Jump to content

Pitanje jednog ateiste...

Препоручена порука

Pa upravo postojanje tog zadatog cilja i jeste problem. Sta god neko ucinio, on ce dospeti u tu ljubavnu zajednicu sa Bogom, bez da ga je iko pitao da li zeli ili ne. Tu nema slobode.

Bog moze da ucini da ti ljudi ne dospeju u takvu vrstu opstenja sa njim, vec da ono vazi samo za one koji su izabrali da ga vole, i tako ne bi bilo paklenih muka. Ti koji ne bi izabrali zajednicu sa Bogom bi ziveli isto kao i sada, tj. ne bi se mucili.

a ko kaze da mozda upravo tako nece i biti. pazi mi ne znamo pouzdano sta je i kako izgleda zivot posle smrti, ja sam skloniji upravo ovome sto si napisao, dakle da Bog iz svoje milosti nece otkriti sebe (umrlom coveku) onima koji to nisu hteli i tako ih postedeo nesnosne patnje, a opet i takav rasplet dogadjaja bi se iz perspektive zadate BogoCovecanske licnosti mogao slobodno i dalje opisivati terminima "pakao" i "mike" i ako ti ljudi mozda i ne bi toliko "patili" odnosno ne bi imali jasnu svest o velicini svog promasaja.

sa druge strane, ako je rasplet dogadjaja posle smrti ipak takav da covek "mora" poznati velicinu Boga (zbog nekih objektivnih "moranja" i ne izbeznosti funkcionisanja toga) i time velicinu svog pada, ni u toj situaciji Bog nije kriv niti kaznjava coveka. evo objasni mi molim te kako je Bog kriv ako neko posle smrti vidi velicinu svog promasaja? sta tu Bog ima kao krivicu?

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Овај свет тј. Историја је као сан, а Есхатон ће бити јава, истинита реланост...

Hoces reci da ti van zajednice sa Bogom ustvari nisu svesni da se muce a da ce tada postati svesni?

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Hoces reci da ti van zajednice sa Bogom ustvari nisu svesni da se muce.
Између осталог.

P.S. Cама реч реч страст потиче од речи страдање...

Hoces reci da ti van zajednice sa Bogom ustvari nisu svesni da se muce a da ce tada postati svesni?

Не кажем да ће постати свесни. Таман сам мислио да си ме разумео, па си онда преправио поруку, па сам схватио да се опет нисмо разумели...штавише скроз супротно си ме разумео чини ми се...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

kada bi nam Duh Sveti dao minut da pogledamo BogoCovecanskim ocima videli bi da se svaka dusa muci i to iskljucivo zbog sopstvenih strasti. videli bi i sebe i svoje muke u dotadasnjem zivotu. pa uostalom kako dolazi do pokajanja nego upravo tako (ako se po tebi niko vec sad ne muci svojim gresima?

Подели на овим сајтовима

a ko kaze da mozda upravo tako nece i biti.

Biblija kao i svi oci. Cak i oni skloni apokatastazi ulogu paklenih muka shvataju kao sredstvo ociscenja od greha(dakle, ne poricu da ce postojati).

sa druge strane, ako je rasplet dogadjaja posle smrti ipak takav da covek "mora" poznati velicinu Boga (zbog nekih objektivnih "moranja" i ne izbeznosti funkcionisanja toga) i time velicinu svog pada, ni u toj situaciji Bog nije kriv niti kaznjava coveka. evo objasni mi molim te kako je Bog kriv ako neko posle smrti vidi velicinu svog promasaja? sta tu Bog ima kao krivicu?

Ako te dobro razumem, to mucenje je nekakva vrsta razocaranja samim sobom. Kao kad covek ne moze da prihvati da je nesto ucinio, ili pak da zivi na odredjeni nacin, pa mu to izaziva mucenje i odvodi ga u stanje beznadja i ocajanja. Sad banalizujem do krajnjih granica, ali valjda ces me razumeti.

Sto se tice tvog pitanja, njegova krivica bi bila u tome da tim ljudima dopusti da budu svesni svog promasaja, usled sagledavanja velicine Bozije... e sad, ako bi to bilo sa ciljem da se pokaju, onda to potpuno menja situaciju.

Подели на овим сајтовима

Не кажем да ће постати свесни. Таман сам мислио да си ме разумео, па си онда преправио поруку, па сам схватио да се опет нисмо разумели...штавише скроз супротно си ме разумео чини ми се...

:D

Подели на овим сајтовима

ja ko kaze da mozda upravo tako nece i biti.

Biblija kao i svi oci. Cak i oni skloni apokatastazi ulogu paklenih muka shvataju kao sredstvo ociscenja od greha(dakle, ne poricu da ce postojati).

pazi, ja ne znam sta ce biti posle smrti, dakle pricam jedino sta mogu da zakljucujem na osnovu zivota, onoga sto je dato i kako je ustrojeno jos ovde u zivotu. polazeci od takvog nacina posmatranja, ja uopste ne negiram postojanje "paklenih muka" kao "sredstva ociscenja od greha". svi se mi mucimo u sopstvenom grehu, ali istovremeno plodovi tog naseg delanja nas u mnogome i privode Bogu. ja tako razumem ono "палицом гвозденом" (vladati željeznim žezlom). dakle neminovnost muke usled promasaja. ALI TO NIJE KAZNA.

Ako te dobro razumem, to mucenje je nekakva vrsta razocaranja samim sobom. Kao kad covek ne moze da prihvati da je nesto ucinio, ili pak da zivi na odredjeni nacin, pa mu to izaziva mucenje i odvodi ga u stanje beznadja i ocajanja. Sad banalizujem do krajnjih granica, ali valjda ces me razumeti.

Sto se tice tvog pitanja, njegova krivica bi bila u tome da tim ljudima dopusti da budu svesni svog promasaja, usled sagledavanja velicine Bozije... e sad, ako bi to bilo sa ciljem da se pokaju, onda to potpuno menja situaciju.

tako nekako ali sve su to pretpostavke. mi ne znamo kako ce to biti zato je to sve nagadjanje sta bi bilo kad bi bilo....samo razmisljam o mozda nekim mogucnostima.... da li ima pokajanja posle smrti...da li ovo da li ono....

al ajde sto je bulaznim i razmisljam o mogucim scenarijima ali ti si vec osudio Boga da je kriv i da je nepravedan a nemas pouzdanu sliku kako ce to biti. u svim ovim nasim razmisljanjima uopste me ne bi iznenadilo da se "kad dodje nase vreme" odigra nesto sasvim deseto jer ipak nemamo nikakva iskustva iz tog domena (posle smrti). ono sto nam mozda neko od svetih i pokusava da prenese recima moze biti jaaaaako daleko od onoga kako mi to shvatamo. ali jedno sam siguran bog ne kaznjava, on jedva ceka da se neko Spasi i sve cini u tom pravcu, kao majka sa detetom, miluje ponavlja ljubi pa ako treba i milion puta nadajuci se da ce dete nesto shvatiti, a ako dete pritom stalno sebe povredjuje jer nece da cuje, to onda nije njena krivica! BOG JE LJUBAV.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...