења Христовог.

чак дотле, да не знамо ни тачан датум Христовог рођења, јер је неважан као дан, већ као догађај је важан - оно што је смисао тог догађаја - сишао је Живот у смрт.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...